Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Lani otvoreno tisuću tvrtki više nego u 2017., najveći boom u Zadru i Bjelovaru

Nakon što je nedavno portal Gradonacelnik.hr, temeljem podataka Ministarstva gospodarstva i Hrvatske obrtničke komore, analizirali pozitivne trendove na obrtničkoj sceni, te utvrdili da je najviše obrtnika u otočkim gradovima a najveći rast bilježi Grad Dubrovnik, odlučili su provjeriti kakva je situacija sa poduzetnicima, odnosno trgovačkim društvima.

Kao i kod obrtnika, uočljiv je rast broja novoosnovanih tvrtki, pa ih je tako prošle godine osnovano 14.267, gotovo tisuću više nego 2017. Ukupno, pokazuju podaci DZS-a, upravo su trgovačka društva na kraju prošle godine činila većinu registriranih poslovnih subjekata u Hrvatskoj. Od 149.973 aktivnih poslovnih subjekata, čak 126.982 su trgovačka društva.

Kao i uvijek, analizirali smo situaciju i trendove po gradovima, odnosno – ovaj put – ispostavama Trgovačkih sudova  na kojima su trgovačka društva osnovana.

A podaci koje smo dobili iz Ministarstva pravosuđa pokazuju kako je najviše trgovačkih društava u prošloj godini, nakon Zagreba, registrirano u Splitu – njih 1.680, potom Rijeci – 1.348, te Pazinu – 1.155. Slijede Trgovački sudovi u Osijeku – 1.123, Varaždinu – 973, Zadru  730 i Bjelovaru – 381.

A upravo Zadar i Bjelovar bilježe najveći rast broja novoosnovanih poduzeća u posljednjih godinu dana – 14,4 i 12,7 posto. Treći je po rastu broja novih tvrtki Split – 10,8 posto, slijede Zagreb, Osijek, Varaždin, Pazin i Rijeka.

Zadar – grad dinamičnog i agilnog poduzetništva

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić ističe kako je ovo već treća godina zaredom u kojoj svi gospodarski pokazatelji na području Grada Zadra kontinuirano i značajnije rastu pa je Zadar danas, kaže, grad dinamičnog i agilnog poduzetništva.

‘Raste broj novoosnovanih tvrtki, ali raste i broj novozaposlenih, rastu i prihodi, posebno oni od prodaje u inozemstvu. Sve to govori kako su većim dijelom zadarske tvrtke svojim proizvodima i uslugama, a ponajprije dugoročnim poslovnim planiranjem, uspjeli odgovoriti izazovu gospodarske krize i danas svoj razvoj grade na zdravim osnovama. Također, pokazuju i sposobnost prilagodbe i spremnosti za konkuriranje europskom tržištu što se potvrđuje visokim rastom izvoza roba i usluga. Raduje što rast bilježe različite grane gospodarstva – ne samo turizam i trgovina, nego i prerađivačka industrija, prijevoz i skladištenje, građevinarstvo…’, ističe Dukić i navodi kako su ove godine dovršili investiciju vrijednu preko 6 milijuna kuna, osiguranu EU fondovima, za preuređenje postojećeg poduzetničkog inkubatora, te njegovo opremanje novim sadržajima i opremom.

Čitav tekst pročitajte na ovom linku