Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Paški sir – renomirani europski proizvod

Paška sirana u trgovinskoj misiji Europske unije.

U posljednjih nekoliko godina organizirano je više trgovinskih misija Povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, Phila Hogana, s ciljem pronalska novih tržišta za poljoprivredne proizvode iz Europske unije.

Paška sirana imala je  čast da bude čak 3 puta dio poslovne delegacije Povjerenika Hogana zajedno s još 40-ak proizvođača iz Europske unije kao što su Ferrero, Lactalis, European dairy association i dr.

Bili smo na Misiji u Šangaju, u Kini, Ujedinjenim arapskim emiratima te u Japanu. Sve trgovinske  Misije bile su jedno predivno iskustvo gdje smo naučili jako puno o tim tržištima, upoznali se s poljoprivrednicima iz Europske Unije i s njima razmijenili iskustva, posjetili najveće sajmove hrane SIAL u Šangaju i GULFOOD u Dubaiu, obišli najveću mljekaru u Kini kao i farmu deva u UAE, gdje se proizvodi devino mlijeko, sudjelovali na poslovnim forumima, obišli brojne uvoznike i trgovačke lance. I naravno promovirali Paški sir tako da je na Misiji u UAE čak i uručen kao dio poklona u ime cijele delegacije, a uručio ga je naš predstavnik zajedno sa zajedničkim poklonom cijele delegacije.

Zadnja Misija bila je  u Tokyu, u Japanu, od 8. Do 11.5.  To je bila ujedno i zadnja Misija Povjerenika Hogana jer mu uskoro ističe mandat.

Iznimno smo zahvalni na ovim predivnim prilikama da budemo dio europske delegacije. Zaista je bila čast biti s renomiranim poljoprivrednim proizvođačima iz EU i s njima se upoznati i razmijenjivati iskustva. Stekli smo brojna poznanstva u sklupu svih triju Misija. Misija je trajala 4 dana i u sklopu nje bilo je raznih aktivnosti, posjeta potencijalnim uvoznicima, trgovačkim lancima. Za vrijeme boravka u Tokyu, posjetili smo i naše Veleposlanstvo koje nam se javilo i čestitalo na ulasku u Misiju te pozvalo da ih posjetimo. Veleposlanik Dražen Hrastić obećao nam je i pomoć kod ulaska na japansko tržište. Zajedno smo proslavili Dan Europe u Europskom domu u Tokiju, gdje su bili svu diplomati i veleposlanici zemalja kao i japanski ministar poljoprivrede. U Tokiju smo imali priliku za B2B razgovore s potencijalnim uvoznicima sireva i nadamo se da ćemo ostvariti izvoz na ovom dalekom tržištu pogotovo nakon Sporazuma o gospodarskoj suradnji ( EPA ) između EU i Japana, a koji je stupio na snagu nedavno, a koji u mnogočemu olakšava izvozne barijere.

Nakon Misije u Dubaiu dobili smo i prijedlog Europske komisije da se snimi film o Paškom siru, a taj film će predstavljati sve sireve iz Europske unije na tržištima UAE i KSA, u sklopu promocije europskih poljoprivrednih proizvoda pod sloganom More than Food. Film je snimljen i ovih dana očekujemo njegovo objavljivanje, što nas jako veseli.

Paški sir je u fazi dobivanja oznake izvornosti na razini EU. Imali smo priliku na zadnjoj Misiji da razgovaramo s Povjerenikom i njegovim suradnicima iz Europske komisije i o tome. Povtrdili su nam da je proces pri kraju.

Ova oznaka izvornosti na nacionalnoj razini je dokaz i daje sigurnost našim potrošačima da je sir proizveden na otoku Pagu i isključivo od mlijeka paške ovce.

Paška sirana vlasnik je i najvećeg stada na otoku Pagu, od kojeg dobiva samo 15% potrebnog mlijeka. Ostalo mlijeko otkupljuje od svojih čak 134 kooperanata, 134 obitelji s otoka koje imaju svoja stada i prodaju mlijeko svojih ovaca Paškoj sirani. Mi imamo i 20 ljudi koji rade u sektoru stočarstva i to na 4 lokacije na otoku Pagu, gdje držimo naše ovce.

Naš najstariji kooperant, barba Mate Valentić- Trevo daje mlijeko Paškoj sirani još od 1974. godine, dakle punih 46 godina!!! I daje mlijeko i danas, sa svojih 82 godine. To je zaista nešto čime se ne može pohvaliti nijedna sirana na otoku Pagu i to nas zapravo čini najponosnijima. Ova oznaka izvornosti je i priznanje njima, našim kooperantima bez kojih ne bi ni bilo Paškog sira.

Izvor: Poslovni.hr