Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Intervju – Selma Prodanović “99% svog vremena provodim okružena pozitivnom energijom!”

SAMOPOZITIVNO: Selma kada za ženu kažu da je „žena zmaj“ pa još u muškom rodu, možete li nam opisati koje su to osobine koje nosite u sebi za ovakvu reputaciju  i ukratko nam se predstavite.

To ćete morati pitati one koji su me tako opisali…  Ali „žena zmaj“ je u svakom slučaju opis za ženu koja  „sve“ može. Ali ja sigurno ne „bacam“ vatru, ne mogu sve i daleko od toga da imam sve pod kontrolom. Moj uspjeh zahvaljujem upravo onim vrijednostima koje se često opisuju kao „ženske“ ili vrijednosti „budućnosti“: traženje zajedničkih interesa, suradnja, a ne konkurencija, holistički pristup, horizontalne (plitke hijerarhije), umreženi pristup, itd.

SAMOPOZITIVNO: Rođeni ste u Sarajevu, no živite i radite u Austriji. Kako ste baš odabrali Beč za svoju destinaciju i kako je raditi u inozemstvu?

Bilo je puno razloga koji su govorili u prilog Beču. Takve odluke su uvijek skup faktora. I osim toga između otići negdje živjeti i tamo ostati su dva svijeta. Mogli smo završiti u Americi ili Australiji ali vrlo rado živimo u Evropi.  U međuvremenu, poslije 25 godina, Beč je naš dom.

SAMOPOZITIVNO: Biti poduzetnica, investitorica, savjetnica i govornica su titule i vrh sante leda na površini mora. Što je ispod površine i kako je tekao vaš put do uspjeha?

Trnovit kao i svaki drugi poduzetnički put s tim da sam izabrali raditi s ljudima koji žele nešto napraviti, nešto promjeniti na bolje, sa drugim poduzetnicima  tako da 99% svog vremena provodim okružena pozitivnom energijom. Ali čovjek mora biti svjestan da uspjeh nije nešto što traje jednom kada se postigne. Morate raditi na sebi i svom poslu svaki dan.

SAMOPOZITIVNO: Postoji li događaj ili osoba koji su utjecali na vaš put i usmjerili vas da budete to što danas jeste?

Naravno. To je jako bitna tema. Puno ljudi je uticalo. Svako na svoj način. Ali željela bih izdvojiti četiri stvari: kao prvo moramo biti svjesni da danas možemo raditi neke stvari samo zbog nekih bivših generacija, zato sto se neko drugi izborio za naša prava  ili stvorio rješenja (na primjer da danas žene mogu raditi u bilo kojem polju ili da imamo internet). Moramo biti toga svjesni i cijeniti to – kako bi se na engleskom reklo – standing on someone’s shoulder. Druga tema su mentori, prijatelji i svi drugi koji su bili tu za nas koji jasno zaslužuju posebnu pažnju u našem životu. Ali kao treće trebamo biti zahvalni i svim „neprijateljima“, ljudima koji su u nas sumnjali, koji su nam rekli da „ne možemo“. Oni su nas možda malo pokolebali ili nekad doveli u tešku situaciju, ali su isto tako bili direktni razlog što smo postali bolji, što smo otišli korak dalje i uspjeli. I četvrto, mislim da sve sto radimo iako možda trenutno ne izgleda logično, ima nekog utjecaja kasnije. Kao sto bi Steve Jobs rekao „connecting the dots backwards“.

Moj cilj je da danas budem bolje nego sto sam bila jučer. Na tom putu sam imala priliku provesti vrijeme sa HH Dalai Lama i učiti od njega ali isto tako i učiti od svoje djece. Nikad ne znate koje ce znanje biti značajno i kada…

SAMOPOZITIVNO: Ulažete u različite male start-upove, pomažete drugima da se pokrenu u svijet poduzetništva. Što vas usmjerava i na koji način odlučujete kome i u koga investirati.

Uglavnom investiram u kombinaciju osnivačkog tima, kvalitet rješenja (proizvoda ili usluge) i tržišnog potencijala. Ali uvijek je prvi uslov da se time rješava neki real-life problem. Ali posto ne mogu podržati ili investirati u svaki projekat (neovisno o želji) morala sam smisliti drugo rješenje te smo pokrenuli platformu 1MillionStartups koja postaje vodeća svjetska start up galerija na kojoj se startupi iz cijelog svijeta mogu prezentirati.

SAMOPOZITIVNO: Kako se nosite sa predrasudama da poslovnim svijetom upravljaju muškarci i kakav stav imate prema muškim kolegama?

Ja obožavam internacionalnost i raznolikost ali pred nekim činjenicama ne možemo zatvoriti oči i na žalost daleko smo od jednakih mogućnosti. Ali kao prvo, poduzetnistvo mi daje slobodu da mogu izabrati s kim ću raditi te imam priliku raditi sa najinspirativnijim ljudima našeg doba – ženama i muškarcima. Kao drugo, za poduzetnike je svaki problem u stvari izazov. Dakle ima još puno poslovnih mogućnosti vezanih za jednakost spolova i to za dobrobit sviju.

SAMOPOZITIVNO: Privatno ste majka i supruga. Planirate li se ikada vratiti u Bosnu i Hercegovinu u Sarajevo ili ćete zbog djece i većih mogućnosti ostati u Austriji?

Ikad ili nikad su tako dugački periodi. Svojevremeno sam bila rekla da ne bih nikad živjela u Beču…

SAMOPOZITIVNO: Kako gledate na ekonomsku situaciju u regiji i konkretno u Bosni?

Moj fokus je na sjajnim ljudima, poduzetnicima iz cijelog svijeta bilo da su iz Južne Afrike, Maldiva ili SAD. Tako i u Bosni i u Regiji imaju sjajni poduzetnici koji stvaraju rješenja za sve nama poznate probleme. Naša je uloga i obaveza je da ih podržimo i da im pomognemo da uspiju.

SAMOPOZITIVNO: Večeras gostujete na Business Cafeu u Zagrebu na temu .Je li cijena uspjeha prevelika- kako spriječiti burnout? Jeste li ikada bili u situaciji da ste htjeli odustati i odmoriti se od poduzetništva?

Da li je cijena prevelika mora svako za sebe odlučiti. Ja sam prošla kroz depresiju, burnout, godine na rubu bankrota, i puno drugih problema. Milion puta sam htjela odustati. Ali po tome se razlikuju uspješni od neuspješnih… Giving up is not an alternative. I osim toga opet bih sve isto napravila. Ali moja percepcija situacije bi bila znatno drugačija, znatno opuštenija. Obično nam sve puno gore izgleda nego sto stvarno jeste.

SAMOPOZITIVNO: Možete li za sebe reći da ste sretna i uspješna ?

Da, ja sam jako sretna i vrlo uspješna. Ne zato sto imam milione, vile ili jahte, nego po mojim osobnim kriterijima uspjeha: radim ono što volim, imam divnu familiju, i mogu pomoći drugima da budu uspješniji. što vise čovjeku treba. A kao poduzetnica imam najveće bogatstvo – slobodu odluke.

SAMOPOZITIVNO: Za kraj, kad vam je teško, kako se motivirate i što vas ponovo potiče na djelovanje i akciju ?

Svi mi trebamo pozitivne ljude oko sebe a pogotovo poduzetnici. Imam sjajnu ekipu a i svaki dan posvetim jedan sat učenju (knjige, video, itd) i tu uvijek nađem inspiraciju.   A možete otići na Business Cafe-u ili čitati Samopozitivno.com …

SAMOPOZITIVNO: Hvala 🙂