fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Slavonski Brod: Novi Dom za starije i nemoćne moći će primiti više od 200 korisnika

U Gradskoj upravi potpisan je Ugovor između belgijske tvrtke Lindbergh Group i Grada Slavonskog Broda na temelju kojeg će se izgraditi Dom za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu.

Projekt nazvan „Slavonski Brod Rotor Života“ obuhvaća izgradnju Doma za starije i nemoćne i apartmanski dio za smještaj, a predstavile su ga direktorica i idejna začetnica Lindbergh Group gđa. Hilde Maria Bosmans i direktorica Lindebrgh Care Croatia gđa. Maja Matanić Vautmans. O motivima za pokretanje projekta govorila je inicijatorica projekta, Brođanka gđa. Anđa Tolić. Važnost i značaj projekta za grad Slavonski Brod predstavio je gradonačelnik Mirko Duspara.

Tvrtka Lindbergh Group je na tržištu postoji već više od 20 godina, a realizirala više od 100 uspješnih projekata, odnosno najprestižnijih i najinovativnijih projekata u području zdravstvene zaštite i skrbi za starije osobe u Kraljevini Belgiji, ali i u ostatku Europe. Direktorica Hilde Marie Bosmans je izjavila: Na početku smo novog projekta i dugoročne suradnje između dviju država, Belgije i Hrvatske, odnosno između tvrtke Lindbergh Group i Grada Slavonskog Broda. U Hrvatskoj ćemo ponuditi novi koncept za ljude starije životne dobi koji je inovativan i u Belgiji i Europi pa tako i Hrvatskoj.

Za svoj drugi projekt u Republici Hrvatskoj, nakon Duge Rese, Lindbergh Care Croatia odlučio se za kupnju zemljišta za izgradnju Doma u Slavonskom Brodu. Tako bi najveće naselje u našem gradu uskoro trebalo biti bogatije za jedan veći kompleks koji će ponuditi novi način življenja između starijeg, ali i mlađeg pučanstva.

Uz glavni objekt, Dom za starije i nemoćne, Lindbergh Care Croatia će ponuditi i apartmanski blok kao novi način asistiranog življenja, gdje se uz intimnost daje mogućnost korištenja svih usluga glavnog objekta.

Zbog velike potrebe i interesa za adekvatnom igraonicom u Slavonskom Brodu jedan dio novog kompleksa, odnosno jedno krilo glavne zgrade će se koristiti za najmlađe Brođane. Igraonica će imati više funkcija, a neke od najvažnijih će biti mogućnost organiziranja rođendanskih proslava i čuvanje djece pa bi na taj način igraonica služila kao „vrtić“ gdje bi roditelji mogli ostaviti dijete pod stručnim nadzorom.

Na upit o tome koliko će financijski biti prihvatljiv za buduće korisnike, Maja Matanić Vautmans odgovorila je: Ponudit će se nova mogućnost za sve one kojima nedostaje možda veća kvaliteta u državnim domovima, ali im je preskup smještaj u privatnim domovima. Mi ćemo biti alternativna solucija, odnosno nešto između i smatramo da će za građane Slavonskog Broda i okolice to biti vrlo dobra opcija.

Vrijednost projekta procjenjuje se na 4,5 milijuna eura, veličine 6500 m2 , a trebao bi donijeti oko 40 novih radnih mjesta te pružiti smještaj za više od 200 korisnika prema najsuvremenijim standardima.

Incijatorica projekta Brođanka Anđa Tolić rekla je da na ideju povezivanja Lindbergh Group i Grada Slavonskog Broda došla kroz praćenje problematike građana starije životne dobi vezano za smještaj u domove te da se sve odvijalo vrlo brzo jer je Grad prepoznao vrijednost projekta i ozbiljnost ulagača.

Izgradnjom novog Doma za starije i nemoćne ostvarit će se dugogodišnja nastojanja da se građanima Slavonskog Broda starije životne dobi omogući kvalitetnija briga i skrb, a da se vrijeme čekanja na listama za smještaj u domove ipak skrati s obzirom na nove smještajne kapacitete.

Važnost ovog novog projekta za grad i građane Slavonskog Broda, istaknuo je gradonačelnik Mirko Duspara: Prije više od 30 godina izgrađen je u Slavonskom Brodu jedan dom za umirovljenike koji nema dovoljno kapaciteta za potrebe koje se pokazuju na tržištu. Velike su liste čekanja, tako da evo, ukazala se prilika da s Lindbergh grupom danas potpišemo jedan ugovor i da u nekih godinu i pol dana dobijemo objekt koji grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija sigurno treba. Ovaj dom će biti kapaciteta preko 200 kreveta što već dovoljno govori o značaju za naše Brođane koji čekaju na listama i po 8 do 10 godina na smještaj. Ono što je zanimljivost ovog projekta je da će u sklopu doma biti izgrađena i jedna dječja igraonica. Na taj način će se povezati i najmlađe generacije s generacijama koje su gradile i stvarale ovaj grad, ovu županiju i ja bih rekao ovu državu.

Izvor: Slavonski-brod.hr