Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Poduzetnički boom: Najveći rast broja obrtnika u Novskoj, Lipiku i Dubrovniku

Tome doprinose i mjere kojima država i jedinice lokalne samouprave potiču samozapošljavanje, otvaranje obrta i njihovo poslovanje, što je dovelo do poduzetničkog booma u posljednjoj godini, kada je otvoreno 5219 novih obrta, gotovo dvostruko više nego godinu prije.

Veliki rast

U Hrvatskoj je na kraju travnja 2019, prema podacima Hrvatske obrtničke komore, bilo aktivno 84.210 obrta koji su zapošljavali 188.028 ljudi, dok ih je godinu prije bilo 78.991 sa 183.586 zaposlenih. Analizirali smo kakva je situacija u gradovima i koji od njih bilježe najveći rast obrtništva. Situacija je i tu znatno bolja nego lani pa rast obrtništva u pet godina bilježi čak 80 gradova, dok ih je u našoj prošlogodišnjoj analizi bilo tek 57. U pet godina najveći rast broja obrtnika, od 38 posto, i dalje bilježi Grad Dubrovnik, u kojem je prema podacima Ministarstva gospodarstva, na kraju 2014. bilo 1168 obrta, a na kraju prošle godine ih je bilo 1607. Samo u posljednjih godinu dana, broj obrtnika u Dubrovniku povećao se za 13 posto. Najveći rast u zadnjih pet godina bilježe, potom, Solin, Kaštela, Donja Stubica, Opatija, Oroslavje, Split, Osijek, Križevci i Vrlika

Na godišnjoj razini najveći rast, od 19 posto, bilježi Grad Lipik koji ima tri poduzetničke zone i dva inkubatora, a ove su godine za poduzetnike izdvojili 400 tisuća kuna. Odmah nakon Lipika s rastom od 17 posto je Novska, jedini grad u zemlji u kojem poduzetnici i obrtnici mogu ostvariti i više od 100 tisuća kuna potpora za samozapošljavanje. Tu su još Valpovo, Dubrovnik, Solin, Osijek, Dugo Selo, Glina, Kutjevo i Krapina.

Hvar na vrhu

Gledajući brojke per capita, najviše je obrtnika u Gradu Hvaru – 102 na tisuću stanovnika, potom u Novalji 89, Komiži 78, te Rabu, Krku, Biogradu na Moru, Poreču, Supetru, Cresu i Visu.

Dubrovnik subvencionira tradicijske obrte na gradskom području, za što će ove godine izdvojiti više od milijun kuna. Iznos raste zbog povećanja njihovog broja pa je lani iznosom od 720.000 kuna subvencionirano 30 tradicijskih obrta i uvedena je cjelogodišnja subvencija od 12 mjeseci po 2000 kuna mjesečno. “Obrtnici su nam važni, a posebnu pažnju posvećujemo obrtnicima u povijesnoj jezgri Dubrovnika”, ističe gradonačelnik Mato Franković.

Olakšice

Broj obrtnika u Opatiji se u zadnjih pet godina povećao za 17 posto, a Grad je u proteklih osam godina za potpore poduzetnicima i obrtnicima izdvojio više od dva milijuna kuna. Dodatno povećavaju izdvajanja na čak milijun kuna. “Dosad smo pomogli zaposliti 94 osobe i otvorili isto toliko novih obrta i OPG-ova”, rekao je gradonačelnik Ivo Dujmić.Obrtništvo raste i u Oroslavju, a gradonačelnik Emil Gredičak vjeruje da su tome pridonijele i njihove mjere.

“Obrtnicima subvencioniramo dio kamata na kredite tako da oni otplaćuju samo glavnicu, oslobađamo ih plaćanja komunalnog doprinosa od 50 do 100 posto i komunalne naknade prvu godinu 100 posto, a drugu i treću godinu 50 posto”, pojašnjava.

Broj obrtnika za 17 posto se povećao i u Križevcima čija gradska uprava mjere potpora osmišljava u izravnoj komunikaciji s obrtnicima, istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn.

“U godinu dana osnovano je 40-ak novih obrta sa 70-ak novih radnih mjesta. Posebice veseli 13 novih tvrtki u sektoru izrade videoigara”, kaže gradonačelnik Novske Marin Piletić.

Vjetar u leđa

U godinu dana broj obrtnika u Valpovu porastao je za 13 posto, a gradonačelnik Matko Šutalo ističe kako je to dokaz njihove odgovorne politike i osmišljenog programa potpora. Za potpore poduzetnicima ove godine planiraju pola milijuna kuna, a najavljuju i dodatne mjere.

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo ističe kako Novalja ima dugu tradiciju obrtništva i poduzetništva, a otkako su postali grad i administrativno središte, poduzetništvo se još jače razvilo pa danas imaju čak 325 obrtnika, odnosno 89 na 1000 stanovnika.

“Naši obrtnici i poduzetnici su žilavi i vrlo uspješni, a mi im dajemo vjetar u leđa s pola milijuna kuna poticaja i raznim olakšicama”, kaže Dabo.

Sedam mjera

Grad Poreč ima 964 obrtnika, 58 po stanovniku. Gradonačelnik Loris Peršurić objašnjava kako ulažu u unapređenje uvjeta za razvoj poduzetništva te kroz sedam mjera novčano pomažu obrtnike. Ove su godine povećali iznose potpora za mlade poduzetnike.

Gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako ističe kako im je poticanje razvoja realnog sektora jedan od prioriteta pa ih ne iznenađuje što je Grad Cres među top 10 gradova po broju obrtnika. “U poslovnoj zoni smanjili smo komunalni doprinos za 30 posto, a zemljište dajemo na raspolaganje kroz institut prava građenja”, naglašava Jurjako.

Najveći rast u istočnoj Slavoniji

Od županija, najveći broj poduzetnika ima Istarska – 7690 ili 37 po stanovniku. Na drugom je mjestu Dubrovačko-neretvanska sa 4007 ili 32,7 po stanovniku, potom Šibensko-kninska sa 3264 ili 29,8 po stanovniku, Primorsko-goranska s 8238 ili 27,8 po stanovniku te Zadarska sa 4582 ili 27 po stanovniku. Najveći rast broja obrtnika u posljednjih godinu dana bilježi, izuzmemo li Grad Zagreb, Osječko-baranjska županija – 8,47 posto, potom Dubrovačko-neretvanska 7,98 posto, Požeško-slavonska 7,87 posto, Zagrebačka 7,29 i Splitsko-dalmatinska županija sa 6,82 posto.

Petrinja rekorder po ulaganju u obrtnike

Višegodišnje analize podataka Ministarstva financija o izdvajanju gradova za poduzetnike i obrtnike pokazuju da za njih najviše izdvajaju mali i srednji gradovi te da su ta izdvajanja u najvećem broju gradova manja od jedan posto proračuna. Analizirali smo podatke od 2013. do 2015., a pokazalo se da je za poticaje poduzetnicima tek pet gradova izdvojilo više od dva posto proračuna. Već godinu poslije vidjele su se naznake pozitivnijeg trenda, s deset gradova koji izdvajaju više od dva posto proračuna, a slična je situacija bila i u 2017. godini, posljednjoj za koju postoje službeni podaci Ministarstva financija o izvršenju proračuna. Uvjerljivi rekorder po izdvajanju, jer za obrtnike i poduzetnike iz proračuna izdvajaju gotovo devet posto proračuna, jest Grad Petrinja, dok je jedini veliki grad u top 10 bila Pula.

Izvor: Novac.hr