fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ni kaciga vam ne treba: Sad i vi možete šetati površinom Marsa

U četvrtak oko 21.55 po srednjoeuropskom vremenu NASA-in rover Perseverance, nakon gotovo sedam mjeseci putovanja, ušao je u atmosferu Marsa i sletio u krater Jezero. U misiju je uključena i Hrvatica Sarah Milkovich.

Tako je započela potraga za dokazima drevnog mikrobiološkog života na Crvenom Planetu. Rover će istraživati krater Jezero koji je nekad, kažu znanstvenici, i bilo jezero. Pretpostavljaju da su se u njega slijevale brojne prapovijesne rijeke na Marsu, a stijene u kombinaciji s vodom mogle su tada biti temelj za razvoj života. Sam krater inače je nazvan po općini Jezero u Bosni i Hercegovini.

Perseverance je poslao i prve fotografije, a dostupna je i interaktivna karta koja vam omogućuje da zumirate i istražite njegovo mjesto slijetanja.

Glavni cilj dvogodišnje misije Perseverancea, vrijedne 2,7 milijardi dolara, jest potraga za mikrobiološkim životom kojeg je na Marsu moglo biti prije tri milijarde godina, otprilike u vrijeme kad je nastajao život na Zemlji.

Znanstvenici se nadaju da će uspjeti pronaći znakove života u uzorcima drevnih sedimenata koje će Perseverance izvlačiti iz marsovskih stijena i poslati na analizu na Zemlju – što bi trebali biti prvi takvi uzorci koje su ljudi prikupili s drugog planeta.

Izvor: 24sata.hr