Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Posudba e-knjige veliki je iskorak u digitalizaciji

U vrijeme dok je Gradska knjižnica Vukovar zatvorena zbog prevencije širenja zaraze koronavirusom, u ovoj su ustanovi odlučili izići ususret korisnicima te uveli novu uslugu „Posudba e-knjige“, putem aplikacije ZaKi Book.

Jelena Miškić, ravnateljica vukovarske Knjižnice, pojasnila je kako je riječ o velikom napretku u ulaganju u digitalne tehnologije.

– Prva smo knjižnica u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je osmislila ovakvu uslugu. Besplatna aplikacija bit će otvorena 90 dana što će, nadamo se, biti dovoljno da se situacija oko epidemije stabilizira. U ponedjeljak, u 10 sati i 23 minute bio je povijesni trenutak za našu knjižnicu, jer je tada uspostavljen prvi digitalni kontakt s korisnikom koji je posudio e-knjigu. Broj dostupnih naslova svakodnevno će se povećavati, jer podizanje sadržaja zahtijeva vrijeme – navela je Miškić, dodajući kako je do jučer članovima knjižnice na raspolaganju bilo oko 200 naslova.

Treba naglasiti kako je, kada je o ovoj usluzi riječ, knjižnica vezana uz elektroničko nakladništvo, a ne tiskarstvo. Ravnateljica je poručila kako su se iznimno angažirali oko novoga projekta i zadovoljni su što je u kratkom roku realiziran.

– Imali smo ovo od ranije u planu, ali, nažalost, dogodila nam se korona, pa smo odlučili cijeli postupak ubrzati i još jednom pokazati koliko je vrijedno ulaganje u tehnologije i upravljanje podatcima na daljinu. Najavljujem kako smo krenuli i u novi projekt, digitalna e-iskaznica, koji je namijenjen i ljudima izvan Vukovara i naše županije, jer će svatko tko to bude želio, neovisno o tome gdje se nalazi, moći pristupati našim bazama podataka – navela je Miškić.

Kada je riječ o primjeni usluge “Posudba e-knjige”, postupak je jednostavan. Aplikaciju ZaKi Book moguće je besplatno preuzeti u Google Play Storeu (Android uređaji), Microsoft Storeu (Windows 10) te App Storeu (iOS uređaji), a potom je mogu koristiti svi učlanjeni korisnici Gradske knjižnice Vukovar putem broja članske iskaznice i PIN-a. E-knjiga posuđuje se na rok od 30 dana, bez mogućnosti produženja i rezervacija. Član ima pravo posuditi dva naslova odjednom, odnosno maksimalno pet naslova unutar jednog kalendarskog mjeseca.

Sve upute za posudbu nalaze se na službenim stranicama vukovarske knjižnice (www.gkvu.hr).

D. Korpoš/Glas Slavonije