Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Napunjena prva hrvatska staklenka za med

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u Kući meda u Županji napunio je prvu nacionalnu staklenku za med.

Pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda koji nacionalnu staklenku mogu puniti isključivo Medom hrvatskih pčelinjaka.

– Od danas će se domaći med moći lako prepoznati i neće biti mjesta zabuni. Korištenje staklenke povezali smo sa sustavom označavanja Med hrvatskih pčelinjaka, tako da će na svakoj staklenci biti i jedinstveni broj putem kojeg svatko može provjeriti koji je pčelar proizveo med. Kontrolu korisnika nacionalne staklenke za med vrši Hrvatski pčelarski savez i nadležne inspekcijske službe, a svatko tko se ogriješi o pravila dobit će dvogodišnju zabranu upotrebe nacionalne staklenke i njegov će identitet biti objavljen, rekao je Tolušić. Prema podacima predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza Željka Vrbosa, u Hrvatskoj danas ima oko 11.000 pčelara od kojih je njih 7500 uključeno u savez. Ovu staklenku trenutačno može koristiti 5043 pčelara.

– Staklenku mogu koristiti primarni proizvođači koji svoje proizvode proizvedene u OPG-u stavljaju na tržište ili su upisani u upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom, rekao je Vrbos.

Izvor: Vecernji.hr