Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Samobor: LED rasvjetom štedjet će se četiri milijuna kuna godišnje

Zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec predstavio je samoborski projekt ugradnje LED rasvjete na konferenciji Učinkovita rasvjeta 2017., koja je okupila niz stručnjaka iz područja energetske učinkovitosti. Tema Okruglog stola bila je uspješno financiranje projekata energetske učinkovitosti, a Grad Samobor ovdje je predstavio svoj model koji se bitno razlikuje od ostalih.

Kroz svoju prezentaciju Željko Stanec je istaknuo kako projekti energetske učinkovitosti za Grad Samobor imaju veliku važnost, pri čemu je osobito naglasak na uvođenju rasvjete sa svjetlećim diodama (LED) u primjeni za sustav javne rasvjete, ali i javnih zgrada na području Grada.

U skladu s time, prikazan je način i model uspostave energetski učinkovite LED rasvjete u Samoboru i financijski učinak njezinog uvođenja za gradski proračun i građane.

Naravno, radi se o rješenju rasvjete koje pruža brojne mogućnosti daljnje nadgradnje i unaprjeđenja.

Grad Samobor uložio je naime oko 2,5 milijuna kuna u zamjenu čak 1178 svjetiljki javne rasvjete, a do 2020. planiraju zamijeniti još 6624 svjetiljki. Ukupan trošak je 12,6 milijuna kuna, te se planira financirati iz gradskog proračuna, no iz Grada nam kažu da će se javljati i na natječaje za sufinanciranje budući je riječ o projektu energetske učinkovitosti. Ovaj će projekt donijeti Samoboru značajne ekonomske uštede, računa se na čak četiri milijuna kuna godišnje (oko 3 mil kn u trošku el. energije, te oko 800.000 kn troškova održavanja) kada se zamijene sve svjetiljke, ali i pozitivno utjecati na okoliš.

Treba napomenuti još jedan važan pozitivan efekt ovog modela projekta. Sve radove zamjene stare za novu LED rasvjetu izvodi Komunalac d.o.o. Samobor, koje će si na taj način osigurati dodatnu vrijednost poslova. Budući da se Društvo bavi i gospodarenjem otpadom iz starih svjetiljki, izdvojit će koristan materijal-sirovinu (staklo, plastiku, razne metale; bakar, željezo, aluminij i dr.) koji će se procesom recikliranja koristiti za nove reciklirane proizvode, ističu iz Grada.