Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Stvorio školu s jestivim zidovima i naučio učenike da vole povrće

Uzgajanje hrane vlastitim rukama zaista je promijenilo ovu djecu. Postali su motivirani da dolaze u školu, ponosni na svojih ruku djelo i manje skloni međusobnim konfliktima.

Kada je postao učitelj u njujorškom problematičnom južnom Bronksu, Stiven Ric je zaista vjerovao da djeca s kojom radi ne moraju da napuste ovu zajednicu da bi napravila nešto od sebe i imala bolji život. Odlučio je da taj život “posadi” baš tamo gdje su nikli i njegovi učenici. Stvorio je školu s jestivim zidovima, i napravio čudo tamo gdje su svi ostali očekivali samo najgore.

“Moji učenici bili su najmarginaliziranija grupa u New Yorku koja živi u najsiromašnijem okrugu u Americi. Postali su sve deblji, bolesniji i siromašniji”, priča Ric. Razmišljajući kako bi mogao da ih motivira i učini zdravijim, s učenicima je počeo da obnavlja vrtove, a 2009, godine se udružio s kompanijom “Green Light Technologies” koja pravi vertikalne urbane vrtove, i u svojoj učionici napravio “jestivi zid” od aluminijuma i nerđajućeg čelika . Djeca su bila oduševljena i vrlo brzo su zavrnula rukave, ovaj put ne radi fizičkih obračuna po kojima je ovaj kraj poznat, već zbog radova u vrtu.