Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Stambeno zbrinuto 39 novih Vukovaraca

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sudjelovao je svečanome uručenju ključeva i Ugovora o najmu korisnicima nacionalnog Programa stambenog zbrinjavanja s liste prvenstva grada Vukovara.

Na svečanosti obilježavanja uručenja ključeva i Ugovora o najmu, nazočili su ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan Božo Galić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, zamjenik župana Damir Barna, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić.

„Današnjim je činom Vukovar dobio 39 novih stanovnika. U protekla je dva mjeseca u Vukovar tako doseljeno 60 građana od kojih je 24-ero djece. Ljudi se iseljavaju iz cijele Republike Hrvatske tako da danas imamo razlog za slavlje, tim više što je riječ o braniteljima i članovima obitelji nestalih i ubijenih hrvatskih branitelja,” rekao je gradonačelnik Penava zahvaljujući ministru branitelja Tomi Medvedu i državnome tajniku Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikoli Mažaru na suradnji.

Ovom prilikom, potpisani su i uručeni Ugovori o najmu i ključevi stambenih jedinica u državnom vlasništvu za 15 obitelji hrvatskih branitelja te članovima obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

„Ministarstvo branitelja ove je godine stambeno zbrinulo 344 obitelji, a do kraja godine u planu imamo još 105 obitelji stambeno zbrinuti. Nažalost još uvijek 11 000 obitelji branitelja i stradalnika još nije stambeno riješeno. Osim dodjele stanova u najam, grade se i novi stanovi, a s HPB-om je potpisan protokol kojim se Banka obvezala hrvatskim braniteljima dati kredite po najpovoljnijim kamatama u cilju stambenog zbrinjavanja,” istaknuo je ministar Medved.

Riječ je o stambenom zbrinjavanju korisnika koji se nalaze na listi prvenstva Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije za grad Vukovar, po modelu davanja u najam stana ili obiteljske kuće u državnom vlasništvu, kojima su stambene jedinice osigurane od strane Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

„Ono što mene veseli je to da je učinjen veliki iskorak i u Vukovaru i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali i na područjima od posebne državne skrbi vezano za stambeno zbrinjavanje svih dijelova društva. Ove smo godine u Vukovaru stambeno zbrinuli i bivše nositelje stambenog prava, dodijelili smo deset kadrovskih stanova, zbrinuli smo socijalno ugrožene obitelji, mlade obitelj, odnosno sve one koji imaju pravo na stambeno zbrinjavanje u Republici Hrvatskoj,” naglasio je državni tajnik Mažar.
Župan vukovarko-srijemski Božo Galić istaknuo je kako se u županiji osjeti veliki pomak u aktivnostima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje otkako je na njegovu čelu državni tajnik Mažar jer su stambeno zbrinjavanje i posao preduvjet zadržavanja stanovništva na našim prostorima.

Nakon potpisivanja ugovora i uručenja ključeva svi zajedno obišli su stanove obitelji Ivana Tomića i Marka Markprenkaja u Vukovaru.

Izvor: Vukovar.hr