Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Splitsko-dalmatinska županija nudi do 100 tisuća kuna za gradnju kuće, ali uz jedan uvjet

– Kad smo usporedili ono što nudi grad, a koje benefite pruža selo, prevagnulo je selo, iako smo i supruga i ja iz grada. Sada u Cisti Provo otvaram privatnu tvrtku, supruga je na porodiljnom s trećim djetetom, pa smo itekako zainteresirani za pomoć za mlade obitelji koju najavljuje župan i načelnik. Davat će dodatna sredstva za stambeno zbrinjavanje, što bi nama napokon riješilo naš improvizirani smještaj – u jednom nam je dahu, s konkretnim planom, odgovorio 32-godišnjak što misli o novoj poticajnoj mjeri za mlade iz blagajne Splitsko-dalmatinske županije i Općine Cista Provo.

Kako bi se – kad se već ne može spriječiti – smanjio egzodus mlađe populacije, redom radne snage, iz ruralnih krajeva Dalmacije, čelnici jedinica lokalne samouprave odlučili su donekle olakšati život onima koji žele ostati na grudi svojih pradjedova, pa makar i minimalnim sredstvima, piše Slobodna Dalmacija.

Stoga je župan Blaženko Boban uveo novu mjeru za koju se dovršavaju detalji natječaja, a obiteljima će se ponuditi od 60.000 do 100.000 kuna kako bi krenuli u gradnju nove obiteljske kuće ili adaptaciju starog objekta. Uz jedan uvjet – da ostanu u ruralnom kraju!

Boban se nada da će zainteresiranih biti i više od ovogodišnjih planiranih sredstava, što bi se u konačnici riješilo – bude li potrebe – rebalansom proračuna. Spremni su u Županiji naći još novca, samo da borba za o(p)stanak u napuštenoj Zagori urodi plodom.

A što bi to sve značilo za obitelj, odmah nam je naveo naš sugovornik Krešo:

– Završetak kuće i proširenje obitelji. Imamo troje djece, dvije curice, jednu od sedam i drugu od tri godine, te jednogodišnjeg sinčića. Prije tri godine počeli smo s gradnjom nove obiteljske kuće, digli smo kredit i krenuli. No, nismo uspjeli okončati gradnju, pa bi nam ova sredstva znatno olakšala financijski teret. Ako i naša Općina daje dodatnih 25 posto od sredstava koje na natječaju dobijemo od Županije, sve bi nam to bio dodatni vjetar u leđa za proširenje obitelji.

Naime, 29-godišnjakinja i njezin tri godine stariji suprug slučajno su izabrali život na selu. Jedan godišnji odmor proveli su u Cisti Provo, u staroj obiteljskoj kući, pa su odlučili ostati još malo, dok ne zahladi, pa se to malo protegnulo na – stalno.

Izvor: Novac.hr