Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Obnovljene Bizovačke toplice liječe i okrepljuju, no stari dio vapi za novim sjajem i željno ga iščekujemo!

Kažu postojeći zapisi da su davne 1970.godine radnici poduzeća Ina- naftaplin na području Bizovca tragali za novim izvorima zemnog plina i nafte i negdje baš u ljeto iz jedne od bušotina s dubine od 1862 metra otkrili izvorište termalne vode.

Ta slana i vruća tekućina od tada je značajno utjecala na stvaranje ruralnog i zdravstvenog turizma u jednom malom slavonskom selu. Analizom vode je utvrđeno da je termo-mineralna voda najtoplija jodna voda slanjača u Europi, sa skoro tri puta više soli nego morska i sa iznimnim količinama željeza, joda i drugih minerala i oni su je kao takvu stavili u funkciju zdravlja.

Dostizala je temperaturu do 84°C, a poslije kada je stavljena u funkciju primjenjivala se rashlađena kao ljekovita i korisna u liječenju bolesti lokomotornog sustava, ali i kod raznih dermatoza i ginekoloških problema. Pokazalo se da je njezino djelovanje smirujuće na bol i opušta grčeve mišića u ljudskom tijelu.

Svako ulaganje u Slavoniju i ruralni turizam je dobrodošlo bez obzira ne sve

Ovih dana posjetila sam s obitelji obnovljeno vanjsko kupalište Aquapolis i dok smo uživali u svim čarima vanjskih bazena te vanjskog i unutarnjeg kupališnog prostora kao i uvijek s velikim očekivanjem smo se zaputili u lječilišni bazen očekujući da je obnovljen poput ostalog kompleksa, no tada je uslijedio šok i nevjerica.

Od obnove nismo ugledali niti slovo „o“, sve je ostalo isto kao i prijašnjih godina, pljesnivo i u derutnom stanju, porazbijanih staklenih cigli, zahrđalih cijevi i željezne armature koja viri iz oštećenih zidova poput nadvijene sjene koja podsjeća na ratna zbivanja i istrošenost vremena i prostora. O sanitarnom čvoru i tuševima neću niti pisati jer se nismo usudili niti ući u njih.

Što od velikih očekivanja, što od spoznaje da za krečenje samog prostora, bojanje ograda i privremeno sakrivanje spomenutih staklenih cigli bilo kakvom promotivnom folijom, ruku na srce je trebalo uložiti ne baš previše novaca i nekih 10-tak dana rada, no kako smo poslije saznali od osoblja, ovaj dio ulazi tek u treću fazu obnove cijelih toplica pa ga nisu niti dirali.

Ostali smo 30 minuta koliko se smije boraviti u termalnoj vodi, na nekih 38*C, i vratili se u obnovljene vanjske bazene s gorčinom u ustima, prolazeći kraj predivnih fotografija luksuznih hotela sadašnjeg vlasnika na jadranskoj obali u nadi da će stare toplice dobiti ipak čim prije svoj zasluženi sjaj.

Ljekovita voda već godinama liječi i zaslužuje ulaganje

Zato vam svima koji ovo čitate preporučam da svakako posjetite Bizovačke toplice, odete na liječenje ukoliko ga trebate jer voda je i nama nakon samo jednog dana kupanja pokazala reakciju čak i olakšala neke tegobe, tako da smo uskoro otišli ponovo no ovaj put s manje očekivanja prepustili se izvorištu i ljekovitosti.

Pišem vam ovo kako ne biste doživjeli razočarenje baš poput nas ali i sa željom da novi vlasnik čim prije završi obećanu treću fazu obnove i omogući već zdravstveno načetim ljudima zaslužene uvjete.
Sigurna sam da će stara bizovačka ljekovita termalna voda znati to vratiti i nagraditi ga za sve uloženo kao i njezinim korisnicima, a do tada, svakako dođite u Slavoniju i u Bizovac, provedite nezaboravan dan, vikend ili terapiju u lječilištu, uložite u svoje zdravlje i zdravlje će vam višestruko vratiti. Na linku i njihovim stranicama možete vidjeti što vam kupalište nudi u cijeni ulaznice koja i nije tako mala, pa ako dolazite dođite na cijeli dan ili više i svakako iskoristite sve što vam toplice nude.

https://www.bizovacke-toplice.hr/

Panonsko more je ponovo oživjelo i sigurna sam da ćete u umjetno izazvanim valovima, ljekovitoj vodi, srdačnim i susretljivim djelatnicima, ukusnoj hrani, dodatnim uslugama, noćnim kupanjima i koncertima uživati i doći u Bizovačke toplice ponovo.

Urednica portala samopozitivno.com Mara Majstorović