fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Kreće obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u EU projektu vrijednom 30 milijuna kuna

U bivšoj crkvi sv. Nikole održana je Početna konferencija projekta “Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru”. Kroz ovaj projekt obnovit će se kompleks bivše crkve i samostana. Na početnoj konferenciji govorili su Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije ZADRA NOVA, Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra i Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Projekt su predstavili Nika Cohen iz agencije ZADRA NOVA i Ante Uglešić, arhitekt iz tvrtke Forvm d.o.o.

-Pred nama je još jedan veliki projekt obnove kulturne baštine, započeli smo ga operativno u gradskoj upravi 2018. izradom projektne dokumentacije pa zajednički razvijali i konačno uspješno pripremili za provedbu i financiranje kroz zadarski ITU mehanizam. Ulaganjima kroz Instrument teritorijalnog ulaganja Urbanog područja Zadar, kao nikada do sada i u najkraćem vremenu, ostvarili smo sve pretpostavke za ubrzani razvoj kulture, poduzetništva, brownfield lokacija, socijalnih usluga. Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole strateški je kulturni projekt koji će omogućiti daljnji razvoj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Ovim projektom Zadar i Hrvatska dobivaju prestižno kulturno, obrazovno i znanstveno središte. Konačno, projekt Zadar čini gradom razvijene svijesti za svoju povijest, kulturu i znanost. Na tim vrijednostima danas gradi svoj identitet- kazao je gradonačelnik Dukić.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru se tijekom 2019. prijavio na poziv na dostavu projektnih prijedloga “Obnova kulturne baštine urbanog područja Zadar“, u okviru Prioritetne osi 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“, unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Svrha projekta je obnova i valorizacija kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru s ciljem povećanja broja novozaposlenih u turističkom sektoru i porastom očekivanog broja posjetitelja kulturne baštine, a projektom će se osigurati obnova postojećih i izgradnja novih prostora Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, opremanje istih te njihova prilagodba novim sadržajima s primarnom svrhom unaprjeđenja kulturnog, obrazovnog i znanstvenog segmenta kao i implementacija ostalih potrebnih aktivnosti na projektu. Provedbom projekta doprinijet će se održivom turističkom i gospodarskom razvoju kroz valorizaciju kulturne baštine grada-

Ukupna vrijednost projekta je 29.985.487,36 kuna, kod čega su bespovratna EU sredstva odobrena u iznosu od 25.487.664,25 kuna, dok će udio sufinanciranja Ministarstva kulture- 15 posto iznositi 4.497.823,11 kuna. Rok za izvođenje svih projektnih aktivnosti je 32 mjeseca nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Priprema projekta obnove kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru traje od 2014. godine, od kada su Ministarstvo kulture, UNESCO i grad Zadar uložili gotovo 2,5 milijuna kuna u izradu projektne dokumentacije i arheološka istraživanja unutar ovog kompleksa. Kompletna projektna dokumentacija izrađena je u projektantskom uredu Forvm d.o.o. od strane arhitekta Ante Uglešića.

Projektnu prijavu je u suradnji s Centrom pripremila i prijavila Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Tim stručnjaka iz Agencije biti će uključen tijekom čitavog perioda trajanja projekta te će svojim iskustvom i znanjem pridonijeti kvalitetnoj provedbi projekta. Angažman Agencije na ovom projektu omogućava projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije te usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelja i partnera. Partner na projektu je Turistička zajednica grada Zadar koja će aktivno sudjelovati na promidžbi i vidljivosti projekta.

Grad Zadar najuspješniji je hrvatski grad po korištenju EU fondova od kad smo ušli u EU, što su potvrdili i pobjedom i osvajanjem titule ‘Šampion EU fondova’ u velikom izboru portala Gradonačelnik.hr najboljih gradova u RH. Od samog početka prepoznali su i maksimalno koriste EU fondove za financiranje velikih i strateških gradskih projekata, razvoj i podizanje standarda, pa su tako i među gradovima koji su povukli najviše EU novca za unaprjeđenje rada vrtića i uvođenje dvosmjenskog, odnosno produženog rada….

‘Novci EU su još uvijek ključni instrument razvoja Grada Zadra, pomoću njega gradimo Zadar i podižemo standard u Zadru na jednu novu razinu. To je rezultat naših napora koji su napravljeni još za mojih prethodnika, kada su uspostavljeni kapaciteti i obučeni ljudi za pripremu i provedbu EU projekta, te se ta praksa nastavila razvijati i nadograđivati kontinuirano sve do danas. EU fondovi od početka za nas predstavljaju važan instrument za financiranje strateških projekata i potreba grada, te smo predali posebnu pažnju pripremi projekata koji mogu konkurirati za EU sredstva. Danas, naši su kapaciteti za pripremu i provedbu EU projekata vrlo blizu maksimuma jer paralelno provodimo niz kapitalnih i takozvanih “mekih” projekata- istakao je u razgovoru gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

(PL/Grad Zadar)