fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Otvorena jedinstvena multimedijska interaktivna izložba “Croatia je Hrvatska” u tunelu Grič

Od subote se Zagreb i njegovi građani mogu pohvaliti novom atrakcijom u centru grada – u tunelu Grič sve do 1. studenog besplatno se može posjetiti jedinstvena multimedijska interaktivna izložba “Croatia je Hrvatska”. Organizator izložbe, Croatia osiguranje u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba pripremilo je atraktivni multimedijski vremeplov koji posjetitelje vodi kroz brojne gospodarske, društvene, kulturno-umjetničke i druge intrigantne događaje hrvatske povijesti od 1884. do danas i priča ih na nesvakidašnji način.

Postav izložbe sadržajno je podijeljen u 13 desetljeća koja karakteriziraju zanimljivi događaji, ljudi i predmeti iz određenog povijesnog razdoblja te potpuno drugačija atmosfera u svakom desetljeću. Izložba se igra s emocijama posjetitelja, pa tako posjetitelji hodajući kroz izložbu prolaze kroz različita raspoloženja od ugode do nelagode, tuge do veselja i oduševljenja.

Posjetitelji tako ulaze u osamdesete godine 19. stoljeća u zagrebačkoj Mesničkoj ulici, a izlaze kroz hrvatsku budućnost u Radićevoj ulici, susrećući se na svome putovanju sa najznačajnijim povijesnim ličnostima, ali i najuzbudljivijim, najatraktivnijim i najkontroverznijim događajima, koji su obilježili hrvatsku povijest te utjecali na gospodarski, politički i društveni razvoj Hrvatske.

Svaki bočni tunel skriva interaktivnu zabavu

Osim centralne cijevi, i poprečni tuneli skrivaju puno uzbuđenja i iznenađenja. Tako je prvi tunel posvećen Nikoli Tesli, odnosno razdoblju od 1890. do 1900. godine. U drugome tunelu je prikazana tmurna atmosfera Drugog svjetskog rata kojom dominiraju zvukovi bombardiranja i ratnih pucnjeva, dok u samoj pozadini tunela, kao nagovještaj smiraja, posjetitelji mogu pogledati prvi hrvatski dugometražni film „Lisinski“. Treći tunel donosi vesele pedesete godine s legendarnim plesnjacima i šlagerima, dok u četvrtom tunelu posjetitelji ulaze u budućnost u kojoj pomoću svjetlosnih efekata mogu ispisivati vlastite poruke na zidu tunela.

Zvučne kulise izložbe

Svako desetljeće prikazano u tunelu obilježava nekoliko glazbenih brojeva karakterističnih za određeno razdoblje, odnosno najslušaniji hitovi tog doba. Ukupno 20 pjesama iz razdoblja od 1881. do 2017. godine, koje čine glazbenu podlogu za izložbu, odabrao je poseban tim Croatia Recordsa u suradnji s organizatorima.

Tako posjetitelji u prvim desetljećima izložbe mogu uživati u popularnoj budnici tog doba „Živila Hrvatska“, koju je na tekst Augusta Šenoe 1873. skladao Ivan Zajc. Tu je i popularna skladba „U boj, u boj“ iz Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinski. Pedesete i šezdesete godine obilježavaju Ivo Robić, Vice Vukov i Zvonko Špišić. U sedamdesetima posjetitelje dočekuju Grupa Mi, Josipa Lisac i Mišo Kovač. Nakon ritmova osamdesetih, devedesete simboliziraju „Bože čuvaj Hrvatsku“ Đanija Maršana i „Zlatne godine“ Zlatana Stipišića Gibonnija, dok glazbu novog tisućljeća predstavljaju Goran Bare & Plaćenici s popularnom skladbom „Put ka sreći“, te na kraju optimistična Mia Dimšić sa skladbom „Život nije siv“.

Za centralnu atrakciju izložbe potreban je kišobran

Glavna atrakcija izložbe je „kišna soba“, centralna dvorana tunela u kojoj cijelo vrijeme pada prava kiša na čijim se kapima ocrtavaju hologrami prve profesionalne novinarke Marije Jurić Zagorke, plemkinje Klotilde Buratti, rođene Vranyczany-Dobrinović, pjesnika A. G. Matoša, bana Josipa Jelačića, djevojke Mande, prve hrvatske koncertne pjevačice i prve hrvatske operne primadone Sidonije Erdődy Rubido, vodeće osobe hrvatskog narodnog preporoda Ljudevita Gaja te skladatelja Vatroslava Lisinskog.

Postanite dio izložbe

Uz preko 170 izloženih artefakata najvažniji dio postava izložbe čine povijesne fotografije koje posjetitelji sami postavljaju na vlastitim profilima društvenih mreža. Naime, organizatori su odlučili da će ovo biti interaktivna izložba na kojoj će posjetitelji u postav izložbe moći ugraditi komadiće vlastite povijesti, svoje prabake, djedove i bake, prijatelje i ljude s kojima su provodili vrijeme ili mjesta i događaje koji i danas u njima bude uspomene.

Posjetitelji u izradi postava mogu sudjelovati sve do kraja izložbe tako da vlastite povijesne fotografije ili fotografije svojih predaka objave na vlastitom profilu društvenih mreža Facebook, Instagram ili Twitter uz hashtag #PovijestPisemoSami i kratki opis što i tko se nalazi na fotografiji. Svaki tjedan organizatori izložbe će odabrati seriju pristiglih fotografija koje će biti otisnute i uklopljene u izložbu. Osim što će postati sastavni dio izložbe, za najsretnije sudionike Croatia osiguranje je osigurala vrijedne nagrade.

Građani i posjetitelji Zagreba izložbu mogu besplatno posjetiti do 1. studenog.

Izvor: Poslovni.hr