fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Korist i važnost EU fondova za ravnomjeran regionalni razvoj

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, u svojstvu izaslanice Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, sudjelovala je u programu obilježavanja Dana Vukovarsko-srijemske županije.

Prilikom obraćanja na svečanoj sjednici, ministrica Žalac naglasila je korist i važnost EU fondova za ravnomjeran regionalni razvoj i financiranje razvojnih projekta u manje razvijenim krajevima Hrvatske, u koje spada i Vukovarsko-srijemska županija. Najavila je i brojne promjene koje će cijeloj Hrvatskoj, a posebno Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu, omogućiti brži i lakši pristup EU sredstvima.

„Dosta toga je već pokrenuto, ali moramo još dosta toga učiniti kako bi Hrvatska povukla svih 10,7 milijardi eura koje su nam na raspolaganju. Radimo na dodatnom pojednostavljenju sustava i procedura, a uvodimo i druge promjene koje će odigrati važnu ulogu u borbi za ostanak i opstanak stanovništva na području Slavonije.“, izjavila je ministrica Žalac.

Jedna od najavljenih izmjena koje se uskoro očekuju je prenamjena dosadašnjeg Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u Fond za regionalni razvoj kojim će se omogućiti predfinanciranje, sufinanciranje i priprema EU projekata.

Ministrica je Slavoncima poručila da je već pokrenuta i izrada analitičke podloge za redefiniranje statističkih regija u novom razdoblju i da u Ministarstvu ne postoji dokument koji opravdava postojeću podjelu na dvije statističke regije. „Nedopustivo je izjednačavanje Zagreba i gradova u Slavoniji, poput Županje ili Vinkovaca, koji su zbog podjele na dvije statističke regije u istom položaju kad se natječu za EU sredstava. To je nešto što ćemo čim prije ispraviti“, zaključila je ministrica.