Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Majčinska mirovina: 10.189 žena dobilo veću mirovinu zbog djece!

Tri od četiri žene koje su otišle u mirovinu unazad godinu dana iskoristile su “majčinski staž”, odnosno dobile su šest mjeseci dodatnog staža po djetetu nakon što su stekle uvjete za umirovljenje. Na taj su način ostvarile do dva posto veće mirovine, čime su se one, iako i dalje niže, počele izjednačavati s muškarcima.

Mirovinskom reformom od siječnja prošle godine Hrvatska je uvela “majčinsku mirovinu”. Za svako rođeno dijete novim umirovljenicima računa se šest mjeseci. Time se ublažava nepravda prema ženama koje su uslijed kraćeg radnog vijeka ostvarile manje radnog staža, a time i manju mirovinu.

Svi koji idu u mirovinu mogu koristiti ovo pravo

Tako je do 8. siječnja 2020. godine to pravo iskoristilo 10.189 osoba koje su lani išle u mirovinu, piše Večernji list. Uglavnom je riječ o ženama, no to pravo osim majki mogu iskoristiti i očevi te posvajatelji koji su se brinuli o djetetu tijekom njegovih prvih šest mjeseci. Podaci pokazuju da su tri od četiri nove umirovljenice ostvarile mirovinski dodatak na djecu. Njih 2.176 imalo je jedno dijete, 6.069 dvoje djece, 1.531 troje djece, a ostale su žene imale četvero i više djece.

Na ovaj način žene mogu ostvariti do dva posto veću mirovinu, odnosno na prosječnu mirovinu oko 50 kuna po djetetu, odnosno 600 kuna godišnje. Naravno, to ovisi o plaći za koju je radila pa tako 150 kuna za troje djece na mirovnu može očekivati majka koja je radila za plaću od najmanje 5.500 kuna. Pravo mogu koristiti sve majke koje idu u mirovinu od siječnja prošle godine nadalje. Treba napomenuti kako se dodatni staž na djecu dodaje tek nakon stjecanja uvjeta za mirovinu, a ne unaprijed za odlazak u samu mirovinu.

Mirovine žena i dalje ukupno niže

Majčinski staž pozitivno se odrazio i na visinu mirovina žena, koje su niže zbog manjeg broja godina staža, nižih plaća i korištenja porodiljnog dopusta tako da se razlika u odnosu na muškarce ipak smanjila. Večernji list navodi da su žene koje su lani otišle u punu starosnu mirovinu dobile oko 200 kuna veće mirovine od muškaraca. No, muške prijevremene starosne mirovine i dalje su oko 200 kuna veće od ženskih.

Izjednačavanje mirovine može se očekivati tek nakon 2030. godine kada će se izjednačiti životna dob muškaraca i žena za odlazak u mirovinu, no i dalje ostaje problem nižih plaća koje su ženama manje za oko 13 posto, jer češće rade u slabije plaćenim djelatnostima.

Valja podsjetiti da slično rješenje imaju i Slovenija i Njemačka, ali sa znatno povoljnijim uvjetima. Tako naši susjedi daju šest mjeseci staža za jedno dijete, ali za dvoje djece 16 mjeseci, troje 26 mjeseci, a za četvero 36 mjeseci. Njemačka je pak napravila veliki korak dalje tako što je majčinski staž povećala na dvije i pol godine po jednom djetetu. Kako je tamo uvjet za mirovinu pet godina staža, žene koje nikada nisu imale pravo na mirovinu, a brinule su o dvoje djece, od prošle se godine mogu umiroviti.

Izvor: Mirovina.hr