Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Kako imati kvalitetnije odnose na poslu

U susret 27. po redu instant radionici “Use the time for tea” na temu “Kako privući i zadržati dobrog zaposlenika”  koja se održava 12.06.2018. godine u Muzeju okusa u Osijeku pročitajte nedjeljnu kolumnu Jelene Kuzmić o odnosima na poslu.

Kad pogledam svoj radni vijek unatrag, bila sam blagoslovljena imati mnoga različita iskustva poslovanja s ljudima. Radila sam u pekari gdje sam bila sama i komunicirala samo s mušterijama, radila sam u sali s 50tak ljudi, radila sam u uredu s dvoje ljudi, a bome i u uredu samo s jednom osobom. Bila sam i početnik i mentor, i trenirani i trener, i podređeni i nadređeni.

Piše: Jelena Kuzmić/Samopozitivno.com

Ako sam išta nakon toga svega naučila – najbolje mi je sad kad radim od kuće s mačkama. Za mnoge bi poslovne kolege nekoć voljela da sam ih samo mogla nahraniti da bi me pustili na miru.

No, šalu na stranu, koliko god bi svi voljeli živjeti u svojim odvojenim oblačićima gdje je sve točno onako kako požele, nismo sami na svijetu i korisno je znati funkcionirati s različitim ljudima, pogotovo na radnom mjestu.

I to je prava lekcija koju sam nakon svega naučila – razumijevanje.

U toliko različitih poslovnih komunikacija nužno sam morala shvatiti da nisam na svom privatnom oblačiću i da sam odgovorna za sve životne situacije koje mi se prezentiraju. A one neće uvijek teći kako sam ih zamislila.

Da bi sačuvala zdrav razum, morala sam se prilagoditi. Morala sam razumjeti.

Jesi li ikad na radnom mjestu imala dežurnog negativca? Osobu koja je uvijek postupala suprotno tvojim očekivanjima, radila ti spačke, zabušavala? Krala zasluge, griješila? Ta osoba je toliko nesnosna da čim dođeš kući prepričavaš sve što je napravila jer naprosto ne možeš vjerovati.

Znam da ja jesam.

Možda ti je bila kolegica, možda je to bio šef, možda „ona nova“. Uvjerena si da ti zagorčava život. Zaklela bi se da si ti nevina, a ona krivac.

Ovakvi odnosi se razviju kad netko ne ispuni tvoja očekivanja i počneš poistovjećivati ponašanje osobe s tom osobom u cijelosti.

Zamisli to ovako.

Ti tvoja kolegica dobile ste zadatak. Ti si osoba koja voli zadatak rasporediti i odraditi svaki dan pomalo, no ona sve radi u zadnji čas. Budući da ne radi kad i ti, ona ne ispunjava tvoja očekivanja. Gledaš ju svaki dan kako ljenčari dok radiš i frustracija raste.

I onda se dogodi još jedna mala sitnica u tvojoj glavi – počneš ju promatrati kroz naočale lijenosti. Njezino ponašanje koje si kategorizirala kao lijenost odražava se sad na cijelu njezinu osobu – ona je lijenčina, neorganizirana, neuspješna i ljuti te sve pozitivno što joj se događa jer ona to ne zaslužuje.

A sve je počelo nerazumijevanjem da ona drugačije funkcionira i na to ima potpuno pravo.

Očekuješ li harmoniju i mir na radnom mjestu? A kako ćeš ju dobiti ako šalješ u svijet frustraciju i netoleranciju? Kao bumerang, što daješ, to ćeš dobiti natrag.

Da, ponekad će netko prema tebi postupiti potpuno nepravedno. Možda će te poniziti. Ali ako svoju reakciju provučeš kroz filter razumijevanja, vidjet ćeš da zapravo ništa nije toliko osobno. Taj trenutak je bilo samo njegovo ponašanje, a ne ono što on uistinu jest.

Svi imamo loše dane, nepreboljene emocije, slojeve straha i „krivih“ uvjerenja kroz koja djelujemo. Nije bezveze Isus rekao neka prvi baci kamen onaj bez grijeha.

Uvjerena sam da poslovni odnosi više ne bi predstavljali toliki izazov kad bi se kroz komunikaciju provlačilo malo više razumijevanja, a malo manje straha.

Onaj koji vjeruje u svoju vrijednost navijat će i za druge, a tada nema više loših kolega nego samo oni kojima još nisi pomogla. A onima koji najjače grizu to najviše i treba.