fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ovo su gradonačelnici koji su prvi u krizi odlučili rezati i vlastite plaće

Za razliku od države koja još uvijek ne najavljuje rezanje proračunskih rashoda na stavci – dužnosničke i plaće u javnoj upravi, dio gradova odlučio je u ovoj krizi u startu krenuti od sebe i među drugim mjerama štednje kojima pokušavaju osigurati što više novca za pomoć gospodarstvu, odmah režu i vlastite plaće piše gradonacelnik.hr

Sa striktnim mjerama štednje i rezanjem svih nepotrebnih gradskih rashoda prva je krenula gradonačelnica Supetra Ivana Marković. Obustavila je privremeno sve natječaje za financiranje manifestacija, programa i projekata udruga, te najavila smanjenje plaća u gradskoj upravi za 20 posto.

Na nama dužnosnicima je velika odgovornost da prvo osiguramo zdravlje i sigurnost, a i da poduzmemo mjere za barem donekle normalno funkcioniranje svojih gradova u ovim teškim vremenima. Imamo odgovornost i za sve naše građane i poslovne subjekte. Zato svakodnevno donosimo mjere u cilju očuvanje bar neke stabilnosti gradskog proračuna. Radimo korak po korak, prvo donosimo odluke koje će obuzdati rashodovnu stranu proračuna. Sve ostale mjere donijet ćemo u skladu sa svojim mogućnostima i nakon što nam razmjeri štete budu poznatiji. Mjere neće biti populističke već zaista usmjerene prema onima koje će ova kriza najviše pogoditi’, ističe gradonačelnica Ivana Marković.

Na najveći rez dosad odlučio se, pak, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese. Dok će se plaće zaposlenima i gradskoj upravi i poduzećima rezati za 11 posto, njemu samom i njegovim zamjenicima u iduća tri mjeseca plaća će biti umanjena za čak 50%, čime će se uštedjeti 1,5 milijun kuna.

‘Polazimo od činjenice da je svima nama najbitnije zdravlje, potom opća sigurnost i ekonomska stabilnost. Kada smo toga svjesni, tada bi trebali znati da nije riječ samo o gospodarskoj krizi, već o  daleko široj. Potonja zahtjeva kratkoročne, brze i radikalne mjere, ali i dugoročno šire promjene  cijelog sustava, pa čak i novi način života. Moja odluka o smanjenju plaće za 11%, odnosno 50% svakako neće promijeniti situaciju, no ona predstavlja čin ljudske solidarnosti u trenucima kada je to potrebno, a isti stav dijele i moji zamjenici te zaposlenici gradske uprave i ustanova. U ovakvim trenucima najpotrebnije je pomoći onima koje je kriza najviše zakinula. Dakle, solidarnost i humanost iznad i prije svega, ali po prioritetima i za najpotrebitije, to je naša vodilja. Kao gradonačelniku Umaga nije mi intencija bilo kome ovim primjerom stvarati obvezu donošenja istih ili sličnih mjera. Svaki grad je različit i svaki grad ima svoje probleme, no na svakom je gradonačelniku odluka hoće li i kada donijeti takvu odluku. Uopće nije bitna visina plaće, kada želite biti solidarni tada dajete koliko možete ili imate. Ja uvijek kažem, sve se može, stvar je da li ste spremni platiti cijenu toga’, ističe Vili Bassanese

Rezanje plaća kao jednu od prvih mjera uštede u krizi zbog korone uveo je i Grad Dubrovnik koji će primanja u gradskoj upravi, poduzećima i ustanovama smanjiti za 10 posto, a ukinuli su i plaćanje naknada za članstva u Upravnim vijećima javnih ustanova.

Isto su odlučili i u Gradu Đurđevcu u kojemu će rezanjem svih plaća vezanih za gradski proračun u iduća tri mjeseca uštedjeti 600 tisuća kuna.

‘Cijeli Gradski sustav se solidarizirao i odrekao svoga dijela kako bi se u ovim teškim vremenima pomoglo najpotrebitijim građanima i poduzetnicima koje je pogodila ova kriza uzrokovana pandemijom. Krenuli smo s rezanjem bruto osnovice za 10 posto jer smo procijenili da će nam to biti dovoljno za prve mjere s kojima smo krenuli prema gospodarstvu i građanima, no ovisno o situaciji i to se može mijenjati. Ovo je prvi korak, dalje ćemo vidjeti. Smanjenje plaće ide za cijeli sustav, grad, gradske ustanove i firme za 10 posto, dok će onima koji zbog ove situacije ne rade, kao što je dio teta u vrtiću, plaće biti smanjene za 30 posto. Većina mjera koje donosi država idu na teret jedinica lokalne samouprave i zato mi moramo biti odgovorni u poslovanju kako bi osigurali normalan rad i realizaciju ‘, kaže nam gradonačelnik Hrvoje Janči koji je prošli tjedan obišao sve gradske ustanove i tvrtke te je svim djelatnicima pobliže objasnio mjeru smanjenja plaća koja se odnosi na razdoblje od 3 mjeseca, nakon čega će se vratiti sva radnička prava i primanja koja su dostignuta do vremena prije smanjivanja plaća za 10%. Cilj ovih mjera je osigurati dovoljno sredstava za funkcioniranje sustava i pomoć najugroženijima, a istovremeno ne ugroziti gradske projekte koji svi idu dalje kako je i planirano.

Grad Belišće u iduća tri mjeseca će za 10 posto srezati plaće svim gradskim dužnosnicima – gradonačelniku, njegovim zamjenicima, direktorima gradskih ustanova i tvrtki, te će ukinuti naknade članovima gradskog vijeća i svih nadzornih odbora. Na ovaj način uštedjet će 180 tisuća kuna.

‘Krećemo od sebe, za sad nema nikakvih smanjivanja radnicima, službenicima i namještenicima. Oni su toga pošteđeni, nećemo ih dirati dok god nam to Vlada ne bude naredila ili to ne bude nužno zbog smanjenja gradskih prihoda’, kaže nam gradonačelnik.

Grad Opatija reže plaća u gradskoj upravi i poduzećima od 20 do 30 posto, a od ove mjere izuzeli su jedino vatrogasce. Brutto plaće veće od 10.000 Kn umanjiti će se tako za 30%, one od 8.500 Kn do 10.000 Kn umanjit će se za 25%, a one do 8.500 Kn za 20%. Umanjenje plaća vrijedi za Gradsku upravu, Dječji vrtić, Gradsku knjižnica i Festival Opatija, ali ne i za Vatrogasce.

Ova predložena mjera bi na snazi bila do 1. listopada kada bi se sve plaće vratile na iznose kao i do sada. Nakon tog datuma svi će kroz nekoliko mjeseci ili najviše godinu dana (ovisno o dinamici punjenja proračuna), dobiti iznos koji im je bio umanjen u periodu od 1. travnja do 1. listopada, što znači da naši zaposlenici neće ništa izgubiti, samo će se isplata pomaknuti za bolja vremena jer ne možemo očekivati da će ova epidemija brzo proći te da će stanje gradskih financija odmah ići na bolje, poručuju iz grada. Ovim mjerama smanjenja plaća u gradskoj će se upravi u 6 mjeseci uštedjeti 1.500.000,00 kuna, a zajedno sa ostalim gradskim tvrtkama na koje se umanjenje plaća odnosi u šest mjeseci uštedjet će se oko 4.000.000,00 kuna.

‘Sindikati su svjesni teškoće novonastale situacije i uvažavaju predloženo smanjenje plaća u predloženom roku od 6 mjeseci. Svi su složni da je u ovom trenutku najvažnije očuvati i zdravlje i radna mjesta. Predložene mjere štednje dobro su promišljene, neizbježne i dugoročno dobro rješenje za sve zaposlene, ali i za građane Grada Opatije. Neophodno je da se izvori proračuna ustale, a nerealno je očekivati da će se to dogoditi u kratkom vremenu, smatram da smo optimistično odlučili da se ova umanjena odnose na razdoblje do 1. listopada 2020. godine. Kao što sam već istaknuo, restrikcija će trajati isključivo koliko bude potrebno’, kaže gradonačelnik Ivo Dujmić.

Smanjenje plaća za 30% su najavili i u Gradu Malom Lošinju.

Gradonačelnik Novske  Marin Piletić najavio je da će se gradski rahodi srezati za 11,5 milijuna kuna, a među ostalim mjerama tednje srezat će se i plaće u gradskoj upravi i poduzećima 20 posto.

‘Ovo su nužne mjere štednje jer ne znamo što nas čeka za koji mjesec. Dok smo imali mogućnosti, onda smo našim djelatnicima podizali plaće, nažalost sad moramo spuštati. Grad Novska nastavlja sa svim započetim investicijama, demografske i socijalne mjere smo nastavili provoditi, a osigurali smo mjere potpore našim poduzetnicima jer nam je svako radno mjesto iznimno važno’, ističe Piletić..

Za 10 posto će se smanjiti i osnovice plaće djelatnika gradske uprave i svih gradskih ustanova u Svetoj Nedelji.

I Ante Bilić i Grad Trogir odlučili su se za jake mjere štednje, počevši od vlastitih plaća. U cilju smanjenja troškova i očuvanja likvidnosti proračuna te solidariziranja s aktualnom situacijom u cijelom društvu, smanjuju se plaće u Gradskoj upravi, u svim gradskim ustanovama, u Turističkoj zajednici i komunalnoj tvrtki Trogir Holding za 10%, a direktoru TH i rukovodećem kadru u TH te Gradonačelniku i zamjenicima za 15%.

Nadalje, smanjit će se vijećničke naknade i naknade za nadzorne odbore za 50%, kao i za upravna vijeća. Obustavlja se plaćanje spomeničke rente. (odlukom Ministarstva kulture), povećavaju se socijalni transferi u vidu jednokratnih pomoći, te suspendira financiranje svih manifestacija. Već ranije je ukinuta naknada za topli obrok te Uskrsnice i regres za Gradsku upravu i sve gradske ustanove, a iznos doniran Crvenom Križu (30.000 kn).

‘Zahvalio bih svima, a prije svega i predstavniku oporbe na konstruktivnom i vrlo korektnom ponašanju. Pokazali smo zrelost i suradnju kad je ovo zlo u pitanju i to me ohrabruje. Vremena su takva da svi moramo dati svoj obol da se kriza koja je u tijeku i za koju nažalost nitko ne zna koliko će trajati, zajednički prebrodi. Potrebna nam je solidarnost i zajedništvo na svim razinama. Vjerujem da smo to pokazali novim paketom mjera koje su „teške“ nekih 7,5 milijuna kuna i koje možemo održati. Život građana i funkcioniranje grada ne završavaju u srpnju, moramo već danas misliti kako ponovno sve pokrenuti. Pratit ćemo što se događa i ovisno o razvoju situacije, donijeti i dodatne mjere. Dogovaramo način i postotak umanjenja komunalne naknade s obrtnicima’, ističe gradonačelnik Bilić.

Za smanjivanje plaća, i to za 20 posto, odlučio se i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić. Kako je najavio, bruto plaće djelatnicima u gradskoj upravi, gradskim ustanovama i gradskoj tvrtki smanjit će se za 20% (izuzev plaća komunalnim radnicima na prikupljanju otpada i čistačicama) te u ovoj godini neće biti isplate regresa, božićnica ni naknada. Smanjenje se odnosi i na dužnosnike.

‘Našli smo se u najvećoj krizi, zdravstvenoj i ekonomskoj modernog vremena koja je pogodila cijeli svijet pa tako i Hrvatsku. Mi na lokalnoj razini izabrani smo od građana, iz toga proizlazi velika čast, a ponajprije odgovornost osobito u ovakvim situacijama. Smanjenjem plaća za 20% i reduciranjem ostalih troškova omogućit ćemo normalno funkcioniranje sustava, omogućit ćemo da naše službe rade normalno i da svi naši sugrađani i sugrađanke što manje osjete teret ove situacije. Mi smo dio zajednice, mi smo primjer i podrška našim građanima. Samo zajedno, s našim sugrađankama i sugrađanima možemo nadjačati ovu nepogodnu situaciju. Svi projekti koji su planirani bit će realizirani po stabilizaciji ove situacije. Ovime se prilagođavamo situaciji, kako bi dugoročno imali što manje posljedice’, kazao nam je gradonačelnik Budalić.

Smanjit će se planirani troškovi za manifestacije i troškovi reprezentacije, troškovi javne rasvjete, održavanja javnih površina, programska sredstva financiranja rada udruga na model 3+3 mjeseca”, rekao je gradonačelnik.
Odgodit će se sve kapitalne investicije osim onih koje su od vitalnog značaja i one koje se sufinanciraju nacionalnim ili EU sredstvima.

 Smanjenje plaća u gradskoj upravi, ustanovama i trgovačkim društvima najavili su i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak te gradonačelnik Zadra Branko Dukić .  Još nije precizirano za koliko će se plaće smanjiti a trajat će 3 + 3 mjeseca. Predložit će i ukidanje vijećničkih naknada, zatim ukidanje plaćanja naknada za članstvo u upravnim vijećima javnih ustanova, ukidanje plaćanja naknada za članstvo u nadzornim odborima trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Zadra, obustavu financiranja programa rada udruga na tri mjeseca,  smanjenje troškova javne rasvjete, odgodu novog načina naplate odvoza otpada na 3 + 3 mjeseca te za vrijeme pandemije minimaliziranje svih troškova osim neophodnih.

Istarski gradonačelnici Boris Miletić, Loris Peršurić, Valter Glavičić, Anteo Milos, Renato Krulčić, Marko Palliaga, Siniša Žulić i Klaudio VItasović su se, pak, u dogovoru sa županom, odlučili odreći trećine plaće za travanj, u korist Stožera civilne zaštite, odnosno za nabavu zaštitne opreme. Osim gradonačelnika, trećine plaće odriču se i njihovi zamjenici, a gradski vijećnici  gradova Buja, Buzeta, Labina, Novigrada, Pazina, Poreča, Pule, Rovinja i Vodnjana također odriču se svoje naknade za rad u korist Stožera civilne zaštite Istarske županije za nabavku neophodne zaštitne opreme medicinskim djelatnicima, koji se bore protiv epidemije koronavirusa. Isto vrijedi za članove Nadzornih odbora javnih trgovačkih društava osnivača Istarske županije i navedenih gradova, kao i za članove Upravnih vijeća javnih ustanova osnivača Istarske županije i navedenih gradova.

Izvor: Gradonacelnik.hr; Foto: Gradonacelnik.hr