Njihova aplikacija u Googleovoj trgovini Play dosad je preuzeta više od sto tisuća puta. U njoj možete formirati vlastite ekipe, natjecati se s prijateljima i uživo pratiti rezultate s nogometnih terena njemačke prve lige. Kako je nastao Kickbase i što s njim planiraju, otkriva nam direktor agencije COBE Josip Jurišić.

Lanjski prihod od 2,3 milijuna kuna, 16 zaposlenih i baza u Višnjevcu pored Osijeka stoje iza agencije COBE, najpoznatije po projektu Kickbase, popularnoj football fantasy manager aplikaciji koja prati njemačku Bundesligu. U njoj možete formirati vlastite ekipe, natjecati se s prijateljima i uživo pratiti rezultate s nogometnih terena njemačke prve lige.

U Googleovoj trgovini aplikacijama Play dosad je preuzeta više od sto tisuća puta, a s direktorom COBE-a Josipom Jurišićem razgovarali smo o planovima firme osnovane 2012. godine u Münchenu, kad su četvorica dizajnera napustila prijašnju agenciju i odlučila pokrenuti vlastiti biznis.

‘U Münchenu su uprava i strateški odjel primarno orijentirani na dizajn i istraživanje. Osječki ured čine uglavnom programeri pa se tako prvenstveno brinemo o razvoju softvera. Naravno, blisko surađujemo na zajedničkim projektima’, kaže nam Jurišić te dodaje kako je hrvatska podružnica nastala zahvaljujući upravo Kickbaseu.

‘Moji kolege iz Münchena došli su do ideje za aplikaciju i osmislili dizajn. Kad je trebalo razviti i softver, obratili su se poznanicima u Hrvatskoj. Tako su nastali uredi u Zagrebu i Osijeku, a ja sam se isprva pridružio kao programer za Android’, opisao je Jurišić.

S vremenom su počeli raditi i s drugim njemačkim klijentima. Jurišić je direktorsku poziciju preuzeo početkom 2016. Odlučili su zatvoriti zagrebački ured i fokusirati se na Osijek, što se, rekao nam je, pokazalo odličnom odlukom.

COBE je narastao s tri zaposlenika na trenutnih 16, počeli su surađivati i s hrvatskim klijentima, a postali su i članom upravnog odbora udruge Osijek Software City (OSC), u sklopu koje surađuju na brojnim projektima kojima je zajednički cilj potaknuti pozitivne promjene u Osijeku.

Uz 16 zaposlenih u Osijeku trenutno rade još tri studenta. Svaki mjesec stižu i novi praktikanti s različitih osječkih fakulteta. Agencija ukupno zapošljava pedesetak djelatnika i suradnika, među kojima se nalaze i freelanceri te studenti.

Sve do prošle godine COBE Osijek je bio primarno usmjeren na mobilne aplikacije pa tako najveći dio poslovanja temelje na razvoju za operativne sustave Android i iOS. ‘Pojačali smo i naš web tim te zaposlili prvu dizajnericu u Osijeku koja će iskustvo i kvalitetu iz njemačkog ureda prenijeti i na domaće klijente. Lani smo ostvarili prihode u iznosu od nešto više od 2,3 milijuna kuna’, istaknuo je Jurišić.

Napad na europsko tržište

Tržište fantasy manager aplikacija u SAD-u vrijedi oko sedam milijardi američkih dolara. Osnivači COBE-a u tome su prepoznali priliku da napadnu isto tržište u Europi. Kako se radilo o velikim obožavateljima nogometa, odabrali su upravo taj sport, a Bundesliga je bila logičan odabir. Kad se tu umiješala ljubav prema dizajnu i želja da proizvedu nešto drugačije i bolje, ideja za Kickbase se sama nametnula.

Iako takve aplikacije već postoje u Njemačkoj, Kickbase se izdvojio drukčijim pristupom. Naime dok u drugim takvim aplikacijama postavite svoju ekipu, pratite rezultate na terenima i tek nekoliko dana kasnije dobijete bodove, u Kickbaseu gledate utakmicu i istovremeno pratite bodove u aplikaciji.

Razvoj prve verzije trajao je pola godine, a za potpun proizvod trebale su im gotovo dvije godine.

‘Aplikacija je za nas živa – svakodnevno ju održavamo, stalno radimo na novim idejama i sukladno tome razvijamo nove mogućnosti unutar nje. Razvoj zapravo nikad nije gotov jer uvijek imamo hrpu novih ideja koje želimo isprobati, a puno doprinose i korisnici, brojni nogometni fanovi i daju vlastite prijedloge koje rado razmatramo’, naglasio je Jurišić.

Iako nam nije htio otkriti koliko je koštao razvoj aplikacije, Jurišić je ipak otkrio da je zaista skup.

‘Nije riječ samo o troškovima tima. Za korištenje podataka plaćamo licencu Bundesligi, a poprilično nas košta i statistika koja je implementirana u aplikaciju i zahvaljujući kojoj korisnici mogu uživo pratiti rezultate. Aplikacija je u početku financirana fondovima anđela investitora, a sad plaća sama sebe’, pojasnio je.

Prve klijente osvojili su putem platforme Dribbble, namijenjene dizajnerima diljem svijeta. U COBE-u su bili uvjereni da se među njima skrivaju i osobe koje u velikim tvrtkama imaju utjecaj i donose odluke.

‘Počeli smo dijeliti svoje radove na takvim stranicama. Nakon nekog vremena naša pretpostavka pokazala se točnom. Tako smo pridobili prve klijente poput Adidasa. Većina ostalih klijenata, poput medijske kuće Prosieben, za koju smo radili mobilnu aplikaciju, došla je putem preporuka koje smo zaslužili kvalitetnim radom’, rekao je Jurišić.

Fokus COBE-a će i dalje biti dizajn i razvoj softvera, ali prate i istražuju i druga područja, poput proširene i virtualne stvarnosti te strojnog učenja.

‘Želimo ojačati svoju poziciju na hrvatskom tržištu, ali se i dalje širiti u inozemstvu. U budućnosti ćemo još zapošljavati, ali priželjkujemo stabilan rast bez naglih skokova. Nastavit ćemo raditi za boljitak Osijeka i pozitivne promjene, pa ćemo svakako ostati aktivni u OSC-u. Planiramo više vremena posvetiti i nekim internim projektima. Naime nedavno smo u suradnji s osječkim azilom za pse izradili mobilnu aplikaciju uz pomoć koje možete pregledavati pse koji se kriju u azilu ili poslati zahtjev za udomljenjem. Izdali smo tek prvu verziju aplikacije te pomno osluškujemo komentare i prijedloge zajednice kako bismo u budućnosti radili na novim proširenjima. U budućnosti ćemo pokušati što više raditi na takvim pro bono projektima u kojima svoje znanje i iskustvo možemo iskoristiti na malo drugačiji način te pomoći onima kojima je to najpotrebnije’, najavio je Jurišić.

Izvor: Tportal.hr