Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Projektom vrijednim 25 milijuna kuna gradit će se hotel, restoran, centar za posjetitelje, wellness zona i bazeni, a turisti će se voziti solarnim brodom, kanuima i biciklima…

Projekt Vrata spačvanskog bazena – izgradnja i opremanje Bioekološko edukacijskog centra virovi provode Grad Otok kao nositelj projekta u suradnji s Otočkom razvojnom agencijom koja je i pripremila sam projekt, te s partnerima: Turističkom zajednicom Vukovarsko – srijemske županije, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima i udrugom za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Operativnog programa Konkurentnost, a ukupna vrijednost projekta je preko 25.000.000,00 kuna, doprinosi atraktivnosti područja Virova i Spačvanske šume koja se prostire na preko 40 000 hektara.
Projekt se sastoji od raznih aktivnosti kao što su izgradnja i uređenje posjetiteljske infrastrukture (hotel i restoran), edukacije , promocija i promidžba samog odredišta.

U završnoj fazi je izgradnja centra za posjetitelje kao središnja i polazišna točka za sve druge sadržaje. Centar je predviđen kao receptivna točka za prezentaciju i degustaciju domaćih proizvoda, s ugostiteljskim sadržajem i smještajnim kapacitetima, te wellness zonom i vanjskim bazenom. Kao dodatni sadržaj pružati će usluge vožnje solarnim brodom, najam čamaca, kanua, kajaka po rječici Virovi, najam bicikala za vožnju po Spačvanskom šumskom bazenu. Sada su već uređene poučne šetnice i biciklističke staze kroz šumu, a tijekom ljeta u ponudi će biti i ostale usluge vožnje brodom i najma.

Osim turističkog dijela centar se sastoji od informacijsko – edukacijskog dijela s multimedijalnom dvoranom s najnovijom tehnologijom(prikaz prirode kroz proširenu stvarnost) kako bi se osigurao prostor za održavanje raznih znanstvenih i stručnih skupova, škola u prirodi i drugih tematskih predavanja..

Cijeli projekt se odvija na području zaštićenog krajolika Virovi i posebnog šumskog rezervata Lože što mu daje dodatnu ljepotu i atraktivnost. Ovaj projekt odabran je kao strateški projekt Vukovarsko-srijemske županije i jedini je takav projekt u području turizma u našoj županiji. Krajnji je cilj projekta, uz zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti, obogatiti turističku ponudu grada i uključiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva u turističku ponudu kontinentalne Hrvatske. (Grad Otok)