Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

7 elemenata koji će vam trebati za dobru turističku priču

U moru turističkih proizvoda sami se izdvajaju oni koji donose vrijednost svojoj destinaciji. Međutim, kako znati da je vaš turistički proizvod upravo taj koji čini razliku i koji će donijeti vrijednost za gosta, a onda i za destinaciju?

Piše: Silvija Podoljak/Samopozitivno.com

Turistički proizvod za gosta predstavlja cjelokupno iskustvo putovanja od polaska od kuće do povratka kući. Međutim, turistički doživljaj, pak, obuhvaća vrijeme od kad ste počeli s planiranjem putovanja, a traje još dugo nakon povratka kući, dokle god traju naša sjećanja.

Svaki doživljaj koji probudite u gostu nastao je pričajući priču. Priče su dio identiteta vašeg branda koje su inspirirane upravo vama. Kako doći do te priče?

Hajdemo vidjeti koji su to elementi potrebni za stvaranje dobre priče?

  1. Uzmite vrijeme za pripremu!

Ukoliko već nemate svoju priču potrebno je uzeti vrijeme kako biste posložili sve one elemente koje imate da biste stvorili svoju priču. Ako se radi o obiteljskom turističkom subjektu sjednite svi koji ste uključeni i napravite jedan dobar brainstorming. Stavite na papir sve one zanimljivosti o vašem turističkom subjektu iz kojeg možete posložiti svoju priču. Poticaj za stvaranje priče mogu biti osobne anegdote, pojedini važni obiteljski datumi i događaji, obiteljski slogani, uzrečice, izreke, legende, pojedinosti vezane uz lokaciju, heroji, mitska bića ili tradicija koju njegujete. Sve navedeno treba uzeti u obzir i odabrati ono što vam najviše odgovara i što ćete s lakoćom moći interpretirati.

  1. Povežite svoju priču s gostima koji vas posjećuju!

Uskladite se s pričom, osobno je doživite kako bi se gosti mogli poistovjetiti s njom. Kad vam se gosti najave, saznajte  odakle dolaze, čime se bave, što vole, što još obilaze na svom putovanju… Svakako se raspitajte o grupi jer morate znati tko vam dolazi i što točno očekuju od vas. Kad imate profil grupe koja vam dolazi tada nađite poveznicu između vaše priče i gostiju koji vam dolaze. Potrudite se da ih dotaknete osobno. Uvijek možete pronaći nešto što povezuje goste i vas. Na taj ćete način povezati se s grupom, grupa će dobiti onaj „osobni touch“, a vi ćete dobiti goste koji bi mogli ponovno doći.

  1. Prikažite svoju priču, nemojte je samo pričati!

Ako se okrenete oko sebe, vidjet ćete sa smo preopterećeni informacijama i da samo puko iznošenje informacija neće polučiti uspjeh. Radite na tome da svoju priču pokažete i da je interaktivno iznesete gostima tako da preskočite ono što je dosadno i bacite se na akciju. Nikako im nemojte dosađivati. Priča mora biti zanimljiva, gostima vrijedna, lako pamtljiva i inspirativna. Morate uhvatiti pažnju gostiju i izazvati u njima wow efekt.

  1. Naučite ispričati svoju priču!

Umijeće pričanja priča jedno je od važnijih alata s kojima se trebate suočiti. Pripremite sve elemente za dobro pričanje priča. Koristite svoj izričaj, to daje jakost vašoj priči. Budite autentični, koristite prirodni dijalekt. Moguće da ste iz nekog svog neuspjeha naučili nešto što vas je dovelo do materije za priču i postalo blagoslov. Gosti dolaze i da bi nešto naučili. Oni vole elemente ljudskosti u priči koje ćete im prikazati kroz slike, riječi, gestikulaciju i povezati se s njima. Naučite kako iznijeti priču na najautentičniji način i učiniti goste znatiželjnima da požele čuti još.

  1. Dajte gostima da se identificiraju s pričom!

Priče nam pomažu da zaokupimo slušateljevu pažnju. Dobra priča potiče goste da shvate poruku i da požele kupiti vaš proizvod zbog povezivanja s vama. Priče su ilustrativne, lako se pamte, povezuju s iskustvom, bude doživljaj i stvaraju poveznicu. To je osjećaj koji gost nosi sa sobom. Osjećaj koji može biti vezan i podsjećati na obitelj, ljubav, pripadanje, suosjećanje ili bilo koju drugu ugodnu emociju i na taj se način identificira s pričom, povezuje s vama i ostavlja trag.

  1. Izbrusite svoj javni nastup!

Stvarajući svoj turistički brand radit ćete na mnogim područjima života i posla koje baš i ne volite i ne znate kako raditi. S time se morate pomiriti. Niste računovođa, ali ćete morati poznavati osnovne pojmove, izdavanje računa, kalkulacije, obračune i slično jer to je važno za vaš posao. Isto tako morat ćete i predstavljati svoj turistički subjekt pred gostima, na sajmovima i raznim drugim predstavljanjima. Morat ćete znati ispričati svoju priču na uvjerljiv način. I zato morate trenirati vlastiti javni nastup. Važno je da za to odaberete nekoga u obitelji tko najviše voli takvo izlaganje u javnosti, javni nastup i netko kome to nije napor ili strah. Trenirajte svoj javni nastup i prezentaciju. Vodite brigu o ovom iznimno važnom segmentu u prodaji. Ako prezentirate svoj proizvod na dobar način s lakoćom će pronaći put do svog kupca.

  1. Dijelite svoju priču!

I posljednje u ovom nizu, ali nikako najmanje bitno. Dijelite svoju priču. Napravite dobru web stranicu. Redovito postajte sadržaje na svoje društvene mreže. Vodite brigu o tome da imate izvrsne fotografije. Odlazite na panele, gostovanja i dijelite svoju priču s entuzijazmom i ljubavlju jer to će vaš budući gost prepoznati i doći možda baš zbog toga. Pišite blogove, stvarajte video blogove, e-knjigu, tutorijale, prezentacije o svom proizvodu ili usluzi jer ste stručni u tome što radite i jer ljudi žele čuti kako radite to što radite. Nemojte podcjenjivati sebe i svoje znanje. Dijelite ga i dajte svom gostu dodanu onu  vrijednost s kojom odlazi.

I ne zaboravite nije važno što želite reći, važno je što želite da vaš gost zapamti i dijeli.