Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Mlade sestre agronomkinje u trgovini prodaju ekološke proizvode 50 domaćih OPG-a

Prije nešto manje od godinu dana, u zagrebačkom kvartu Špansko, u Ulici Marije Radić niknuo je dućan Nar s bogatom ponudom domaćeg i ekološkog voća i povrća. Već u prvom tjednu otvorenja okupio je veliki broj zainteresiranih u susjedstvu, a za sve su zaslužne sestre Azra i Dina Delić. Mlade poduzetnice diplomirale su na Agronomskom fakultetu u Zagrebu; Azra je završila diplomski studij hortikulture smjer povrćarstvo, a Dina agroekonomiku smjer agrobiznis i ruralni razvitak.

Uz znanje stečeno na fakultetu i osluškivanje potreba građana, posebno mlađe populacije koja sve češće radije bira domaće proizvode i pazi na prehranu, odlučile su sugrađanima tako nešto i ponuditi u sklopu dućana Nar.

“Cilj nam je bio pronaći novo naselje s pretežno mlađim stanovništvom, što nas je dovelo skroz na zapad Zagreba gdje se nalazi puno novih zgrada i mladih obitelji s malom djecom koji žele znati što konzumiraju. Za neke smo novi, a mi od novih kupaca osluškujemo pitanja i zahtjeve te prema tome dobivamo nove ideje. Interes je jako veliki. Domaći proizvodi puno su ukusniji, a naravno i zdraviji, pa tako ako netko nije bio zainteresiran za kupovinu ovakve vrste proizvoda, nakon što proba domaće proizvode vraća se kupiti još i tako prelazi na kupovinu i prehranu domaćih proizvoda.

Tim više što točno znamo otkud su proizvodi došli pa našim kupcima i to ulijeva još veće povjerenje za kupovinom domaćih proizvoda”, priča nam 26-godišnja Azra, koja je iskoristila potporu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te uz njihovu pomoć i pomoć stručne savjetnice Alme Jakupović uspješno sa sestrom zakoračila u svijet poduzetništva. Jedna drugoj su, kaže Azra, velika podrška stoga odlično funkcioniraju oko poslovnih i privatnih stvari; dok se Azra lako sporazumije s dobavljačima i lokalnim proizvođačima o načinu proizvodnje voća i povrća, Dina to sve stavlja na papir i računa.

Posjećuju proizvođače

Iz inozemstva nabavljaju proizvode kojih nema u Hrvatskoj, a riječ je o ekološki certificiranim proizvodima. Njihova se poslovna mreža konstantno širi, a trenutačno surađuju s 50-ak OPG-ova. “Neki kontaktiraju nas i nude svoje proizvode, a neke od njih mi upoznajemo na sajmovima, preko OPG-a s kojim već surađujemo ili nađemo nešto novo i zanimljivo surfajući internetom. Trudimo se i posjetiti naše suradnike na njihovim imanjima, koliko nam to vrijeme dopušta, kako bismo što bolje našim kupcima mogle prenijeti način uzgoja njihovog voća, povrća te kasnije prerađevina”, objašnjava Azra.

Kupci svih generacija

U njihov dućan dolaze ljudi svih starosnih dobi jer ovdje, kaže poduzetnica, svatko može pronaći nešto za sebe. “Klinci uvijek izaberu neki zdravi keksić ili naš svježe cijeđeni sok, a stariji će se ipak počastiti buteljom kvalitetnog ulja ili nekim polutvrdim sirom”, dodaje. Ponudu proizvoda dijele u dvije skupine – za svakodnevnu konzumaciju, točnije proizvode koji se svaki dan prodaju: mlijeko, mliječni proizvodi, jaja, kruh, svježe voće i povrće, te na proizvode koje kupci kupuju po potrebi: razna ulja, ocat, sol, sokovi, sirupi, džemovi, razni slani i slatki namazi, umaci, zimnica, čajevi, med, brašna, tjestenine, zdrave grickalice, zdravi keksi, čokolade bez šećera, sladoledi, smrznuti asortiman proizvoda (ribe, štrudle, štrukle, bezglutenski proizvodi), sredstva za čišćenje i pranje rublja bez kemikalija te kozmetiku.

“Zadovoljne smo poslovanjem s obzirom na to da zasad uspijevamo sve pokriti i podmiriti sve troškove, no za daljnji napredak i razvitak smatram da ćemo se morati još malo strpjeti. Najviše nas veseli zadovoljstvo naših kupaca i kada se radi našeg asortimana proizvoda vraćaju po još. Trudimo se da sve što je novo u dućanu isprobaju u vidu degustacije. Napravimo degustaciju vani za sve naše kupce, a i prolaznike, s proizvođačem koji im sve temeljito objasni. Ako je netko s drugog kraja Hrvatske, onda nam pošalje proizvode za degustaciju, a sve u cilju da kupci što bolje upoznaju nove proizvode”, objašnjava nam Azra. Mlade poduzetnice u bližoj budućnosti najprije žele zaposliti novu osobu kako bi mogle obavljati druge poslove kojima bi pridonijele poboljšanju rada trgovine, a novu poslovnu godinu sigurno će dočekati s puno ideja i realiziranih planova.

Izvor: Vecernji.hr