Kada je nedavno Udruga hrvatskih putničkih agencija UHPA na godišnjoj svečanosti dodjele priznanja zanimljivim i originalnim programima turističke ponude u Hrvatskoj odabirala one koji su zavrijedili svojim radom biti nagrađeni, među onima koji su se zbog toga našli na pozornici s priznanjem, posebnu pažnju je plijenila jedna časna sestra, piše Slobodna Dalmacija.

 

Potpuno neuobičajeno za turističke skupove, časna sestra Berislava Grabovac od turističkih je znalaca primila nagradu „Simply The Best” kojom se valorizira njezin veliki doprinos  u turističkoj ponudi Zagrebačke županije i Zagorja. A kako i ne bi kada je ona pravi pravcati turistički radnik koji promovira hrvatsku baštinu, licencirani je turistički vodič, domaćica u sobama za iznajmljivanje i hostelu koji posluju u sklopu samostana u kojemu živi, organizatorica je brojnih molitvenih i duhovnih okupljanja, ali i zanimljivih radionica, seminara, skupova… Rječju, turistički operativac u odori kakvog se samo poželjeti može, piše Slobodna Dalmacija.

A sve to vedra i nasmijana časna sestra Berislava obavlja u samostanskom dvorcu Lužnica koji je dom sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog “Marijin dvor”, gdje je smješteno 18 sestara. Samostan u dvorcu?! Pa sve to još i u turističkoj funkciji koju obavljaju časne sestre?!

Sasvim dovoljno neobično i dovoljno intrigantno za priču o uspješnim časnim sestrama u turističkom poslu. Jer, ne susreću se svaki dan tako poduzetne časne koje su činjenicu da su još u prošlom stoljeću postale vlasnice baroknog dvorca u kojemu je samostan, prije desetak godina odlučile otvoriti javnosti i staviti u turističku funkciju. I to rade vrlo uspješno već godinama u kojima su postale prave iznajmljivačice soba, rade u vlastitoj turističkoj agenciji, organiziraju vođenja gostiju, ali i seminare, besplatne edukacije, tečajeve, duhovnu obnovu…

Na dvadesetak kilometara od Zagreba, krene li se cestom iz centra Zaprešića prema općini Brdovec, tek jedan kilometar dalje od ceste smjestio se dvorac Lužnica, barokno zdanje s početka 18. stoljeća, spomenik kulture prve kategorije, te prostrano polje i šuma koja okružuje dvorac koji je nekad davno bio u vlasništvu grofovske obitelji Rauch. Na pročeljima dvorca koji izgleda kao da je upravo izašao iz neke bajkovite dječje slikovnice, reljefno su napravljena različita poprsja, dok unutrašnjost ima dvorsku kapelu s oltarom iz doba rokokoa. U dvorcu u Lužnici djeluje Duhovno-obrazovni centar Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog “Marijin dvor”.

Reportažu pročitajte klikom ovdje

Foto: Mario Žilec