Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Intervju tjedna – Tihana Dragičević : „Problem nikad nije problem, rješenje ostaje problem ako ne promijenimo sebe!“

1. SAMOPOZITIVNO: Možete li našim čitateljima pojasniti što je vaš životni poziv i kratko nam se predstavite.

Dobar dan, zovem se Tihana Dragičević i iskreno vjerujem u to da je svatko svoje vlastito remek djelo. Vidim sve ljude kao kompletne i savršene kreacije, i kad ponekad oni na to zaborave, pa je onda moja zadaća da ih podsjetim. Zato sam svoj život posvetila pomažući da im da ga razotkriju. Iako zvuči prilično romantično, ne radim to čarobnim štapićem nego osvještavanjem. Ja sam coach, trener, mentor, profesor, learning konzultant. Edukacija, to nije samo moje zanimanje, to je moj poziv.

2. SAMOPOZITIVNO: Profesorska diploma vam nije bila dovoljna. Što je odredilo vaš daljnji osobni razvoj i koje ste sve certifikacije još stekli?

Privilegija predavanja u formalnom obrazovanju je očito bila samo moja startna pozicija, koja mi je rasplamsala ljubav rada s ljudima. Igrom slučaja, prije skoro deset godina, završila sam u Nizozemskoj na treningu osobnog razvoja. Kao polaznik, dobila sam puno. Osvijestila sam onu dobro poznatu rečenicu, da je svako kreator vlastite sudbine, i što je još bolje, naučila kako je kreirati. Zaveli su me termini kao što je: ontološki coaching, iskustveno učenje, neurolingvističko programiranje, transakcijska analiza, konstelacije, gestalt. Od tog trenutka, čini mi se, zauvijek sam promijenila kolosijek. Moj rad s ljudima je poprimio novu dimenziju. Nastavila sam se otad vraćati u Nizozemsku volontirati na njihovim raznim treninzima, kako bi stekla bolji uvid u ono što sam bila samo okrznula. A u Hrvatskoj sam nastojala naći poslove koji će podržavati moj modificirani smjer i edukacije koje će utvrditi moje znanje i dati mi iskustva iz druge perspektive. Tako sam imala priliku biti učenik Južnoafričkog ontološkog coacha, Pata Grova, diplomirala coaching na Oxford Coaching and Mentoring School, masterirala NLP, certificirani sam trener SDI® metode rada s vrijednostima, motivacijom i konfliktima, DISC® metode rada s komunikacijskim stilovima, SL II® situacijskog načina vođenja za leadere.

3. SAMOPOZITIVNO: Je li vam rad u svjetskim kompanijama predstavljao zadovoljstvo ili ogromnu odgovornost i izazov?

Može li biti da je predstavljalo oboje u isto vrijeme? U Allianzu kao interni trener na razini Hrvatske, oduševljavalo me to što sam imala priliku kreirati treninge koji nisu samo strukovnog osiguravajućeg karaktera, nego sam dobila priliku osmisliti i niz edukacija osobnog razvoja, komunikacije i poboljšavanja izvrsnosti. I putovanjima otkivati Lijepu Našu. A izazovno je bilo to što je posao bio izuzetno dinamičan, a ciljne skupine zahtjevne i raznolike. Ono što me Allianz definitivno naučio jest kako raditi s otporom i pretvoriti ga saveznika.

Kad sam prešla u Bayer na radno mjesto internog Regionalnog Coacha, više sam imala priliku raditi individualno sa zaposlenicima umjesto grupno, a i teritorij se povećao. Sad sam konstantno putovala kroz zemlje bivše Jugoslavije. Tu je fokus bio na stvaranju, održavanju i praćenju individualnih razvojnih planova. Što svakome od njih treba, kako to postići kroz kombinaciju coachinga, treninga i prakse na terenu, i najvažnije kako te apstraktne rezultate prikazati svojim nadređenima. Da ne misle da samo pričamo i igram se s njima, jer izvana onome tko ne zna se možda tako čini. Bayer mi je dao veliku širinu i uvid u opasnosti i koristi velike multinacionalne kompanije, informacije koje mi danas uvelike koriste kada radim s drugim kompanijama.

4. SAMOPOZITIVNO: Kako je to raditi s ljudima? Volite li više raditi s pojedincima ili s grupama i kako je bilo na početku a kako danas. Postoji li nekakva anegdota koja vam izmami osmjeh kad se sjetite početaka svoje karijere?

Kažu da ljudi, baš kao mala djeca, izvuku iz čovjeka ono najbolje i ono najgore. Ono što je sigurno je da je dinamično, intenzivno i ispunjavajuće. I to ponajviše jer kroz njih ja učim o sebi. Tako, što se mene tiče, rad s ljudima ide rame uz rame s radom sa samim sobom. Bez njih nikada ne bih primijetila neka svoja ograničenja. Kad se prisjetim svojih početaka, obzirom da sam rano počela korporativnu karijeru i stajala ispred 20 ak poslovnjaka, sjećam se da sam se vrlo intenzivni šminkala, ne bih li izgledala starije. Zato mi sada kad me vide kažu kako sam se pomladila.

A, početnička anegdota koja mi ne prestaje mamiti osmijeh na lice, jest jedan vrlo glasan, nametljiv i prkosan polaznik, kojemu sam izgleda tijekom treninga na kojima je bio, uspjela dati što je trebao i uskladiti ga s energrijom grupe, toliko da je kasnije počeo nositi čokolade kao zahvalu. Kada je tijekom godina narastao do srednjeg managementa i promijenio kompaniju, inzistirao je da im ja radim edukacije. I u konačnici, postali smo prijatelji. Njegove savjete, koje daje direktno, bez okolišanja i puno ljubavi, jako cijenim jer me poznaje dugo i zna kako sam se i ja razvijala kao trener.

5. SAMOPOZITIVNO: Što vas veže uz Nizozemsku?

Jedno od najvećih zadovoljstava mi pričinjava činjenica da sam, nakon toliko godina, glavni trener jednog od nizozemskih treninga koji sam i sama pohodila, Practicing Coaching i Mentoring Training, i održavam ga tamo tri puta godišnje. Veseli me što s direktorom Olde Vechte Foundationa Markom Vlamingom, imam priliku razvijati metodologiju coachinga koja spaja ontologiju, znanosti o bitku, te tzv. embodied pristup, gdje svu teoriju koju dajemo, prije same verbalne prakse, utjelovimo i objasnimo našem tijelu, kroz vježbe pokreta, glume, plesa itd. Pišem knjigu o cjelokupnom pristupu i metodologiju na engleskom jeziku, koja će biti dostupna na Amazonu krajem iduće godine.

6. SAMOPOZITIVNO: Kako definirate izvrsnost i kako podučavate svoje klijente ovoj temi?

Za mene biti izvrstan znači da poznajem svoje vrline i ograničenja, da ih znam iskoristiti u pravom trenutku na pravi način, da mogu promijeniti ono na što imam utjecaj, a prihvatiti ono na što nemam i otpustiti ideju da ću ikad biti savršena. A podučavam je kroz svoju specifičnu coaching metodu.

7. SAMOPOZTITIVNO: „Škola trenera“ je vaš osobni proizvod i brend. Kako ste ju zamislili i koje rezultate postižu vaši klijenti nakon završetka iste?

Ideja o Školi trenera® se rodila još 2013. godine kada sam primijetila potrebu kod internih zaposlenika kompanija koji su zaduženi za edukaciju. Potrebu za cjelovitom edukacijom po pitanju kako kreirati trening, kako ga održati, kako se postaviti fizički i psihički, kako pristupati različitim dobnim, edukacijskim, financijskim skupinama. Kako se nositi s malim (do 10) ali i velikim grupama (do 50). Ono što sam isto tako primijetila da nedostaje na tržištu edukacija edukatora je cjeloviti pristup jednoj osobi koja želi prenositi nešto što nosi u sebi drugima. Profesor a bome i coach u meni nije mogao ne smišljati rješenja.

Škola trenera® je krenula s idejom internih trenera, ali potreba se proširila na sve one koji žele uspješno uvjeravati, kreirati pobjednički tim ili potaknuti druge na promjenu. Jer shvaćaju da je važno znati prenijeti vlastite misli i želje kroz: govore, treninge, radionice, seminare, timske sastanke, prezentacije, predavanje.

Nakon testiranja kontrolnih grupa, došla sam do toga da je 4 mjeseca dovoljno da ostavi traga dugoročno u praktičnom radu jednog trenera, a dovoljno kratko da se u ovom tržištu koje traži brza rješenja, nazire kraj i plodovi rada. Tako da u 12 dana prolazimo kroz tri dijela: prvi dio isključivo osobni razvoj (Osobna transformacija), drugi dio rad s drugima (Edukacijski menadžment), treći dio vježba (Usavršavanje usvojenoga).

Polaznici Škole trenera® po završetku kreiraju vlastitu trenersku metodologiju, ona koja je bazirana na vlastitim vrlinama, shvaćaju širu sliku prenošenja znanja, vještina i motivacije te znaju osmisliti i provesti trening.

8. SAMOPOZITIVNO: Hrvatska udruga za Coaching je mjesto okupljanja vrhunskih coacheva i predsjedali ste istom te vrlo rado volontirate kroz Coaching prasku s coachevima.

Cijenim Hrvatsku udrugu za coaching s kojom nastojim širiti kulturu coachinga gotovo od njezinih osnutaka. Imala sam priliku biti tri godine u predsjedništvu, dvije godine stvarati i voditi HUC bogatu Akademiju a sada dajem svoj doprinos kroz Coaching praksu. Vjerujem da razlika koja čini razliku jest vježbati coaching, ne pričati o njemu. Zato svaki mjesec, svi članovi imaju priliku doći i vježbati kako coachati, profitirati od povratne informacije i svima prisutnima dati jedno novo učenje.

9. SAMOPOZITIVNO: Tihana, što je vaš pokretač u životu i poslu i kako se motivirate?

Hm, teško pitanje. Prvo me pokretala silna unutarnja želja da omogućim drugima drugu perspektivu, koja će im zauzvrat dati izbor, koji će im dati slobodu. Sad me pokreću zadovoljni polaznici i pozitivni rezultati. Činjenica da im mogu to pružiti me nekako moralno obvezuje da nastavim. A, kako se punim? Tako da se dobro ispraznim! Trčanjem, jogom, meditacijom, prirodom, čašom vina, smijehom sa svojim suprugom.

10. SAMOPOZITIVNO: Često putujete po cijeloj Hrvatskoj ali i izvan granica. Kako usklađujete privatan život s poslovnim?

Dobra prijateljica, čiji supružnik živi već godinama u drugoj državi a oni bez problema održavaju odnos i obitelj već godinama, mi je savjetovala: „Nije važno koliko vremena ste odvojeni, važno je što radite s vremenom kada ste zajedno i koliko ga kvalitetno provodite.“ Držim se toga i zasad je sve u redu. A i moderna tehnologija mi znatno olakšava život.

11. SAMOPOZITIVNO: Na čemu ste zahvalni u svome životu?

Radije bih rekla „Kada sam Zahvalna“. Svaki dan. Na čemu? Na svemu: na tome što mi je dan još jedan dan, što hodam, vidim, čujem i imam snove, što mogu nešto stvoriti svojim, što mogu uljepšati život svom suprugu, majci i prijateljima, što mogu birati.

12. SAMOPOZTITIVNO: Što biste savjetovali mladim ljudima u Hrvatskoj? Na koji način da pronađu svrhu svog ostanka tu gdje jesu i kako po vama svatko može dati svoj maksimum a da pri tome pristojno zarađuje tu gdje jeste?

Rekla bih im sljedeće: problem nikad nije problem, rješenje je problem. I zaboravljamo da čak i ako odemo daleko i egzotično da bi nešto bilo drugačije, vrlo vjerojatno neće, jer smo ponijeli sebe odnosno svoje obrasce, strahove i potisnute misli sa sobom. Otkrijte koji je zapravo problem, u kojem grmu leži zec, i riješite ga ovdje i sada. Tako vi vodite svoj život, a ne on vas.

Hvala i samo poztitivno 🙂