Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Vinkovačke jeseni – pozornica izvornog hrvatskog folklora

Već više od pedeset godina Vinkovačke jeseni najveći su čuvar tradicijske kulture, izvornog folklora, pjesme, plesa, ali i puno više od toga. Od svog osnutka, 1966. godine, manifestacija je prerasla u jedan od najpoznatijih festivala ovakve vrste u Hrvatskoj, a tome ponajprije pridonose temeljne svečanosti koje se održavaju u sklopu Vinkovačkih jeseni.

Na 54. Vinkovačkim jesenima nastupit će oko 8.000 izvođača i sudionika programa. Njih će, prema procjenama baziranim na dosadašnjoj posjeti, gledati više od 100.000 posjetitelja

Kao i svake godine tako će i ove najveću pažnju privući Svečanost otvorenja, koja će se na velikoj pozornici u središtu Vinkovaca održati 20. rujna. I ovo će otvorenje, kao i brojna do sada okupiti akademske i glumce amatere, pjevače i pjevačke skupine, plesače i kulturno-umjetnička društva iz cijele Hrvatske. Tema ovogodišnjeg otvorenja je „Tri nam drage riječi“, pri čemu se misli na Slavoniju, Srijem i Baranju. Prvi dio priprema s glumcima i KUD-ovima, je odrađen, a zajednička proba svih sudionika otvorenja u vinkovačkom gradskom kazalištu započet će polovinom rujna.

Prva tradicijska manifestacija u sklopu Vinkovačkih jeseni bit će, kao i obično Folklorne večeri. Manifestacija, koja će okupiti više od 50 kulturno-umjetničkih društava iz cijele Vukovarsko-srijemske županije. Folklorne večeri započet će 13. i trajat će do 18. rujna, a prema riječima voditelja organizacije Folklornih večeri i Svečanog mimohoda, Franje Japelja, prijave zainteresiranih KUD-ova još uvijek pristižu. O deset najboljih KUD-ova Županijske smotre folklora, u velikom šatoru Vinkovačkih jeseni, odlučivat će prosudbena komisija, a izabrane skupine predstavljat će Županiju na smotrama folklora širom Hrvatske.

Tijekom drugog vikenda Vinkovačkih jeseni, 21. i 22. rujna, bit će održana Državna smotra hrvatskoga izvornog folklora. Prvog dana u večernjim satima na Trgu bana Josipa Šokčevića predstavit će se gostujući KUD-ovi, slijedi drugi dio manifestacije u nedjelju u 12 sati, nakon Svečanog mimohoda, a Smotra će završiti posljednjim, trećim dijelom na trgu Vinkovačkih jeseni pod Velikim šatorom u nedjelju navečer.

Svečani mimohod svih sudionika, a na kojem će sudjelovati oko 80 folklornih skupina, počinje u nedjelju, 22. rujna u 10 sati. Nakon prolaska preko svečane pozornice, mimohod se nastavlja do stadiona HNK “Cibalia” Vinkovci gdje će sudionici zaplesati najveće šokačko kolo. No neće se plesati samo na stadionu. U kolo će se uhvatiti sudionici i gledatelji po cijelom gradu.

Također, 14. i 15. rujna, održat će se Dječje Vinkovačke jeseni. Prvoga dana u večernjim satima održat će se prvi dio Međužupanijske smotre dječjih folklornih skupina, u nedjelju slijedi Središnji mimohod dječjih skupina, koji će svoj cilj imati u Velikom šatoru, gdje će nakon mimohoda održati drugi dio Međužupanijske smotre.

Na kraju recimo kako će Svečanost otvorenja i Svečani mimohod sudionika 54. Vinkovačkih jeseni prenositi uživo, dok će se snimka prvog dijela Državne smotre folklora moći pogledati na programu Hrvatske radiotelevizije.

Izvor: Vinkovackejeseni.hr