Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

UZDANICE GOSPODARSTVA: Ovih deset domaćih tvrtki ima velike planove za 2019.

Unatoč Agrokoru i eskalaciji problema u Uljaniku i 3. maju, na poslovnoj sceni u Hrvatskoj događali su se procesi koji će se u velikoj mjeri odraziti na poslovanje naših tvrtki u narednim godinama.

Njih, naravno, nije bilo ni približno onoliko koliko bismo željeli, ali neki su značajni potezi ipak povučeni: blic inventura godine na zalasku pokazuje da su hrvatske tvrtke u njoj ugovarale nove poslove, mijenjale vlasničku strukturu i menadžere, kao i da su dovršavale proces predstečajnih nagodbi te, općenito govoreći, zaključivale bolnu tranzicijsku epizodu u svojoj povijesti.

Sve bolje uklapanje hrvatskih poduzeća u globalizacijske trendove možda najbolje oslikava nastavak rasta izvoza. Isto tako, domaća startup scena nikad nije bila življa.

1. Rimac Automobili
Dobio je novac za istraživanja i razvoj, najavio novi pogon i ljude

Tvrtka Mate Rimca odavno je osvojila medije, a pretkraj godine dobila je i konkretnu podršku Europske investicijske banke (EIB), koja joj je odobrila kredit od 30 milijuna eura, namijenjen povećanju ulaganja u istraživanje i razvoj te nastavku razvoja električnih automobila i njegovih dijelova. Financiranje Rimac Automobila odvija se u sklopu Junckerova plana. U Rimac Automobilima, nekad “tvrtki iz garaže”, a danas već respektabilnoj kompaniji, najavljuju daljnja širenja poslovanja, što uključuje gradnju novog pogona, kao i nova zapošljavanja.

2. InfoBip
Žele biti centar inženjerstva u Hrvatskoj

“Div iz Vodnjana”, “najbrže rastuća IT tvrtka u Hrvatskoj”. Tako se tepa InfoBipu, tvrtki Roberta Kutića, suosnivača i direktora, koja telekomunikacijska rješenja kreira za klijente poput WhatsAppa, Vibera, Ubera, korisničku bazu broji u milijardama ljudi, a zapošljava 1400 ljudi u više od 60 zemalja svijeta. Iako njihovi godišnji prihodi debelo prelaze 100 milijuna dolara, nikad nisu zaboravili mjesto iz kojeg su prije 12 godina krenuli. U 2019. planiraju postati centar inženjerstva u Hrvatskoj, najavio je Kutić, te početi gradnju poslovnog kompleksa u Zagrebu, po uzoru na one u Silicijskoj dolini na gotovo 3000 četvornih metara. Planiraju, također, globalno zaposliti gotovo 600 inženjera i developera, polovicu od toga u Hrvatskoj.

3. Photomath
Učenicima će biti još korisniji

U studenom 2018. Photomath, tvorac najpopularnije svjetske aplikacije za izračun matematičkih zadataka, privukla je investiciju vrijednu šest milijuna dolara, a njihova je aplikacija prešla i okruglu brojku od 100 milijuna korisnika. Nakon financijske injekcije Damir Sabol, kreator Photomatha najavio je kako uskoro planiraju monetizirati aplikaciju.To zahtjeva, pojasnio je, proširenje tima nastavnika matematike, stručnjaka za strojno učenje i programera koji na aplikaciji rade. U budućnosti se Photomath, rekao je, neće mnogo mijenjati, ali će postati korisniji.Plan je dalje razvijati edukacijske mogućnosti aplikacije – omogućiti korisnicima da što prije i efikasnije dobiju objašnjenja i razumijevanje matematičkog problema i osnovnih matematičkih koncepata koji stoje iza specifičnog problema kojim se korisnik bavi.

4. CircuitMess
Cilj: mobitelom na sklapanje probiti se u dućane

Tvrtka mladog poduzetnika Alberta Gajšaka (20) za proizvodnju MAKERbuina, retro igraće konzule koju kupac sam sklapa te tako uči o programiranju, prikupila je 100 tisuća dolara crowdfunding kampanjom na Kickstarteru 2017. U protekloj su godini, pak, najavili proizvodnju MAKERphonea, mobitela koji kupac sam slaže i, opet, lansirali crowdfunding kampanju koja je potukla sva njihova očekivanja. Prikupili su čak 324 tisuće dolara. Početkom nove godine kreću u masovnu proizvodnju MAKERphonea. Nadaju se stoga da bismo prvi takav uređaj za globalno tržište, koji će stajati oko 100 dolara, do sredine 2019. mogli ugledati na policama dućana.

5. Gideon Brothers
Uz robota Škaru idu u osvajanje skladišta

Startup koji više ni nije startup zajednički su pokrenuli Matija Kopić i Milan Račić nakon što su 2016. godine prodali svoj prvi startup Farmeron, tzv. Facebook za krave. Sada, Gideon Brothers sa svojih 40 zaposlenika, grade i razvijaju autonomne logističke robote. Njihov novi robot, nadimka Škaro, diže i do 800 kilograma tereta, a za “razmišljanje” koristi sustav temeljen na vizualnoj percepciji i tehnologiji dubinskog učenja. Nedavno su objavili da su u 2018.ostvarili čak 16,3 milijuna kuna investicija, što od domaćih, što od stranih ulagača. Također, najavili su i suradnju s velikim domaćim tvrtkama u čijim skladištima će biti “zaposleni” će pametni roboti Gideon Brothersa.

6. Hyperion
Veliki planovi uz Journey of Life

Hyperion, osnivača Adriana Žeželića (22), mali je gaming studio iz Jastrebarskog koji je prije pola godine izbacio računalnu igru Journey of Life. Tu je simulaciju preživljavanja u divljini u tri mjeseca skinulo 2000 igrača, a Žeželić zaradio je 250 tisuća kuna. Primijetio je to investitor Davorin Štetner, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela – CRANE, pa su domaći poslovni anđeli mladića podržali investicijom od 100 tisuća eura. Uspjeh računalne igre Scum domaćeg studija Gamepires stavio je Hrvate na mapu svjetskog tržišta videoigara. Journey of Life svakako će pokušati opravdati ta visoka očekivanja, kaže Žeželić, pa će u 2019. godini pokrenuti službene servere za svoju igru, proširiti mogućnosti igranja te podići kvalitetu videoprodukcije.

7. Končar
Izvoz tramvaja u Latviju otvara im i druga tržišta

Predstavnici tvrtke Končar – Električna vozila potpisali su u studenom s čelnicima latvijske tvrtke Liepājas Tramvajs ugovor o proizvodnji i isporuci šest niskopodnih tramvaja za gradski prijevoz u Liepāji. Tim se ugovorom predviđa isporuka šest Končarovih tramvaja s mogućnošću isporuke još osam, pri čemu će prvi tramvaj biti isporučen u roku od 24 mjeseca, a ostali u 36 mjeseci. Vrijednost posla nije objavljena, ali prema neslužbenim bi informacijama u konačnici mogla doseći i 20 milijuna eura. U Končaru se nadaju da im taj posao osigurava i izlazak na druga tržišta.

8. Trakbar
Aplikacijom na lokale po Europi

Trakbar, osnivača Igora Švehle, aplikacija je temeljena na umjetnoj inteligenciji koja daje predviđanja svakodnevnog poslovanja u ugostiteljstvu. Uzimajući u obzir vremensku prognozu, lokaciju te događanja u blizini, vlasniku lokala daje sugestije kako se opremiti. Aplikaciju, tvrdi Švehla, koristi već 300 lokala u nekoliko europskih zemalja, a Trakbar je odnedavno prepoznat i na globalnoj razini. Naime, ušli su u top 10 startupa svjetskog natjecanja Metro Accelerator. Ekipa Trakbara novac od nagrade ulažu u daljnji razvoj, agresivno širenje na tržišta Europe, kao i razvoj tima u Hrvatskoj.

9. Brodosplit
Sagradit će najveći polarni kruzer

U moru loših vijesti vezanih uz hrvatsku brodogradnju, optimizam ulijevaju ugovoreni novi poslovi. Brodosplit je u lipnju ugovorio gradnju luksuznog polarnog kruzera vrijednog 110 milijuna eura. Naručitelj je Quark Expeditions iz Seattlea. Brod će biti dugačak 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će ostvariti brzinu od 16 čvorova. Porinuće polarnog kruzera, pojasnili su u Brodosplitu, očekuje se u studenome sljedeće godine, a putnicima bi na raspolaganju mogao biti za arktičku sezonu 2020.

10. Varteks
Bakić se trudi Varaždince vratiti u sam vrh

Varaždinska tekstilna industrija, koja je bila gotovo na izdisaju, ove je godine dobila novog većinskog vlasnika, poduzetnika Nenada Bakića. Bakić je preuzeo Varteks u procesu dokapitalizacije, tijekom čega je prikupljeno oko 25 milijuna kuna nužnih za stabilizaciju poslovanja tvrtke. Varteks se tijekom predstečajne nagodbe našao u slijepoj ulici, pa ne treba čuditi da su i očekivanja od novog vlasnika velika. On je najavio zaokret u poslovanju te promijenio čelne ljude u kompaniji. Želja mu je da Varteks ponovno postane najznačajnija hrvatska tekstilna tvrtka.

Izvor: Novac.hr