fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Prva zemlja u svijetu koja će životinje zakonski zaštititi i priznati kao emotivna bića

Reforme će biti uvedene kroz niz zakona, uključujući zakon o životinjama kao emotivnim bićima. Zakoni će se odnositi na domaće životinje i kućne ljubimce u Ujedinjenom Kraljevstvu, a zabranit će se i uvoz bjelokosti i peraja morskog psa. Neke od mjera uključuju mikročipiranje mačaka i zabrana da se primati drže kao kućni ljubimci.

Ujedinjeno Kraljevstvo će po prvi puta zakonski priznati životinje kao emotivna bića. Vlada je postavila niz mjera kojima će se zaštititi životinje, uključujući i zaustavljanje izvoza većine živih životinja i zabranu uvoza lovačkih trofeja.

“Mi smo nacija ljubitelja životinja i prva smo zemlja na svijetu koja je donijela ovakve zakone. Akcijski plan za dobrobit životinja ispunit će našu obvezu za zabranu izvoza živih životinja za klanje i tov, zabranu držanja primata kao kućnih ljubimaca i donošenje novih zakona za borbu protiv krijumčarenja štenaca. Kao neovisna nacija, sada možemo napredovati više nego ikad”, izjavio je državni tajnik za okoliš George Eustice za One Green Planet.

Mjere će također uključivati ​​suzbijanje krađe kućnih ljubimaca jer je to postao velik problem tijekom pandemije. Kontroverzne e-ogrlice za dresuru koje ispuštaju mikro strujne impulse bit će zabranjene, a pravila uvoza životinja su izmijenjena kako bi se zaustavilo krijumčarenje štenaca.

Međutim, korištenje kaveza za perad i sanduka za prašenje krmača neće biti podvrgnuto potpunoj zabrani. Umjesto toga, ispitat će se njihova upotreba, a poljoprivrednici će dobiti poticaje za poboljšanje zdravlja i dobrobiti životinja kroz buduće financijske poticaje za poljoprivredu.

James West, viši menadžer politike u Compassion in World Farming i aktivist za dobrobit životinja, rekao je da su neke od mjera bile predmet dugotrajnih kampanja: „Mi već dugo zahtijevamo od Ujedinjenog Kraljevstva da zakonski prizna životinje kao emotivna bića.”

Pozdravljena je i zabrana uvoza i izvoza peraja morskih pasa. Steve Backshall, pokrovitelj kampanje Bite-Back, rekao je: „Ovo će značajno u pomoći u obnavljanju ravnoteže oceana i šalje jasnu poruku svijetu da juha od peraja morskog psa pripada u povijesne knjige, a ne na jelovnik.”

Claire Bass, izvršna direktorica Humane Society International/UK, rekla je: “Poštivanje dobrobiti životinja nije samo dobro za životinje, to će također igrati ključnu ulogu u suočavanju s globalnim izazovima okoliša i klimatskim promjenama.”ž

Izvor: Green.hr