Najnovije brojke potvrđuju trend rasta započetog 2015., a skok prehrambene industrije u listopadu posljedica je priprema za predstojeće blagdane.

Najnovije brojke državnih statističara otkrivaju ubrzanje rasta industrijske proizvodnje. U listopadu je, u odnosu na rujan, obujam porastao 2,7 posto, dok je na godišnjoj razini, prema kalendarski prilagođenim indeksima, rast bio 4,3 posto.

Time se potvrđuje kontinuirani oporavak industrijske proizvodnje koji traje od početka 2015., ocjenjuju analitičari Raiffeisen banke.  Glavninu doprinosa industrijskoj proizvodnji u listopadu je dala prerađivačka industrija što ne čudu budući da je njezin udio u ukupnoj proizvodnji 80 posto. Dvoznamenkasti rast zabilježen je kod proizvodnje prehrambenih proizvoda (16,3%) te pića (14,6%) uoči pripreme za predstojeće blagdane.

Snažan rast od 27,1 posto zabilježen je u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda odražavajući vjerojatnu činjenicu da je Sisačka rafinerija u listopadu bila u pogonu. No, istovremeni pad od 22,6 posto u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, mogao bi se povezati s nastavkom trenda smanjenja  prerade kutinske Petrokemije koja je upravo u procesu dokapitalizacije. Zanimljivo je primijetiti da je brodogradnja, inače glavnina kategorije proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava, u deset mjeseci na godišnjoj razini porasla za gotovo trećinu.

Ta brojka otkriva svojevrsni paradoks domaće brodogradnje; dok raste obujam proizvodnje na krilima ranijih narudžbi, financijski pokazatelji su u padu budući da je cijena čelika na svjetskim tržištima u zadnjih godinu dana porasla oko 40 posto. U RBA do kraja godine očekuju nastavak rasta industrijske proizvodnje potpomognut inozemnom, ali i domaćom potražnjom od oko 2,5 posto.