Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Rimski metro omogućio razmjenu rabljenih plastičnih boca za karte

Nemate dovoljno novca da biste kupili kartu za rimski metro? Nema problema. Prikupite nekoliko plastičnih boca i zamijenite ih na automatu za kartu.

Glavni grad Italije odnedavno je ponudio putnicima mogućnost da zamijene plastične boce za karte u sustavu rimskog javnog prijevoza. Na stanici metroa San Giovanni putnici su stajali u repovima, s vrećicama punim praznih boca u rukama, kako bi iskusili program “+ Ricicli + Viaggi” (više recikliranja, više putovanja) koji putnicima omogućuje da plastičnu bocu zamijene za kredit od pet centi koji mogu akumulirati i potrošiti za kupnju digitalnih voznih karata.

Kroz aplikaciju MyCicero korisnici mogu skenirati svoj osobni barkod na posebnom uređaju za recikliranje, umetnuti prazne plastične boce u automat i kupiti digitalnu voznu kartu.

Standardna karta, koja vrijedi za jednu vožnju metrom ili za 100 minuta tijekom kojih se neograničeno možete voziti autobusom, košta 1,50 eura, tako da je za kupnju jedne karte dovoljno 30 boca.

Rimljani su zadovoljni novim modelom kupnje karata.

Ekološku inicijativu da se otpad može zamijeniti za vozne karte pokrenula je gradonačelnica Rima Virginia Raggi u ime rimskog poduzeća za javni prijevoz Atac. Tijekom pilot projekta koji će trajati 12 mjeseci uređaji za recikliranje bit će smješteni na tri postaje metroa.

Riječ je o malom koraku u pravom smjeru, ali pred rimskim gradskim vlastima je mnogo posla kako bi dostigle druge gradove u uspješnosti pri gospodarenju otpadom.

Izvor: Tockanai.hr