Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U samo dva dana prikupili 172 tisuće kuna za novu solarnu elektranu

Nakon što su prošle godine projektom ‘Križevački sunčani krovovi’ u samo deset dana prikupili 230 tisuća kuna za postavljanje solarne elektrane na krov Tehnološkog centra, Zelena energetska zadruga i Grad Križevci nastavkom kampanje srušili su sve rekorde – 172 tisuće kuna za novu elektranu koju će postaviti na krov Gradske knjižnice prikupili su u nešto više od 48 sati.

Nova kampanja grupnog ulaganja u sklopu projekta ‘Križevački sunčani krovovi’ predstavljena je, naime, u srijedu u 10 sati u Tehnoškom i Razvojnom centru, a sav novac prikupljen je već u petak u 13 sati.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn izuzetno je ponosan na ovakav uspjeh kampanje i činjenicu da su građani prepoznali važnost i vrijednost ulaganja u održive izvore energije, i već najavljuje nastavak projekta kroz kojega žele na svim pogodnim lokacijama u gradu instalirati fotonaponske elektrane.

‘Već ranije mnogi su istaknuli da su Križevci ispred svog vremena kada je u pitanju energetika i uključivanja građana. Ovu tezu dodatno je potvrdila druga kampanja u sklopu projekta Križevački sunčani krovovi jer smo već unutar prvog dana upisali sav interes za financiranje kampanje. Vjerujem kako je ovo još dodatni podstreh da nastavimo s ovim iznimno uspješnim projektom i siguran sam da ćemo uskoro postaviti dodatne fotonaponske elektrane na ostale javne objekte’, kaže nam Rajn.

Voditeljica projekta, Hajdana Rukavina iz ZEZ-a ističe kako ih je ovako brzi rezultat, unatoč tome što su ga priželjkivali jer su se dobro pripremili za kampanju, ipak iznenadio. ‘Svjedoci smo okupljanja kritične mase ljudi za spas klime – čine ju učenici koji su danas pokrenuli prosvjed, građani koji ulažu u lokalne projekte sunčane elektrane, gradovi svoju viziju temelje na strateškom planiranju uz potporu građana poput Križevaca. Mi u Zelenoj energetskoj zadruzi nastavljamo u smjeru razvijanja projekata obnovljivih izvora energije u drugim gradovima, ovi rezultati nam samo daju vjetar u leđa’, ističe H. Rukavina.

Građani su u novu solarnu elektranu mogli uložiti od tisuću do 7 tisuća kuna i to po principu mikrozajmova. Ulagaže se na 10 godina nakon kojih će ulagačima – građanima i poduzetnicima s područja čitave Hrvatske, ulog vratiti s kamatama od tri posto godišnje. Ulaganje u novu sunčanu elektranu u Križevcima odvija se preko prve platforme za grupno ulaganje u projekte obnovljivih izvora energije po principu mikro-zajma u Hrvatskoj – ZEZinvest koja omogućuje transparentno i jednostavno ulaganje u projekt.

U prvu elektranu prošle su godine uložila 53 građana, a iz ZEZ-a kažu kako je interes građana za ulaganje gotovo četverostruko premašio potreban iznos, što se jasno vidi iz ‘navale’ na ulaganje u drugu elektranu.

“Sam naziv projekta Križevački sunčani krovovi ukazuje da nismo mislili stati na jednoj elektrani već nam je cilj imati više projekata sunčanih elektrana u rukama građana, te osobito želimo staviti naglasak na Križevčane kojima će elektrana ostati kao nasljedstvo za buduće generacije” – naglašava voditeljica kampanje grupnog ulaganja Hajdana Rukavina.

Zadruga će primati naknadu od ušteda potrošnje električne energije ostvarenih radom sunčane elektrane. Ista naknada će se koristiti za povrat zajma s kamatom svim ulagačima. “Ulaganjem u obnovljive izvore energije pomažemo razvoju naše lokalne zajednice, čime pozitivno utječemo na cijelo društvo i kvalitetu života”- dodaje Hajdana Rukavina.

Elektrana će deset godina biti u rukama ZEZ-a, nakon čega prelazi u vlasništvo knjižnice, odnosno Grada Križevaca.

Inače, strateška odrednica Grada Križevaca je do 2030. godine postati energetski neovisan grad, a sudeći po uspjehu projekta ‘Križevački sunčani krovovi’, taj cilj itekako je ostvariv.

Izvor: gradonačelnik.hr/M.P.D.