fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Đaci zasadili vrt i voćnjak, ubrano prerade i prodaju

Znanja o sjetvi, sadnji, uzgoju povrća i voća te preradi plodova iz vrta, sve zanimljivija i stanovnicima gradova, polaznici OŠ Matije Petra Katančića Valpovo Područne škole Nard usvajaju u svojoj školi! Najveće zasluge za to zasigurno pripadaju učiteljici Biserki Medved, uz čije vodstvo mali vrtlari i voćari rade već treću godinu.

– Prije dvije godine zasadili smo mali voćnjak, za koji je svaki učenik donirao jednu voćku, a dobili smo i donaciju Poljoprivrednog instituta. Tada smo krenuli u rad na našem malom povrtnjaku-voćnjaku, u kojem je danas tridesetak različitih vrsta voćaka – jabuka, krušaka, višanja, bresaka. Ove smo godine krenuli u prvo orezivanje i okopavanje – s neskrivenim ponosom ističe učiteljica Biserka.

Najmlađi vrtlari i voćari u Nardu jesenas su u svoj vrt zasadili i crveni i bijeli luk, špinat i grašak, koji su ovog proljeća pažljivo okopali.

– Tata jednog našeg učenika, koji nam je jesenas izorao vrt, sada ga je i istanjurao. Zasijali smo mrkvu, peršin, ciklu, salatu i začine – bosiljak, vlasac, majčinu dušicu, kopar. U sijanju su nam se pridružile dvije mame. Budući da želimo biti ekološki proizvođači, sami smo napravili i gnojivo i sredstvo protiv insekata od mladih kopriva, a posadili smo i začine koji tjeraju određene nametnike – priča učiteljica Biserka.

Cijele godine obavljaju sezonske radove, plodove pripremaju za vlastite potrebe ili za prodaju. Učiteljica Biserka najavljuje da će učenici, koji su već sada vrijedna pomoć svojim obiteljima u vrtu, gdje usavršavaju vještine naučene u školi, nakon bazge ubrati i osušiti začine te izvaditi luk, koji je namijenjen za prodaju. Najesen ih čeka skupljanje i čišćenje oraha te njihova prodaja, ali i pripremanje kolača, koje sami konzumiraju ili prodaju po sajmovima, oduševljavajući njima i mnogo starije i iskusnije kulinare.

Izvor vijesti: www.glas-slavonije.hr
Izvor fotografije: Lidija ANIČIĆ