Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Bjelovar povukao najviše iz EU za zapošljavanje žena – s 9,95 milijuna kuna zaposlili 77 žena za brigu o 308 starih i nemoćnih

Uz Bjelovar, za projekt su kao glavni korisnici najviše osigurali gradovi Slavonski Brod, Đakovo, Zabok, Valpovo, Split, Vukovar, Našice, Županja i Vinkovci

U projektu o kojem se u javnosti možda i premalo govori, 4757 žena do sada je pronašlo posao u pomaganju više od 22 i pol tisuće starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju. Riječ je o projektu „ZAŽELI- program zapošljavanja žena“, koji je do sada je najveći otvoreni poziv na dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti milijardu kuna. Ukupno je predviđeno financiranje zapošljavanja sedam i pol tisuća žena koje će pružati potporu i podršku za 30 tisuća starijih i osoba u nepovoljnom položaju, kažu nam u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Istovremeno, ženama se osigurava i dodatno obrazovanje i to za zanimanja koja su deficitarna u njihovoj lokalnoj zajednici, što će im, po završetku rada na projektu, omogućiti veću zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada.

Po podacima koje nam je dostavilo Ministarstvo, interes koji je program potaknuo je izniman, prepoznale su ga i jedinice lokalne i područne samouprave i neprofitne organizacije, te je do sada odobreno financiranje 214 projekta u okviru kojih će se zaposliti ukupno 4.757 žena koje će u sljedeće dvije godine raditi na poslovima potpore, podrške i brige o 22.522 starije i/ili osobe u nepovoljnom položaju. Ukupna vrijednost odobrenih projekata iznosi 772.582.959,13 kuna (pri čemu bespovratna sredstva iznose 772.134.926,06 kuna, a preostalo predstavlja vlastito učešće prijavitelja).

Najviše projekata u Slavoniji

Od 214 projekata čak 141 su, kao glavni korisnici, prijavile jedinice lokalne i regionalne samouprave s partnerima, dok je dio gradova, poput primjerice Grada Siska odlučio u projekt ući kao partner svojim civilnim udrugama i društvima, te ih i financijski podržao u pripremi projekta. No, u ovoj analizi fokusirali smo se na projekte koje su kao glavni korisnici prijavili gradovi.

Najviše sredstava tu je povukao Grad Bjelovar, više od 9,95 milijuna kuna, za zapošljavanje 77 dugotrajno nezaposlenih žena iznad 50 godina i to na dvije godine. Svaka od njih vodi brigu o četiri starije osobe ili osobe s invaliditetom, dakle ukupno je riječ o 308 korisnika. S obzirom da moraju posjetiti više adresa tijekom dana, ženama su u projektu koji je nazvan „Kotač promjene“ nabavljeni i bicikli kako bi lakše obavljale posao, za što je izdvojeno oko 100 tisuća kuna. Projekt trenutačno ide jako dobro, žene pružaju pomoć i potporu u kućanstvu kao i pomoć u socijalizaciji korisnicima. Novost je i da od rujna svi korisnici dobivaju pakete s potrepštinama za kućanstvo i dobivat će ih svaki mjesec do kraja projekta. Svaki paket vrijedan je oko 130 kuna, što dovodi do iznosa od oko 40 tisuća kuna na mjesec, a sve je opet pokriveno iz projekta, kazali su nam u gradu.

„Ono što treba napomenuti je da kada se kretalo u projekt, mnogi su bili sumnjičavi prema njemu, no dobra provedba i organizacija dovela je do toga da imamo sve veći broj potencijalnih korisnika za pomoć u kući. U ovom trenutku više od 60 osoba je na listi čekanja, a liste nam šalju Centar za socijalnu skrb ta partneri u projektu”, kaže gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Svega koju tisuću kuna manje povukao je Slavonski Brod, 9,947 milijuna. Projekt je potpisan početkom listopada, a pomagat će se 364 starije i nemoćne osobe. U tom će se gradu zaposliti 62 žene koje su u evidenciji nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a poseban naglasak je stavljen na one starije od 50 godina, žene s invaliditetom te žene žrtve nasilja u obitelji.

„Jedan od osnovnih zadataka koje imamo kao Grad je kroz različite mjere i projekte učiniti život našim sugrađanima što ugodnijim i jednostavnijim. Naravno, pri tome poseban naglasak stavljamo na osobe kojima je pomoć najpotrebnija, poput naših sugrađana treće životne dobi. Upravo s tim ciljem smo izradili i projekt „Zaposlena“ čije su koristi i rezultati višestruki. Uz pružanje nužne pomoći i skrbi, ovaj projekt pomože i u smanjenju nezaposlenosti osoba koje su, na žalost, dulje vrijeme u evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a koje će takvu pomoć pružati“, kazao nam je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Kroz ovaj projekt Grad Slavonski Brod građanima treće životne dobi tijekom razdoblja od 24 mjeseca omogućuje besplatnu pomoć u svakodnevnom životu, poput obavljanja kućanskih poslova, održavanja čistoće stambenog prostora, pripreme obroka i dostave namirnica, dostave lijekova, plaćanja računa i sl.

Više pročitajte na gradonačelnik.hr