Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ministarstvo s 1,7 milijun kuna sufinancira projekte u turizmu i ugostiteljstvu

Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv namijenjen strukovnim udrugama koje djeluju u turizmu i ugostiteljstvu za sufinanciranje projekata. Na raspolaganju je ukupno 1,7 milijuna kuna, prijave su otvorene do 7. ožujka, a riječ je o tradicionalnoj potpori kojoj je cilj podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz jačanje strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu.

Ukupno 1,7 milijuna kuna iz programa bit će dostupno za projekte koji doprinose podizanju kvalitete ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu; između ostalog za projekte stručnog usavršavanja i osposobljavanja, a sve u cilju jačanja hrvatskog turističkog proizvoda i njegove prepoznatljivosti na međunarodnom tržištu, priopćili su iz Ministarstva turizma koje je na svojim službenim stranicama objavilo javni poziv.

‘Sufinanciranjem projekata strukovnih udruga u turizmu i ugostiteljstvu, nastojimo pružiti podršku udrugama kao važnim partnerima Ministarstva turizma koje razmišljaju kreativno te u sinergiji s drugim dionicima kreiraju nove turističke proizvode, podižu kvalitetu ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu te u konačnici jačaju konkurentnosti cjelokupne hrvatske turističke ponude. U protekle tri godine sufinancirali smo četrdeset i četiri projekta jačanja strukovnih udruga u ukupnom iznosu od 6,3 milijuna kuna, a vjerujem kako će udruge i ove godine pokazati značajan interes te tako potaknuti daljnji razvoj inovativnosti i kvalitetno upravljanje destinacijama’, rekao je ministar turizma Gari Capelli.

Javni poziv za sve zainteresirane strukovne udruge otvoren je od 7. veljače do 7. ožujka 2019. godine, a prijaviti se mogu oni koji statutom imaju utvrđeno djelovanje u području turizma i/ili ugostiteljstva. Bespovratne financijske potpore dodjeljivat će se prijavljenim projektima koji daju dodanu vrijednost djelatnicama/icima i članicama/članovima udruga i na taj način utječu na jačanje konkurentnosti ljudskih potencijala i, u konačnici, povećanje konkurentnosti turističkog proizvoda Hrvatske. Novac je namijenen i za radionice za opću javnost na teme sukladno ciljevima Natječaja.

znos zatraženih sredstava može biti od 40.000 do 200.000 kuna po pojedinom projektu a prijavitelj može tražiti najviše do 70 posto vrijednosti projekta. Prijavitelj na Javni natječaj može prijaviti najviše jedan program/projekt.

Provođenje projekta u partnerstvu je prihvatljivo, a partneri unutar ovog javnog poziva mogu biti udruge čije područje djelovanja je tematski vezano za projekt odnosno ciljeve javnog natječaja, poručuju iz Ministarstva turizma.

Kod odabira projekata, u obzir će se uzimati usklađenost sa Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. Prednost u sufinanciranju će imati prijavitelji koji za pripremu i provedbu projekta zapošljavaju najmanje jednu mladu nezaposlenu osobu odgovarajuće struke i/ili volonterskog iskustva u određenom području (do 30 godina) te jasno definiraju plan rada novozaposlene osobe tijekom provedbe projekta, za pripremu i provedbu projekta zapošljavaju najmanje jednu nezaposlenu osobu s invaliditetom odgovarajuće struke i/ili volonterskog iskustva u određenom području te jasno definiraju plan rada novozaposlene osobe s invaliditetom tijekom provedbe projekta, koji kandidiraju projekte jačanja ljudskih potencijala u cilju klasterskog udruživanja i imaju jednog ili više partnera u provedbi projekta.