Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U noćnim satima kada je Split u debelom snu, izlaze iz svojih domova i kreću put Marjana: “Cilj nam je – pošumljavanje Marjana”

U kasnim noćnim satima kada je Split u debelom snu i sve miruje, oni izlaze iz svojih domova i kreću put Marjana piše Slobodna Dalmacija.

Tko su i koliko ih je nitko ne zna, samo znamo da se zovu Zelena gerila i odlučni su u svome cilju – pošumljavanju Marjana.

Predstavljaju se kao grupa zaljubljenika u Marjan kojima je bilo dosta gledanja kaosa na Marjanu i oko Marjana.

– Na sadnju nas je potakla činjenica da mjesecima nakon sanacije koju se može slobodno nazvati i devastacijom Marjana, plana i programa za budućnost Marjana još nema zahvaljujući lošem radu Grada Splita i Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan (JUPŠ).

Broj ljudi koji sudjeluju u akcijama raste iz dana u dan, počelo je 1. siječnja 2020. s desetak ljudi, sad je to nekoliko puta veća brojka, kažu nam tajanstveni predstavnici Zelene gerile s kojima smo komunicirali putem društvenih mreža.

Mislite li da je sadnja novih stabala jedini način na koji možete pomoći Marjanu?

– Naravno da ne, sadnja je ujedno i određen način prosvjeda. Na ovaj način želimo ukazati na nefunkcioniranje institucija i pravne države upravo na primjeru Marjana.

Sve osobe koje su sudjelovale u devastaciji poznate su institucijama kao i što su bile njihove ovlasti i za što su odgovorni, a za što ne. Nažalost dan danas naša država nije uspjela se odlučiti koga goniti za nezakonit rad na Marjanu unatoč iscrpnom izvješću državnog inspektorata, ističe nam grupa zaljubljenika u Marjan.

Za sada sade tri vrste stabala: alepski bor, čempres i hrast crniku – česminu jer su te vrste već prisutne na Marjane te kako kažu, u svim budućim planovima sigurno će naći svoje mjesto na Marjanu s obzirom na to da su predviđene programom gospodarenja.

– Uostalom i priroda radi svoje jer i danas po Marjanu niču primjerci tih istih stabala, mi samo malo ubrzamo proces za 5-6 godina koliko su sadnice koje sadimo najčešće stare.

Sve to ne radimo na svoju ruku već uz asistenciju stručnjaka kojima prije same sadnje prezentiramo neke od opustošenih lokacija, a onda oni s obzirom na konfiguraciju terena, položaj te vegetacijsko okruženje kažu što, gdje i kako. Same sadnice uzgojene su u službenim rasadnicima po Dalmaciji te se radi o zdravim stablima, objašnjavaju nam.

Imate li u planu nove akcije? 

– S obzirom na to da Grad Split s pošumljavanjem ne planira započeti prije predizborne kampanje mi nastavljamo sa sadnjom. Evo i naše odgovore ste nešto duže sačekali zbog novih pet stabala koja od srijede krase dijelove Marjana koji su ostali potpuno goli.

Mogu li vam ikako građani pomoći u pokretu, na primjer doniranjem novca, sadnica ili radom na terenu? 

– Zasad ne direktno, ali ostavljanjem komentara na društvenim mrežama potencijalno se možda mi njima javimo ukoliko nekoga od njih znamo. A onda kad im se javimo mogu pomoći na svaki od navedenih načina donacijom za sadnice, kupnjom same sadnice ili pomoći pri samom pošumljavanju.

Zna li itko od vaših bližnjih tko ste ili držite tu informaciju isključivo za sebe? Kako ženi ili obitelji opravdavate izlaske sa stablom u kasnim noćnim satima? 

– Živimo u vremenu gdje se aktivizam u javnom interesu pokušava pritiscima ugasiti od strane interesnih skupina, stoga naš hobi je tajan i našim najbližima. Za njih mi smo na kavama, treninzima i šetnjama predostrožnosti radi.

Planirate li osnovati pokret građana koji anonimno sade stabla na nacionalnoj razini?

– Kad radite volonterski za javni interes ograničeni ste resursima i vremenom stoga mi se držimo Splita i Marjana, ali podrška svakome tko svojim radom svijetu dodaje malo (zelene) boje, zaključuje Zelena gerila.

Izvor: Slobodnadalmacija.hr