Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Intervju – Nikola Žinić „Kreativan um izbacuje iz sebe sve bez cenzure!“

SAMOPOZITIVNO: Nikola, znamo da ste u poslovnom svijetu suosnivač i kreativni direktor reklamne agencije Bruketa&Žinić OM, jedne od najnagrađivanijih reklamnih agencija u jugoistočnoj Europi, no nas zanima tko je Nikola Žinić privatno?

Jako teško je kada imate takav opis posla odvojiti poslovno od privatnog ma koliko se trudili. Ne volim puno pričati o svom privatnom životu. Ali kao i svaka osoba koja ima djecu i obitelj trudim se biti najbolji u svemu. Neki put ne ispadnu stvari kako želimo, ali iz svog iskustva mogu reći da nikada ne odustajem i da kada mislite da vam je privatni život u banani to je samo prilika da bude najljepši na svijetu. Ja sam prošao tu kalvariju od banane od života i trenutno proživljavam te najsretnije trenutke. Najgore je u životu biti rob nekih pogrešnih odluka iz prošlosti. One su sastavni dio svakog života. Nikada nije kasno to promijeniti. Kada sakupiš dovoljno snage za promjenu onda te život nagradi. I to je najljepši dio života.

SAMOPOZITIVNO: Kažu da ste izrazito pozitivna osoba i da nemate razumijevanje za loša raspoloženja drugih. Znači li to da u kreativnom svijetu nema mjesta emocijama poput ljutnje, nemoći, lijenosti, žalosti, žrtve, straha i apatije?

Da. Jako me nerviraju općenito loša raspoloženja jer je to neka vrsta blokade za pronalaženjem rješenja. Nije da sam sam imun na to, ali se trudim da to jako kratko traje. Želim, da ako smo već ljuti, iskoristimo tu ljutnju i pronađemo rješenje. Ako je loše raspoloženje samo sebi svrha onda je to jako loše. Onda je to problem koji osoba ima sama sa sobom, a ne sa projektom na kojem radi. Normalno je da u kreativnom procesu prolazimo kroz sve te faze…dapače one su i poželjne u nekom trenutku i često dovode do drugačijih pogleda koje rezultira inovativnim rješenjem. Ali radije bi bez toga.

SAMOPOZITIVNO: Veliki ste ljubitelj računalnih igara i SF-a. Jesu li to možda izvori vaših kreativnih ideja, trenutci opuštanja ili bildanja motivacije i gdje pronalazite svoju kreativnost?

Sve to. To je neki moj intimni trenutak gdje se sa svojom maštom mogu odmaknuti od svakodnevnog života. Volim pobjeći u taj virtualni svijet gdje mogu biti netko drugi i na taj način propitivati svoje reakcije na svijet. To je neki moj paralelni svemir/svijet. Danas sam možda manje tamo nego prije, ali još uvijek me neizmjerno veseli kada mogu tamo otići na neko vrijeme. Iskustvo koje dobijem je svakako korisno u ovom realnom životu.

SAMOPOZITIVNO: Postoji li neki period u vašem životu koji je utjecao na odluku da ćete se baviti današnjim poslom?

Od malena sam stalno nešto stvarao i maštao. Izmišljao priče i gradio sebe kroz taj virtualni svijet. Tako sam počeo i crtati jer mi je trebala neka vizualizacija tog svijeta. Jedino što sam želio kao mali je bilo maštati. Kasnije se ta mašta pretvorila u nešto konkretno.

SAMOPOZITIVNO: Kriza je iza nas, kako ste ju vi doživjeli? Koliko je utjecala na trendove u kreativnoj industriji i na koji način ste se prilagodili?

Kriza. Što je to kriza? Kriza je jednostavno promjena. Kada to sagledate iz tog kuta onda je sve lakše. Onda ste svjesni da se trebate mijenjati kako bi opstali. Najgore je sjesti, primiti se za glavu i kriviti druge za krizu. Ona ne postoji. Ona je izmišljena. Ta promjena je jako utjecala na nas. Mi smo se dobro promijenili i prilagodili novim trendovima. Naučili smo sva ona znanja koja do tada nismo imali a koja su nam bila potrebna da bi i dalje bili lider u našem biznisu. Opstaju oni koji se mijenjaju, a ne oni koji su zadovoljni sa statusom quo. Status quo je poguban za bilo koji biznis, a mogao bi reći i za bilo koji osobni razvoj. Danas imamo priliku doći do različitih znanja na najlakši način nego ikada u povijesti. Treba samo biti žedan znanja. A to nije lako.

SAMOPOZITIVNO: Tko vam je danas klijentela i za koga najviše volite raditi?

Danas radimo za neke od najvećih klijenata u Hrvatskoj. Addico Banka, Heineken, Adris Grupa, Vip, Croatia Osiguranje, WFF, Frank, Podravka su samo neki od naših klijenata. Svaki novi projekt me veseli. Volim raditi za klijente koji nam vjeruju. Koji imaju na neki način hrabrosti da probaju komunicirati na neočekivan način.

SAMOPOZITIVNO: Gdje vidite u budućnosti kreativnu industriju? Što je po vama real need marketing i kako stvoriti prava rješenja za probleme klijenata u pravom trenutku i na pravom mjestu?

Uvijek govorim da je sadržaj važan. I naš fokus je na sadržaju. Tehnologija nam je omogućila da danas distribuiramo sadržaj na puno načina. Ne treba robovati tehnologiji. Treba je dobro poznavati i iskoristiti je na najefikasniji način. Često puta se fasciniramo tehnologijom i zaboravimo na sadržaj, ali doba te fascinacije prolazi. To je prirodan put kroz koji prolazimo svi mi.

SAMOPOZITIVNO: Kaže se da kreativan um radi uvijek nešto neobično . Kako vi funkcionirate? Otkrijte nam svoju tajnu kreativnog stvaralaštva 🙂

Ljudi su najčešće  sami sebi cenzura. Najteže je izbaciti iz sebe ono što zaista mislite. Kreativan um izbacuje iz sebe sve bez cenzure. Svi mi smo nekada bili mali i imali neizmjernu maštu. Nekada se to po putu izgubi. Treba se samo malo vratiti i pitati zašto se to izgubilo? I gdje je to po putu nestalo? Danas su dostupni razni kreativni alati, ali ako sami sebe cenzurirate…ni to vam neće pomoći.

SAMOPOZITIVNO: Za kraj vratimo se privatnom životu kao inspiraciji. Ponovo ste postali otac i to male djevojčice.  Možete li s nama podijeliti je li vas povratak u pelene kreativno potakao u ovu ciljanu skupinu i rješavanje nekakvih problema s kojima se susreću današnji roditelji?

Nije da nemamo ideja kao možemo riješiti neke izazove koje imaju roditelji. Manuelin i moj kreativni um stalno radi i primjećuje stvari. Sigurno će nam ovo iskustvo pomoći da bolje razumijemo stvari.

SAMOPOZITIVNO: Što biste poručili mladim ljudima koji se žele baviti ovim poslom? U kom smjeru da se okreću i što da prate?

Neka prate sebe. Tu leže svi odgovori. Upoznajte sebe. Ako vam za to treba pomoć svakako je pronađite.

SAMOPOZITIVNO: HVALA 🙂

Razgovarala Mara Majstorović urednica portala Samopozitivno.com