fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Tko je trener?

„Ako  ne znaš objasniti na jednostavan način, ne razumiješ temu dovoljno dobro.“
Einstein

Prenošenje znanja je umjetnost. Nemojte mi vjerovati na riječ nego provjerite odmah.
Sjetite se teme koja vam je jako draga i koja vas inspirira. Jeste?  Dobro. Zamislite da čitate članak ili knjigu na tu temu kako biste naučili nešto više jednostavno zato što vas zanima. Uživate, tema vas ponese, brzo čitate, zar ne? Cilj je zadovoljstvo i zadovoljavanje znatiželje.

Piše: Tihana Dragičević/Samopozitivno.com

Zamislite sada da čitate taj isti članak s ciljem prenošenja informacija iz teksta nekome drugome. Po mogućnosti nekome kome treba još malo predznanja da bi shvatio o čemu pričate. Način na koji ćete čitati taj tekst i način na koji ćete mu pristupati dok vam se budu u mislima rojile ideje i metafore:  aha ovo je važno, a ovo bi mogao predstaviti  kroz aktivnost u paru, i kako da mu ovo ne kažem direktno već da sam dođe do rješenja?

Uspjeh je samo 20% talenta. Ostao je rad i vježba.

Ako se sada smješkate i kimate glavom, bili ste u ovakvoj pedagoškoj situaciji i razumijete dosjetljivost prenošenja znanja. I znate da je uspjeh samo 20% talenta. Ostao je rad i vježba.

Trener je uloga koja nam je poznata iz sportskog svijeta. I već imamo poprilično dobru sliku o tome što je to što jedan sportski trener radi. Bilo da se radi o timskom sportu ili individualnom, trener je taj koji smišlja i prilagođava pobjedničku strategiju i  vodi igrače od početka do pobjede. Trener je taj koji korak po korak uvodi nove elemente, uvježbava, provjerava naučeno, usklađuje, pomaže, pokazuje, coacha, sugerira, motivira, vodi primjerom i u konačnici omogućava igraču odnijeti pobjedu. Stvara priliku da igrač postane trener.

Majstor u prenošenju znanja, vještina i motivacije radi upravo to samo što je pobjeda koju on omogućava ona na poslovnom ili osobnom planu. Jer svi smo mi igrači neke svoje utakmice. Bilo da se radi o prodajnim vještinama, koristima određenog proizvoda,  rada na samopouzdanju, pronalaženju partnera, tečaja šivanja ili kuhanja…princip je jednak.

„ Strategija zahtijeva razmišljanje, taktika zahtijeva promatranje.“  A uspjeh djelovanje i ustrajnost.  Max Euwe

Trener u isto vrijeme ima na umu  generalnu svrhu, odnosno što se zapravo želi postići cjelokupnim treningom,  i  kratkoročne ciljeve, odnosno kako razlomiti veliki zalogaj na manje, lakše probavljive komadiće. U isto vrijeme ima u vidu želje individualca i potrebe grupe koju oni zajedno tvore. Sam usklađuje kontekst i sadržaj treninga koji daje. To može zato što je dobro utreniran. I on je nekad bio polaznik.

Trener zna da je cjelina  puno više od zbroja njezinih djelova.

Majstor u prenošenju znanja, vještina i motivacije, zna se nositi sa svoja dva velika i oprečna dva zadatka. Ispred sebe ima grupu ljudi. Po pitanju njihovog iskustva i pozadine oni su potpuno različiti, svaki od njih nosi za sobom svoju priču i svoja vlastita pitanja na koja želi odgovor. Dakle trener ima zadaću davati različita učenja. S druge strane,  ideja je da  grupu ljudi nauči jednu  određenu vještinu. Trener ima zadaću davati i jednu unificiranu lekciju koja je prilagođena načinima učenja i stupnjevima vještine polaznika.

Trenerstvo je vrlo slično žongliranju.

Trener zna kako stvoriti homogenu  i motiviranu grupu, polaznike u kojima je probuđena prirodna znatiželja i koji postaju dugoročno izvrsni u vlastitoj izvedbi, koji su se sposobni samostalno korigirati i koji su sposobni samostalno učiti iz situacija u kojima se nađu. Zna kako održavati individualnost i smisao za zajednosšvo u isto vrijeme. Dobar trener se ne boji pokrenuti sinergiju grupe i ne dopušta da mu vlastiti ego stoji na putu.

Trener je zapravo moderni profesor.U to su ga pretvorile potrebe vremena, tržišta i polaznika. To je zvanje vrlo  slično žongliranju. Vrhunski trener uvijek zna gdje mu je koja loptica i koji mu je sljedeći korak. Zna isto tako da se loptice trebaju ujednačeno kretati po zraku i ako nije tako, nešto treba drugačije. Spreman je tražiti pomoć i raditi na sebi. Svaki trener je prvo istrenirao sebe pa tek onda  druge.