Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Kuc, kuc stigle su te godine!?

Može li netko uopće misliti i izgovoriti takvu rečenicu? Što ona zapravo znači i što se krije iza toga nije jednostavno razumjeti.

Piše: Petra Perinović/Samopozitivno.com

Prije nekoliko dana čula sam jednu divnu rečenicu od osobe koju sam prvi puta upoznala ali me se odmah dojmila. To su oni ljudi koji vam jednostavno sjednu na prvu. Kroz razgovor koji se nekako u zadnje vrijeme, kako se moje društvo bliži tridesetoj stalno vrti oko godina i onoga što je ispravno ili nije u kojim godinama činiti, ona je rekla nešto zaista važno. Ne postoje prave ili krive godine za bilo što u životu, svake godine su najbolje godine za ono što se trenutno događa i svake godine moramo iskoristiti najbolje što znamo i želimo.

Zaista je tomu tako! Što znači imati dvadeset godina ako ne znaš živjeti najbolje kako u danom trenutku možeš i uživati u tome? Zaista ne znači mnogo! Godine su značajan faktor i kažu da jako brzo prolaze, a jednino što nam doista  trebaju značiti nakon što smo dosegli određen broj jest to da smo stvorili uspomene i gradimo nove zahvalni što postojimo. Ne ograničavaju godine čovjeka već snaga uma, a o moći pozitivnog razmišljanja mnogo je već rečeno.

Nikada nisam imala naviku govoriti nekom što da radi sa svojim životom niti pokušavati dokazati kako je ono što ja i mojih pet, deset ili pedeset vršnjakinja trenutno živimo, ispravno.  Mnogi si daju za pravo izreći mladim ljudima ali i onima nešto starijima rečenicu: čovječe daj napravi nešto stigle su te godina? I sada dolazimo do onog djela u kojem se moram ponovno zapitati, što to doista nekom znači? Kada te to stignu godine? Možda onda kada nisi upisao fakultet, a isto tako nisi ni našao posao, jeli to onda kada završiš fakultet, zaposliš se imaš momka i ne udaješ se, jeli to onda kada se oženiš, a ne želiš ili ne možeš imati djecu? Zaista se pitam kada će me stići godine? Ja mislim ukoliko me posluži zdravlje nikada! Ne stižu godine čovjeka, zdrav čovjek sam upravlja svojim godinama, svjesno donosi odluke i živi prema svojim vjerovanjima. Izuzev toga kada osoba zaluta u neke sfere života u kojima izgubi radost i okrene se ne baš lijepim stvarima, e tada moramo znati kako pitati nekog takvog jesi li sretan i muči li te što.

Ne treba pokušavati nagovoriti nekog da hoda putem koji ste vi odabrali i smatrate ga ispravnim, dopustite drugima da sami utru svoj put iako ste vi možda poslušali i radili kako su vam drugi govorili. Ljepota je u moći koju imamo da svaku godinu svoga života provedeno diveći se životu i trenutku u kojem se nalazimo. Isto tako posebno je lijepo cijeniti sve ono što nam život pruži, svaku malenu nadu, vjeru, ljubav ili problem koji uvijek ima svoje rješenje. Jer doista to je život, savršen baš zato što je ne savršen. Dar koji moramo voljeti, a sve godine i trenutke svoga života iskoristiti tako da budu najsavršeniji trenutci života. Kuc, kuc čovječe osvijesti se, nisu te stigle godine!