Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Muzej Bećarca vrijedan oko 65 milijuna kuna predstavit će kulturnu rutu tog napjeva

U dvorani Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici predstavljen je ovaj tjedan projekt Muzeja bećarca, čije se otvorenje predviđa do sredine sljedeće godine.

– Muzej bećarca bit će pravi suvremeni muzej koji će koristiti suvremene muzeološke tehnike pa će jedna tradicionalna baštinska biti ispričana na suvremeni način. Bit će u muzeju i narodnih nošnji i drugih predmeta, jer je to vrlo važno, ali koristit ćemo i druge metode da bismo te predmete kontekstualizirali. Kao prvo, ovdje se ne radi o muzeju narodnih nošnji nego se radi o muzeju bećarca. A bećarac se izvodi. Znači, mi se moramo domisliti na koji način će bećarac cijelo vrijeme biti u fokusu ali ćemo onda, naravno pričati i o drugim antropološkim, etnografskim, povijesnim…fenomenima koji se vežu uz bećarac – rekla je Dragana Lucija Ratković Aydemir, osnivačica i direktorica tvrtke Muza, a prenosi požeškivodic.com.

Ukupna površina muzeja bit će 1400 četvornih metara.

‘Muzej bećarca koji će u Pleternicu dovesti turiste i posjetitelje, a svi znamo kako turizam djeluje na sredinu, raste broj smještajnih objekata, uslužnih obrta i poduzeća.’ – rekla nam je u nedavnom intervjuu gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Naime, bećarac se nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine, pa se i i inzistira na načinu očuvanja kulturnog dobra, a Pleternica je odlučila to učiniti kroz muzej.

Zgrada budućeg muzeja je trenutačno u roh-bau fazi, a napravljena je u sklopu prekograničnog projekta Kulturna ruta bećarca i gange kroz koji je i uređen Trg Bećarca, na kojem će se muzej nalaziti. U fazi koja slijedi, kroz Razvojni sporazum pet slavonskih županija, financirat će se uređenje prostora i nabava opreme za Interpretacijski centar Muzeja. Vrijednost projekta je oko 65 milijuna kuna.

– Na ulazu će biti prostor gdje će se kupiti ulaznica, dobiti osnovne informacije, uzeti slušalice ili će se angažirati pratitelja koji će voditi grupu kroz muzej. U njemu će se moći upoznati s baštinom bećarca, tko je bećar a tko bećaruša, prezentirat će se bećarac kroz život čovjeka od kolijevke pa kroz cijeli život i dalje, Bećarac se veže i u kontekst svjetske baštine, jer to nije napjev koji se samo veža uz Pleternicu, nego se pjeva i u cijeloj Slavoniji, u Baranji, čak dijelovima Vojvodine i Mađarske. Muzej bećarca neće biti ono što se može čuti u razgovoru s građanima, razni izlošci iza stakla, već će to biti prezentacija baštine sa svim suvremenim tehnikama: i glazbom, i videom, i vizualnim zapisima…pa ćete čak u nekim momentima imati osjećaj da trčite kroz žitna polja – kaže gradonačelnica i dodaje da bi se muzej trebao otvoriti najkasnije do sredine sljedeće godine.