Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Unatoč koroni: Ova hrvatska mjesta bilježe rekordan broj noćenja

Granice se u Europi prelazi samo s valjanim razlozima, kretanje je ograničeno, gradove se napušta uz specijalne dozvole i od turizma, jasno je, nema ništa. No, eVisitor ipak nije besposlen. Elektronski sustav za praćenje turističkog prometa, na kojem nam zbog ažurnosti zavide mnoge zemlje, bilježi da je u Hrvatskoj 13.000 turista, od čega 4.000 stranih. Najviše stranaca ima putovnicu BiH, Slovenije, Srbije i Njemačke, a pojedina mjesta, poput Rogoznice, Vira ili Novalje, čak su po broju noćenja u odnosu na lani u debelom plusu.

U Rogoznici, recimo, s oko 10.000 noćenja ostvarenih od početka godine knjiže rast od nevjerojatnih 212 posto, u Viru sa 112.000 noćenja imaju rast od 76 posto, dok Novalja sa 6.000 noćenja ostvarenih u 2019. ima bolji rezultat od lanjskog za 21 posto. Spomenuta mjesta i ovih su dana rekorderi u svojim županijama. U Rogoznici je, prema eVisitoru 278 turista, na Viru 567, a u Novalji 92. Broj gostiju, dakako, nije ni blizu onom iz prošle godine u ovo vrijeme, kad ih je u Hrvatskoj registrirano 79.000 (61.000 stranih i 18.000 domaćih). Danak koroni u turistima je ogroman, a za objašnjenje neočekivanog plusa u broju noćenjima u pojedinim jadranskim mjestima valja samo malo dublje zaviriti u statistiku eVistora. Hrvatska, kako taj sustav precizno otkriva, uz gotovo 1,2 milijuna kreveta u 120.300 komercijalnih objekata za smještaj turista, ima i 514.000 kreveta u 115.700 stanova i kuća za odmor. Ovih dana vrijedi: što više vikendica, to više gostiju, a od 13.000 evidentiranih, 8.000 ih je upravo u vikendicama.

– Uglavnom su to naši ljudi i nešto malo Slovenaca, koji ovdje imaju vikendice. Mnogi su došli ciljano, da se sklone iz gradova od korone. I ne viđamo ih, kreću se minimalno kao i mi domaći – opisuje stanje u Novalji direktorica Turističke zajednice Marina Šćiran Rizner. U Rogoznici, gdje je prijavljeno tristotinjak gostiju, uz hrvatski se čuju i češki, poljski, te skandinavski jezici.

U tamošnjem TZ-u pojašnjavaju kako imaju dosta vikendaša čak i sa sjevera Europe. – Nešto je gostiju, istina, i u privatnom smještaju, s plaćenim noćenjima, ali to su uglavnom radnici koji su prije korone bili angažirani na renovacijama – otkriva director TZ-a Rogoznica Mario Mladinić.

Među 13.000 registriranih turista u Hrvatskoj, što je brojka koja se ne mijenja već treći tjedan, vjerojatno ima i pokoji ‘pravi’ strani gost koji je, kad je situacija s koronavirusom eskalirala, jednostavno procijenio da mu je sigurnije ostati gdje se zatekao. Direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, gdje od početka godine knjiže svega jedan posto manje turističkih noćenja nego lani (ostale obalne županije su u minusu 28 do 55 posto), reći će da je to slaba utjeha.

– Trenutno imamo 220 gostiju koji su odsjeli u svojim vikendicama ili stanovima za odmor, 150 ih je kod prijatelja, a 177 u privatnom smještaju. Među strancima je najviše prijavljenih iz BiH, njih 99, a 67 gostiju je iz Slovenije 59 iz Njemačke i 37 iz Srbije. Svi su oni prijavljeni, eVisitor ih registrira jer tako nalažu propisi, ali nemu tu ni turizma ni neke turističke potrošnje – sa žaljenjem konstatira direktorica TZ-a Zadarske županije Mihaela Kadija.

Nema, recimo, čak ni prihoda od boravišne pristojbe, koja vlasnicima vikendica na naplatu dolazi tek u lipnju, a, pri tom, je ionako već I prepolovljena. Ne čudi da turistički domaćini, bilo da se radi o velikim hotelskim kućama bilo da su u pitanju mali iznajmljivači, sa zebnjom iščekuju svake nove vijesti. Iako, pojedini su apartmani u doba korone dobili novu svrhu. U Istri su tako neki iznajmili turistički apartman na 14 dana iz preventivnih razloga za samoizolaciju, kako bi poštedjeli obitelj od eventualne zaraze. U Zagrebu je, pak, tvrtka za iznajmljivanje stanova Irundo u suradnji s vlasnicima stanova, ponudila besplatan smještaj zdravstvenim radnicima, koji zbog prirode posla moraju u samoizalaciju. – Zasad možem ponuditi dvadesetak stanova. Upita je dosta, a ugovor smo sklopili s jednom bolnicom i tu je mogućnost iskoristilo 15 osoba, mahom liječnika. Sretno smo što čujemo da smo potakli još neke da naprave isto – kaže suvlasnik Irunda Igor Kordić.

Izvor: Vecernji.hr