Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Posao u Rimu otvorio im vrata Crkve

Požeški Spin Valis, jedan od najvećih domaćih proizvođača namještaja, krajem ljeta ostvario je vrlo zanimljiv izvozni pothvat u Rimu koji bi im mogao otvoriti brojne prilike na domaćem i inozemnom tržištu. Kako doznajemo od Darija Brbora iz Odjela za opremanje Spin Valisa, u poslu vrijednom milijun i pol kuna Spin Valis je opremio 24 apartmana Papinskog hrvatskog zavoda svetoga Jeronima u Rimu.

Riječ je o vrlo specifičnoj narudžbi sa zahtjevnim rokovima izvršenja, što je sve skupa bio pravi izazov za našu tvrtku, na koji smo vrlo uspješno odgovorili i vjerujemo da će nam to otvoriti daljnje poslove – kaže Brbor, otkrivajući kako je inicijativa za ponudu Spin Valisa došla iz samog Papinskog hrvatskog zavoda. U crkvenim krugovima, naime, prema riječima Brbora, Spin Valis već je prepoznat kao tvrtka čiji asortiman namještaja odgovara specifičnim zahtjevima samih sakralnih objekata, kao i pratećih zgrada. Ta je informacija, očito, doprla i do Papinskog zavoda.

Rokovi

– Mi proizvodimo namještaj od masivnog slavonskog hrasta i bukve, čiji kvaliteta, dizajn i izdržljivost dolaze do izražaja i u crkvama, bilo onima koje se obnavljaju, bilo onima koje su sagrađene nedavno, pa se prvi put opremaju. Ukupno smo opremili oko 80 sakralnih objekata, a trenutno, primjerice, radimo klupe i namještaj za ispovjedaonice crkvi u Splitu, Trogiru i Kostreni – navodi naš sugovornik iz Spin Valisa.

Namještaj za Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima trebalo je, ističu u požeškoj tvrtki, prilagoditi postojećoj arhitekturi i povijesnom okruženju. Opremanje je uključivalo krevete, ormare, sjedeće garniture i noćne ormariće. Osim namještaja za 24 apartmana, Spin Valis je opremio i kapelicu Zavoda koja datira iz 1453. godine.

– Od dogovorene narudžbe do isporuke namještaja Papinskom zavodu prošlo je nešto više od pola godine. Sigurno da je riječ o roku isporuke koji može ispoštovati samo velika tvrtka zaokruženih logističkih i proizvodnih kapaciteta poput naše. Uspjeli smo naš slavonski hrast izvesti i predstaviti u Rimu, na što smo posebno ponosni – ističe Darijo Brbor.

Izvoz

Sakralni objekti u Italiji novo su izvozno tržište Spin Valisa koji 85 posto svoje proizvodnje plasira u inozemstvo. Namještaj te tvrtke pronalazi kupce u tridesetak zemalja, među kojima u Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Austriji, SAD-u i zemljama Dalekog istoka.

U potrazi za novim tržišnim nišama, osim opremanja sakralnih objekata, hotela, apartmana, bolnica i javnih ustanova i institucija, Spin Valis je nedavno odradio velik posao za splitski Brodosplit. Požeška tvrtka opremila je putničke kabine Brodosplitova jedrenjaka Klara 525.

– Svaki projekt nama je novi izazov, kojem pristupamo individualno i cjelovito, bez obzira na to realiziramo li samo jedan dio opremanja ili radimo kompletno uređenje po sistemu ključ u ruke. Izrađujemo masivni namještaj po mjeri, a opremanje obuhvaća kontinuirani slijed dizajna, projektiranja, proizvodnje i ugradnje. Primjer je, među ostalim, jedrenjak Klara 525, gdje smo isporučeni namještaj pripremili za ugradnju i ugradili u predviđeni prostor na brodu – ističe Brbor. Napominje da je Spin Valis svoj odjel za opremanje pokrenuo prije deset godina. Prije toga tvrtka nije imala uslugu opremanja, nego je bila ograničena na isporuku namještaja.

Timski rad

– Odjel za opremanje pokazao se kao pun pogodak jer nam je osnova timski rad projektanata, koji koordiniraju mrežom naših provjerenih domaćih i inozemnih kooperanata te vlastitim proizvodnim pogonom – ističu u Spin Valisu, koji trenutno zapošljava oko 500 radnika.

Tvrtka održava 70-godišnju tradiciju, koja je započeta 1950. u maloj radionici namještaja Lipa s desetak zaposlenih, a pod sadašnjim imenom posluje od 1978. Prateći trendove kružne ekonomije, Spin Valis je sagradio kogeneracijsko postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije iz drvne biomase i razvio proizvodnju briketa, tako da, ističu u požeškoj tvrtki, od ulaska trupaca u krug tvornice do izlaska gotovih proizvoda nema nikakvog otpada.

Izvor: Novac.hr