Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Posjetitelje tvrđave Kliški uskoci besplatno obučavaju u streličarstvu i mačevanju

Kupljena ulaznica, osim za obilazak tvrđave, vrijedi i za posjet suvremenom multidisciplinarnom Interpretacijskom centru koji se nalazi u njezinu podnožju.

Tvrđava Klis, jedna od najvažnijih i najljepših fortifikacijskih građevina u Europi, nakon dvomjesečne stanke ponovno je otvorena za individualne posjete. Prošlog vikenda, čim su se vrata kliške tvrđave otvorila, primila je i prve posjetitelje. Riječ je o domaćim ljudima, izletnicima, a turiste, osobito inozemne, Klis, kao i ostale naše destinacije, tek očekuje.

Unaprijedili uslugu

Do tada, kako bi privukli što veći broj ljudi, na kliškoj tvrđavi uz postojeće sadržaje vikendom nude i besplatne škole mačevanja i streličarstva koje organiziraju članovi povijesne postrojbe Kliški uskoci. Tako posjet tvrđavi može postati prava adrenalinska avantura. Na tvrđavi Klis posjetitelji vikendom mogu uživati u oživljenoj povijesti srednjeg vijeka iz razdoblja vladavine kneževske i kraljevske kuće Trpimirovića.

Cijena ulaznice također je znatno snižena. Ulaznice za Tvrđavu do 1. srpnja prodaju se po cijeni od 40 kn (do sada je u zimskom razdoblju stajala 60 kn) te po 20 kn za djecu od 7 do 15 godina, dok je za najmlađe (do 7 godina) ulaz besplatan. Kupljena ulaznica, osim za obilazak tvrđave, vrijedi i za posjet suvremenom multidisciplinarnom Interpretacijskom centru koji se nalazi u podnožju, a ondje se mogu doznati razne specifičnosti kliškog kraja, kao i njegova moderno ispričana stoljetna povijest te informacije o turističkoj, eno-gastronomskoj i smještajnoj ponudi.

– Vrijeme bez posjetitelja iskoristili smo kako bismo unaprijedili postojeću uslugu i sadržaje koje nudimo posjetiteljima, ali i kako bismo sanirali određene dijelove tvrđave poput stuba, zidova i ulaza. Tvrđava je najljepši simbol Klisa te smo sretni što možemo njezino bogato kulturno nasljeđe turistički valorizirati. Sadržajima poput škole mačevanja i streličarstva omogućujemo i zabavni sadržaj posjetiteljima, posebice obiteljima s djecom koje i inače biraju Klišku tvrđavu kada žele uživati u mirnom obiteljskom izletu – izjavio je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis.

Strelovit rast posjetitelja

Uz edukativne i zabavne sadržaje, u obilasku tvrđave Klis posjetitelji mogu vidjeti i Oprah kulu, najvažnije srednjovjekovno uporište tvrđave te uskočku oružarnicu, nekadašnje spremište oružja u kojoj se posjetitelji mogu upoznati s izložbenom postavom oružja i odora koje su nekoć koristili kliški uskoci. Kao jedna od glavnih atrakcija ističe se Providurov stan ili Kneževa kuća, sagrađena sredinom 17. stoljeća.

Podignuta je na temeljima najstarijih zgrada iz razdoblja hrvatskih vladara i kasnijih kliških knezova, a tijekom kasnijih razdoblja ondje je bilo smješteno zapovjedništvo tvrđave i inženjerija. Posjet tvrđavi Klis ne bi bio potpun bez obilaska Crkve sv. Vida, jedne od najljepših građevina u sklopu tvrđave koja je posebna po tome što je jedan od rijetkih primjera islamske arhitekture na području Dalmacije. Proteklih nekoliko godina rast broja posjetitelja je strelovit: u prošloj godini premašen je broj od 100.000 posjetitelja. Radno vrijeme Tvrđave Klis je svaki dan od 9 do 19 sati.

Izvor: lokalni.vecernji.hr