fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Za projekt ComEnergy 7,3 mil. kuna iz EU fondova

IT tvrtka Combis u suradnji s ASR Groupom i zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) osigurala je bespovratna sredstva Europske unije za projekt ‘Poboljšanje efikasnosti prerađivačke industrije kroz istraživanje i razvoj inovativnih ICT usluga za povećanje energetske učinkovitosti – ComEnergy’.

Projekt je odobren od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, a usmjeren je na istraživanje, razvoj i inovacije u sektoru informacijske i komunikacijske tehnologije unutar proizvodne industrije. Trajat će tri godine. Ukupna vrijednost projekta je 14.720.143,86 kuna, a potpora Europske unije iznosi 7.333.330,51 kuna.

Internet of Things platforma

“Combis će kao nositelj projekta s partnerima razviti Internet of Things (IoT) platformu, naprednu analitiku za veliku količinu podataka i aplikacija namijenjenih praćenju energetske potrošnje i ambijentalnih uvjeta, te unaprijediti portale za upravljanje podacima.

“Combis je pilot projektom SmartMetering već dokazao da na tržištu postoji potreba za pametnim energetskim rješenjima u proizvodnoj industriji. Izrazito smo zadovoljni što je ovaj projekt prepoznat i od strane Europske unije kao projekt koji može unaprijediti proizvodnu industriju u Hrvatskoj, ali i šire. Cilj nam je, u suradnji s partnerima, kreirati značajan potencijal za istraživanje i razvoj novih Internet of Things (IoT) i Cloud tehnologija, čime bi se kreirale i nove usluge na tržištu, ali i nova zapošljavanja, što bi, svakako, doprinijelo hrvatskom gospodarstvu, kao i gospodarstvu cijele Europske unije”, rekao je Goran Brnjac, direktor Sektora poslovnog razvoja u Combisu.

Projekt ComEnergy će objediniti nekoliko strateških tematskih područja: energetske tehnologije, sustave i opremu; održivu proizvodnju i preradu hrane; ekološki prihvatljive tehnologije, opremu i nove materijale. U sljedeće tri godine cilj je poboljšati i povećati energetsku učinkovitost u proizvodnoj industriji.

Više o svemu pročitajte na portalu Tockanai.hr