fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Horvat i Mijoč u Atlanti o osječkoj Kreativnoj riznici

Dvije su osječke znanstvenice, Jasna Horvat i Josipa Mijoč, pozvane na prestižnom američkom Oxford College of Emory University (Georgia) teorijski i praktično predstaviti rezultate koje postižu u kreativnoj ekonomiji. Riječ je o pozvanom predavanju i većem broju javnih razgovora koje će voditi u Atlanti, od 3. do 13. veljače.

Oxford College of Emory University među deset je najboljih američkih sveučilišta označeno kao ono koje studentima nudi resurse velikog sveučilišta, ali i prednosti malog koledža. Upravo takva, inovativno obrazovna, ustanova prepoznala je srodno načelo rada dviju osječkih znanstvenica, ponajprije vezano uz kreativnu industriju populariziranu simpozijem Kreativna riznica, a potvrđeno Državnom nagradom za znanost, koja im je dodijeljena 2017.

Jasna je Horvat istaknula da od suradnje s Oxford College of Emory University očekuje prinos javnoj vidljivosti Ekonomskoga fakulteta i osječkog sveučilišta, a potom i usvajanje novih istraživačkih i obrazovnih strategija koje će imati priliku upoznati tijekom gostujućega posjeta Americi. Naglasila je kako je inicijator suradnje prof. dr. sc. Jasminka Ninković, da će tijekom boravka biti ostvaren veći broj izlaganja te da je tema krovnog izlaganja “Kreativni ‘pametni‘ proizvodi u digitalnoj eknomiji”.

Kao poseban je poticaj Josipa Mijoč navela javnost svih aktivnosti koje će biti ostvarene gostovanjem u Americi. Kako je najavljeno na stranicama Oxford College of Emory University, posjetitelji će od dviju znanstvenica doznati o proizvodima hrvatskoga kulturnoga nasljeđa, koji su posredovanjem digitalne ekonomije prepoznati izvan granica Republike Hrvatske.

Govorit će se i o kreativnim rezultatima Instituta Andizet, s posebnim naglaskom na prinos studenata Ekonomskog fakulteta u Osijeku i studenata drugih sastavnica Sveučilišta, o “pametnim” književnim tekstovima Jasne Horvat – Vilijunu i Atanoru, o Auli glagoljice EFOS-a te o Hrvatskoj prije i nakon ulaska u Europsku uniju.

Narcisa Vekić/Glas Slavonije