Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Nakon gaming inkubatora Novska dobiva i kampus gaming industrije i e-Sport arenu!

U kampusu će se nalaziti zgrada fakulteta, zgrada akceleratora, zgrada učeničkog i studentskog doma i poduzetnički inkubator za e-sport. Plan je imati petogodišnji visoko obrazovni program s po 50 studenata godišnje, te srednjoškolski program i razrede sa 24 učenika godišnje.

Razvojna agencija Sisačko moslavačke županije zajedno s Gradom Novskom nakon projekta inkubatora PISMO kreće s dodatnim sadržajima vezanima za industriju video igara, gradnjom kampusa gaming industrije i e-Sport arene. Na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak, kaže nam gradonačelnik Marin Piletić, trebao bi se potpisati sporazum Grada, Razvojne agencije i Županije, na osnovu kojeg bi gradnja kampusa krenula na području Poduzetničke zone Novska. Iako se tek financijska konstrukcija mora pronaći, izgledno je da mogu računati i na pomoć Vlade.

– Raspisat ćemo natječaj za financiranje kreativnih industrija u iznosu od 100 milijuna kuna, a 50 milijuna usmjerilo bi se u gaming industriju. No, na ta sredstva se može računati u 2021. godini – kaže ministar gospodarstva Darko Horvat.

– Nacrt za eSport arenu već postoji i imamo plan kako ga realizirati. Tu očekujemo veliku podršku Vlade. Gaming scena raste i već sad se u Novskoj pojavljuje problem manjka smještaja za polaznike edukacije koji traže smještaj u Novskoj. Također, prilikom organizacije e-sport natjecanja potreban nam je prostor, pa bi ovim projektom dobili sve. Vrhunski prostor, koji može primiti veliki broj ljudi. Cjelokupna ideja kampusa je ogroman projekt koji će zasigurno premašiti 250.000.000 kuna. Trenutno sam u koncipiranju cijele ideje i razgovoru s brojnim stručnjacima i svim onima koji znaju puno više od mene, a ja samo pokušavam sve to objediniti u jedan zajednički projekt. Početkom iduće godine imat ćemo gotov idejni projekt, do rujna 2020. godine glavni projekt i nadam se građevinsku dozvolu i tek onda ćemo biti spremni za daljnje korake o kojima se još ne može govoriti, ali napomenut ću da smo obavili već puno sastanaka oko financiranja projekta. Riječ je o velikom projektu i očekujemo podršku Vlade, dok naravno podršku Sisačko-moslavačke županije i župana Ive Žinića i gradonačelnika Novske Marina Piletića imamo. Idemo korak po korak, nadam se da će ovaj projekt zaživjeti, jer puno je truda ovdje potrebno i puno aktivnosti, a naravno nešto i sreće i novaca – kaže direktor Razvojne agencije Sisačko moslavačke županije SiMoRa-e Mario Čelan.

U kampusu će se nalaziti zgrada fakulteta, zgrada akceleratora, zgrada učeničkog i studentskog doma i poduzetnički inkubator za e-sport.

Sve će biti usklađeno s najnovijim tehnološkim rješenjima vezanim uz grijanje, hlađenje te proizvodnju električne energije i to na način da svi objekti budu samodostatni, odnosno da se količina proizvedene energije iskoristi za funkcioniranje kampusa.

Plan je imati petogodišnji visoko obrazovni program s po 50 studenata godišnje, te srednjoškolski program i razrede sa 24 učenika godišnje.

Svi kapaciteti će biti na bazi od 400 osoba, s osiguranim smještajem u domovima, a od sadržaja planirana je i konferencijska dvorana, menza, športska dvorana i sav drugi sadržaj za profesore i prateću službu.

Inkubator PISMO je smješten u dvije zgrade u Novskoj i postaje najmoderniji poduzetnički inkubator za game developere u ovom dijelu Europe. Imat će najmoderniju tehnologiju: motion capture studio, glazbeni studio, opremu za video snimanje, 3D printer, VR opremu, fotogrametriju…

-Do veljače 2020 kada je i kraj projekta završit ćemo sve naše aktivnosti i staviti u potpunu funkciju svu opremu koja je već stigla iz svih krajeva svijeta. U sklopu inkubatora će se nalaziti co-working dio, učionica, uredi, pozornica s motion capture studiom i studiom za fotogrametriju glazbeni i video studio, 3D printer i razna VR oprema. Ali bit će tu i kreativni prostor s biljarom, stolnim nogometom, košem… – kaže direktor SiMoRa-e.

Gaming edukacija u Novskoj unutar inkubatora privlači mlade iz cijele zemlje, a održava se u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Edukacija je besplatna, traje šest mjeseci i polaznici mogu birati između dva programa BLENDER i UNITY. U suradnji s HZZ-om, oni nezaposleni dobivaju naknadu i putne troškove. Prva grupa polaznika završila je edukaciju u ožujku 2019. te su neki odmah nakon završene edukacije odlučili otvoriti gaming tvrtku upravo u Novskoj u PISMO inkubatoru. Oni koji su to napravili dobili su i financijsku potporu za pokretanje start-upova 155.000 kuna: od HZZ-a 55 tisuća kuna, 35 tisuća kuna od Sisačko-moslavačke županije i čak 65 tisuća kuna od Grada Novske.

Krajem listopada je s edukacijom završila i druga grupa polaznika. Tako da se broj polaznika koji su završili gaming edukaciju približio broju 100.

Sredinom studenoga sa gaming edukacijom je startala treća generacija polaznika.

– Ovog puta tražilo se i mjesto više. Za veliki interes su sigurno zaslužni i naši mentori Zvonimir Mikšić i Dominik Cvetkovski, koji i nakon edukacije pomažu u poslu onima koji odluče ostati i pokrenuti svoju tvrtku u PISMU.Već sada imamo 19 otvorenih tvrtki u PISMU, a uskoro im se pridružuje još njih 18 koji su u postupku otvorenja svojih novih tvrtki – zaključuje Čelan.

Izvor: Gradonacelnik.hr (Lidija Kiseljak)