Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Najtransparentniji grad u zemlji: Građani od danas mogu vidjeti na što se troši svaka kuna u Bjelovaru

Građani Bjelovara i svi oni koje zanima mogu u tražilicu utipkati ime bilo kojeg zaposlenika grada, od gradonačelnika pa nadalje, i vidjeti kolika mu je plaća te što je sve platio službenom karticom. Pretraživati je moguće i po OIB-u, datumu, odnosno vremenskom periodu ili pak iznosu, a vidljive su apsolutno sve isplate fizičkim i pravnim osobama, od dnevnica i putnih troškova, troškova prezentacije, toalet papira, kave, tonera, pa do onih milijunskih, preko javne nabave…..

Kako je prošli tjedan pisao portal gradonacelnik.hr, Grad Bjelovar danas je građanima u potpunosti otvorio svoje financije i tako i službeno postao najtransparentniji grad u zemlji. Građani Bjelovara i svi oni koje zanima mogu tako u tražilicu utipkati ime bilo kojeg zaposlenika grada, od gradonačelnika pa nadalje, i vidjeti kolika mu je plaća te što je sve platio službenom karticom. Pretraživati je moguće i po OIB-u, datumu, odnosno vremenskom periodu ili pak iznosu, a vidljive su apsolutno sve isplate fizičkim i pravnim osobama, od dnevnica i putnih troškova, troškova prezentacije, toalet papira, kave, tonera, pa do onih milijunskih, preko javne nabave…..

Aplikaciju je za Grad Bjelovar, za 140 tisuća kuna, izradio Institut sinergije znanosti i društva.

Projektom ‘Grad Bjelovar-najtransparentniji grad u Hrvatskoj’ Dario Hrebak i njegova gradska uprava žele postići najvišu moguću razinu transparentnosti i spriječiti mogućnosti za stranačko kadroviranje, nepotizam i zapošljavanje u Gradskoj upravi zbog ‘kupovanja’ izbornih glasova. Projektom se, poručuju, želi spriječiti i dodjeljivanje poslova, donacija i drugih vrsta isplata po kriterijima političke ili rodbinske povezanosti, kao i neprimjereno trošenje proračunskih sredstava.

‘Građani imaju pravo znati na što se troše njihove kune, a mi u Bjelovaru nemamo što skrivati. Ovim potezom Grad Bjelovar postaje najtrasnapretnijiji grad u zemlji i predvodnik prave borbe protiv korupcije na lokalnoj razini’, kazao je Hrebak.

Priznao je da je među dijelom zaposlenih u gradskoj upravi postojao otpor i nezadovoljstvo zbog objave podataka o njihovim plaćama, ali to je prevladano i oni su postali prva gradska uprava koja je upravo od sebe krenula mijenjati stvari na bolje jer jedino je potpunom transparentnošću moguće vratiti povjerenje građana u politiku i političare.

‘Mi u Bjelovaru nemamo šta skrivati i želimo dokazati da nisu svi gradonačelnici lokalni šerifi’, poručuje Hrebak i ističe kako bi ovakav stupanj transparentnosti kojeg u Hrvatskoj do danas nitko nije imao, trebao biti uobičajeni standard, te se nada da će se i ostali gradonačelnici povesti za njihovim primjerom.

Vuk Vuković iz Instituta sinergije i znanosti upozorio je da 90 posto građana Hrvatske smatra da je korupcija izuzetno raširena u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, što izuzetno otežava rad gradonačelnicima.

‘Povjerenje se mora uspostaviti i vlast koja radi pošteno nema što skrivati. Bez povjerenja javnosti nije moguće imati konstruktivnu suradnju unutar lokalne zajednice pa su potrebne radikalnije i konkretnije mjere koje pružaju transparentnost rada lokalne vlasti na način da javnost ima uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz proračuna’, kazao je Vuk Vuković i dodao da to podrazumijeva javni pristup podacima o tome kome je, kako, koliko i zašto isplaćeno iz proračuna.

‘Bjelovar je ovim projektom krenuo u jedinstveni pothvat u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, a to je podizanje transparentnosti do razine koja do sada nije uvedena niti u jednom tijelu javne vlasti’, kazao je Vuković i istaknuo kako se u razvijenim demokracijama takva transparentnost smatra standardom pa su, tako, sve pojedinačne transakcije iz federalnog proračuna SAD-a dostupne javnosti kroz interaktivnu Internet tražilicu.

Na predstavljanju aplikacije u Novinarskom domu u Zagrebu bili i predstavnici nekoliko veleposlanstava, oporbenih stranaka, Transparency internationala, Instituta za javne financije, Ekonomskog instituta, te Udruge gradova čija je koordinatorica Nives Kopajtich Škrlec Hrebaku čestitala na ‘vrhunskoj ideji i realizaciji’.

‘Mnogi govore o transparentnosti, no Grad Bjelovar ovim je letvicu transparentnosti postavio tako visoko da je pitanje tko će vas i kada uspjet dostići’, kazala je i dodala kako vjeruje da će i ostali gradonačelnici slijediti Hrebakov primjer jer gradovi već sad prednjače u transparentnosti i novim idejama pred državnom vlasti.

Davor Huić iz Udruge Lipa ustvrdio je, pak, kako je transparentnost koju je Grad Bjelovar upravo uveo demokracija u pravom smislu riječi, te jedini pravi način i oružje u borbi protiv korupcije.

Podsjetimo, Grad Bjelovar prije tri mjeseca je građanima otvorio Proračun, i to do 4. razine, što u mnogim gradovima nije dostupno niti gradskim vijećnicima.

Izvor: Gradonačelnik.hr/M.P.D.