Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatski projekt Birdbox u finalu najvećeg europskog hackathona, novi partneri Vuk Vuković i Fina

Rješenje je primjenjivo ne samo na neposredne posljedice trenutne krize, već i u slučaju povratka COVID-19 pandemije ili druge krize koja bi opet utjecala na gospodarstvo te za analizu tržišta i ocjenjivanje rizika u različitim tržišnim uvjetima.

Poslovna inteligencija sudjelovala je u EUvsVirus hackathonu organiziranom od strane Europske komisije u uskoj suradnji sa zemljama članicama EU te je rješenje Birdbox njihovog tima multidisciplinarnih stručnjaka ušlo u samo finale među 10% najboljih projekata u domeni Digitalnih financija. U finalu, Birdbox je odabran kao jedno od 117 najperspektivnijih rješenja koja će sudjelovati u Matchathonu koji će se održati 22. do 25. svibnja, a na kojem će PI tim imati priliku dodatno unaprijediti svoje rješenje kroz niz radionica te prezentirati Birdbox potencijalnim korisnicima i investitorima.

EUvsVirus hackathon održan je između 24. i 26. travnja diljem svijeta te je okupio sudionike s istim ciljem – razviti prototip i rješenje za tehnička, politička i društveno relevantna pitanja vezana uz krizu uzrokovanu Corona virusom. Natjecanje je okupilo 20.900 sudionika iz cijele Europe i šire te je predano ukupno 2.163 rješenja, a Poslovna inteligencija natjecala se u izazovu pod nazivom “Podrška identifikaciji financijskih nedostataka”. Tim Poslovne inteligencije sastojao se od šest članova, eksperata za različita područja prikupljanja, obrade, analize i vizualizacije podataka, odnosno članovi tima su Iva Sorić, Davor Dinjar, Josip Puniš, Bernard Curić, Petar Pejaković i voditelj tima Marko Štajcer, inače direktor odjela Inovacija i razvoja u Poslovnoj inteligenciji. Štajcer navodi da je ovaj projekt prototip rješenja koje bi članicama EU pomoglo da pronađu optimalnu strategiju za pomoć gospodarstvu, tako što će uz njegovu pomoć moći detektirati najkritičnija područja i pronaći ona u kojima bi financijski paket pomoći imao najbolji mogući utjecaj na očuvanje radnih mjesta i gospodarstvo u cjelini.

„Platforma također omogućava izradu simulacija i testiranje različitih scenarija utjecaja krize na gospodarsku djelatnost pojedine države ili jedinstvenog EU tržišta. Ovo rješenje primjenjivo je ne samo na neposredne posljedice trenutne krize, već i u slučaju povratka COVID-19 pandemije ili druge krize koja bi opet utjecala na gospodarstvo. Rješenje je također primjenjivo za analizu tržišta i ocjenjivanje rizika u različitim tržišnim uvjetima“, kaže Štajcer.

Nakon Hackathona, rješenje Poslovne inteligencije kao jedno od odabranih 117 rješenja bit će dio Matchathona, koji će se održati 22. do 25. svibnja, a kojem je cilj spojiti timove s potencijalnim korisnicima i investitorima. Plasman u finale i poziv na Matchathon. kako dodaje, predstavlja dodatni motiv i poticaj za daljnji razvoj proizvoda.

„U Birdbox projekt uključili smo i druge partnere, a posebno nas veseli da nam se pridružio i Vuk Vuković, doktor znanosti s Oxforda i jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za političku ekonomiju, s ciljem što bolje prezentacije Birdboxa i hrvatskih inovacija na predstojećem Matchathonu. Obratili smo se i Fini sa zamolbom da nam ustupe anonimizirane podatke za izračun COVID scorea, koji bi nam pomogli da dodatno proširimo funkcionalnost aplikacije. Fina je potvrdila podršku, uz napomenu da se radi o osjetljivim podacima te da se zbog regulativnih zahtjeva posebna pažnja mora obratiti na sigurnost i način obrade podataka. Naša je želja da u budućnosti, ako projekt postane komercijalni proizvod, omogućimo hrvatskim institucijama besplatno korištenje Birdboxa,“ dodao je Štajcer.

Izuzetno optimističan vezano za Birdbox i predstojeći Matchathon, pak, Vuković navodi da je Birdbox odličan projekt.

„Veselim se što ću biti dio ovog sjajnog tima. U našim projektima u Oraclumu mi koristimo isti pristup i metodologije predviđanja za odgovore pojedinaca, a ovdje se koriste kako bi se napravile relevantne simulacije utjecaja negativnih događaja na prihode tvrtki“, kaže Vuković.

Iz Financijske agencije ovim su povodom izjavili da kao društveno odgovorna institucija nastoje podržati inicijative pojedinaca i institucija u području unaprjeđenja kvalitete života te razvoja gospodarstva i društva u cjelini.

„Sa svim svojim karakteristikama, agregirani podaci, omogućit će i inovativnom rješenju kao što je Birdbox bolju mogućnost predstavljanja svog rješenja na Matchatonu te je Fina u duhu podržavanja hrvatskih inovacija odlučila u okviru svojih mogućnosti dati podršku. Covid score je jedinstvena objektivna ocjena ugroženosti poslovanja te je Hrvatska među prvima koja je implementirala takav sustav prilikom upravljanja mjerama za pomoć gospodarstvu, pa u tom smislu on daje jednu značajnost u cjelokupnom Birdbox rješenju. Podrška našem poslovnom sektoru da pokaže izvrsnost i izvan naših granica te time i postanu globalni igrači, što po znanju, stručnosti i inovativnosti svakako mogu, za Finu predstavlja priliku koju ne želimo propustiti“, navode iz Fine.

U organizaciji ovog do sad najvećeg svjetskog hackathona sudjelovala je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) kao nacionalno tijelo za podršku natjecateljima iz Hrvatske čiji predsjednik Uprave Vjeran Vrbanec smatra da je plasman hrvatskog tima s projektom BirdBox sjajan uspjeh, pogotovo uzme li se u obzir snažna konkurencija međunarodnih timova.

„To pokazuje da uspjeh nije rezerviran samo za velike i bogate te da su hrvatska rješenja vrlo konkurentna u svijetu. Čestitamo i ostalim hrvatskim natjecateljima koji su dio pobjedničkih timova, čime su dobili ulaznicu za Matchathon u sklopu kojeg će se svi finalisti imati priliku susresti s potencijalnim partnerima“, poručuje Vrbanec.

Izvor: Poslovni.hr