fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Proglašeni pobjednici natjecanja studenta elektrotehnike diljem regije

Pobjednički tim iz Hrvatske čine Ivan Lončar, Antun Skurić, Milenko Šaponja i Jerko Tolić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu te su nagrađeni višednevnim stručnim posjetom Siemensovih referenci u Beču

Regionalno studentsko natjecanje, održano u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, označilo je završetak projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2016. Ovaj projekt, koji je inicirala studentska udruga EESTEC, a podržali fakulteti elektrotehnike u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji te Siemens, mladim i perspektivnim budućim inženjerima pruža detaljniji uvid u problematiku s kojom se inženjeri inače susreću u industrijskoj automatizaciji u svrhu što bolje pripreme za rad u stvarnoj okolini.

Odabrana su tri pobjednička tima, po jedan iz svake zemlje. Pobjednički tim iz Hrvatske čine Ivan Lončar, Antun Skurić, Milenko Šaponja i Jerko Tolić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu te su – kao i pobjednički timovi iz drugih zemalja – nagrađeni višednevnim stručnim posjetom Siemensovih referenci u Beču. Zavidno znanje u području industrijske automatizacije su pokazali i slovenski tim koji čine Marija Ivanovska, Tilen Pugelj i Matej Peterka te Milan Utvić, Matija Veljić i Ivan Ujčić iz Beograda. Upravo su predstavnici Srbije osvojili najviše bodova u finalu te su proglašeni regionalnim pobjednicima.

Naime, natjecanje SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2016 je započelo kao besplatna stručna radionica koja se u ožujku i travnju održavala na FER-u u Zagrebu te na istovrsnim fakultetima u Beogradu i Ljubljani. Po završetku, studentski timovi su riješili zadatak kojim su se najbolja tri tima po zemlji kvalificirala za regionalno finale u Zagrebu. U okviru ove završnice natjecanja finalisti su predstavljali rješenje dodatnog dijela zadatka. Svaki tim je imao 10 minuta na raspolaganju za prezentaciju i 5 minuta za odgovore na pitanja žirija.

Žiri je bio sastavljen od devet članova i to od po jednog predstavnika fakulteta, Siemensa i Siemensovog partnera iz svake zemlje. Svaki član žirija je ocjenjivao timove u četirima kategorijama (osim čanova žirija koji su iz iste zemlje kao i tim) pa je u konačnici 6 članova žirija ocjenjivalo svaki tim. Redoslijed prezentacija napravljen je slučajnim odabirom, timovi nisu bili u prilici slušati izlaganja drugih timova kako ne bi bilo u prednosti, a sve prezentacije su održane na engleskom jeziku.

„U okviru projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2016 proaktivnim studentima s naglašenim interesom za područje industrijske automatizacije nudimo mogućnost teorijske nadogradnje znanja o radu s programirljivim logičkim kontrolerima (PLC) te pružamo mogućnost usavršavanja ovih znanja na praktičnim zadacima. Podrška projektima koji potiču razvoj stručnih i praktičnih znanja budućih inženjera s ovog područja od velike je važnosti Siemensu kao kompaniji koja je dugoročno strateški usmjerena na područja automatizacije, elektrifikacije i digitalizacije“, rekla je Ivana Ilić, direktorica divizija PD i DF Siemensa Hrvatska.

Inače, osim praktičnih zadataka predstavljenih na današnjem finalu, tijekom proteklih mjeseci u okviru projekta sveučilišni predavači s fakulteta u svim trima zemljama studentima održali predavanja tematskog sadržaja koji nije obuhvaćen nastavnim kurikulumom te predavanja o projektnim zadacima, dok su inženjeri iz industrije pružili uvid u problematiku rada u industriji i opisali dosadašnje vlastito iskustvo rada u industriji, sve u cilju poticanja izvrsnosti kod studenata iz područja elektrotehnike i pripreme za tržište rada.

Izvor: www.poslovni.hr