fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Intervju Rosie Kugli: Nedovoljno poznajemo ljubav

Bez obzira piše li ljubavne romane ili tinejdžerske romane, svakom svojom knjigom Rosie Kugli pomiče stvari, izaziva brojna reagiranja i osvaja publiku.  Po njezinom romanu „Dvije crte plavo“ Teatar Exit postavio je hvaljenu kazališnu predstavu, koju su posebno emotivno dočekali srednjoškolci. U prosincu je Rosio Kugli predstavila svoj novi roman Božić u Zagrebu i time odredila dvije velike teme kojima se kontinuirano bavi. S jedne strane to su problemi tinejdžera, kao u „Dvije crte plavo“ i ranije u romanima „Hod po rubu“ i Nisam ti rekla…“, u kojima je obradila nasilje među tinejdžerima i alkoholizam. No, Rosie Kugli dobro je poznata i čitateljicama ljubavnih romana, koje  su također njezina vjerna publika.

S Rosie Kugli razgovaramo o njezinim ljubavnim romanima, među kojima je najnoviji „Božić u Zagrebu“ te o njezinim projektima za tinejdžere koji postaju povod za razgovor o problemima odrastanja u školama i nailaze na odobravanje pedagoga.

* Vaša nova knjiga je ljubavni roman „Božić u Zagrebu“. Prošle godine objavljena je knjiga kolumni „Kako preživjeti Božić“. Zašto je Božić tako jaka inspiracija?

– Za mene je Božić  najljepši blagdan koji imamo i jedini kojega čekamo cijelu godinu. Ipak, ne mogu se oteti dojmu da nam božićno-novogodišnja atmosfera, sva ta euforija, silna nervoza, kaos i grč oko toga jesmo li odabrali prave poklone, nabavili puricu, okitili kuću, ispekli kolače, organizirali slavlje, zaglibili u minus na kartici, krade ljepotu i smisao onoga što Božić predstavlja. Iz tog razloga, prošle godine objavili smo niz živućih crtica iz života u vrijeme blagdana.  Bio je to, svojevrstan izbor najboljih  kolumni  koje sam godinama pisala na portalu Ženska posla i koje su čitateljice naprosto obožavale. Ove godine, ponovno nadahnuta božićnom čarolijom, ispisala sam ljubavnu priču o ženi koja otkriva da ju je muž prevario i to sa prijateljicom! Prevarena i razočarana zvuči kao klišej, ali kad se to dogodi svijet se ruši.  Krizu i preljub u braku u romanu, rasplićem na očekivan način – pronalaskom nove ljubavi, jer ljubav je ono što pokreće svijet. A kada te ljubav pronađe, i to na Božić u Zagrebu, čarolija je potpuna!

* Promocija romana „Božić u Zagrebu“ održana je u knjižari Hoću knjigu. Kakva je atmosfera bila na promociji? Kako je Zagreb prihvatio ljubavni roman Božić u Zagrebu?

– Atmosfera je bila divna. Topla i božićna, prava ljubavna. Zagreb je eto, dobio svoju priču, u kojoj  je opisana čarolija našeg grada u divnom ruhu Božićnog ozračja. O knjizi su govorili: književni kritičar Velimir Visković, Alis Marić,  autorica bloga i Facebook stranice „Čitaj knjigu“, Sanja Rešić-Herak u ime izdavača Ženska posla, Sanja Srdić kao moderatorica.  Svetlana Patafta uvela nas je u čaroliju ljubavne priče. A da božićna čarolija bude potpuna, naš partner Avon darivao nas je prekrasnim poklonom, čarobnom maskarom!

* „Božić u Zagrebu“ je ljubavni roman, a poznato je da publika voli Vaše ljubavne romane kao što su „Tajna prijateljice noći“, „Indijansko ljeto“, „Ljubavnica“, „Glumica njegova života“. Što je zajedničko vašim ljubavnim romanima?

– Zaista nisam očekivala da će moji ljubavni romani biti tako dobro  prihvaćeni, da će kritike biti odlične, da će privući toliki broj  čitatelja. Ono što me iznenadilo, oduševilo i dalo ‘štofa’ za razmisliti jest veliki broj muških čitatelja.  Ljudi  zovu, žele razgovarati, inbox mi se puni porukama, uglavnom divan osjećaj. Kako ljubavne romane objavljujem i u našem najčitanijem tjedniku ‘Glorija’, zaista mogu reći da sam  ispekla zanat. Ono što je ključno u svim tim knjigama i romanima ljubavne tematike jest da opisujem ljubav, ali i život. Život  u svim njegovim oblicima i licima, a ljubav u svim njegovim ‘raspoloženjima’ i ‘nuspojavama’, sve uspone i padove. Na nekoj razini sve smo to iskusili…

* Vaše tinejdžerske romane „Nisam ti rekla“ i „Hod po rubu“ pedagozi su ocijenili visokim ocjenama. Koriste ih kao povod za razgovore s tinejdžerima o maloljetničkoj delinkvenciji i alkoholizmu i ističu njihovu odgojnu ulogu. Imaju li ljubavni romani odgojnu ulogu? Koja je njihova poruka publici?

– Nedovoljno poznajemo ljubav, što dokazuje realna slika svijeta oko nas i sigurna sam da nas ljubavni romani mogu nas naučiti i podučiti mnogim stvarima. Zato me jako ljuti, a i vrijeđa, kada se o tim romanima govori kao o ‘lakoj’ literaturi. U ljubavnim romanima opisuje se taj širok raspon emocija. Od lepitirića u trbuhu, ljude zaljubljenosti, ‘pomračenja’ uma, do naglog otrežnjenja, pa do negativnih emocija. Od prvobitne euforije, do intimnog nasilja kratak je put.  Nitko nas ne uči o tome kako je bitno imati bliske odnose koji zadovoljavaju naše potrebe kao i postići druge ciljeve koji obuhvaćaju siguran i ispunjen život, zadovoljenje vlastitih emocionalnih potreba. Sami moramo otkriti kako se odnositi prema drugima, osobito prema pripadnicima suprotnog spola čije su nam želje i potrebe uvijek izluđujuće i neshvatljive, a zapravo tako slične našima. Vjerujem da je to razlog zbog kojeg su ljubavni romani i danas omiljeno štivo mnogih.

* Vaš roman za tinejdžere „Dvije crte, plavo“ adaptiran je za kazalište i predstava je dobila odlične kritike. Koliko predstava pridonosi popularnosti romana? Koji je vaš sljedeći projekt – novi tinejdžerski roman ili ljubić? U kojem se žanru spisateljski osjećate više svoji?

– Silno sam ponosna na kazališnu predstavu. U suradnji s Teatrom Exit, Teatrom Puna kuća i Gradskim kazalištem Sisak potkraj rujna bila je premijera predstave po motivima moje knjige “Dvije crte plavo” koja progovara o posljedicama neodgovornoga spolnoga ponašanja. Smatram da je spoj kazališta i knjiga odlična stvar. Mlade nećemo zaštiti ako ‘zatvaramo oči’ i pravimo se da neke stvari ne postoje. Baš naprotiv. Stvari ne smiju gurati pod tepih, već o njima treba pričati i progovarati, ali na način da nas mladi ‘čuju’- kroz kroz njihovu priču, na njihov način, služeći se njihovim crticama iz života, njihovim jezikom koji će možda nekim zaparati uho. Jer upravo je na nama književnicima,  da pišemo o društvu kakvo smo stvorili – kako bismo zajedno s mladima izgradili bolji svijet s barem malo manje tragičnih posljedica.

* O tinejdžerskim romanima govorili ste u knjižnicama i u školama. Očekujete li iz knjižnica i pozive na predstavljanja ljubavnih romana? Kakav je plan promocija za „Božić u Zagrebu“?  Hoćete li predstavljati knjigu izvan Zagreba?  

– U mom poslu ima prostora za užitak i ljubovanje, fantastiku i  eskapizam, zaplete i rasplete svakojakih žanrova i tko zna, možda se okušam i u nekom novom žanru, vidjet ćemo. Sada ću uzeti mali predah, jer treba mi malo odmora. U posljednje dvije godine objavila sam šest knjiga, a to je, priznat ćete, jako puno. U 2019. treba napraviti  plan i posložiti prioritete, no ne brinite. Svakako ću nastaviti pisati…  planova ima!