Vatrogasni dom na Osojniku, izgrađen zahvaljujući donaciji velike, osvjedočene prijateljice Dubrovnika, dobrotvorke Olge Stoss iz grada prijatelja Bad Homburga, svečano je otvoren.

I za društvene potrebe

Humanitarna udruga “Kroatienhilfe’’, čija je predsjednica Olga Stoss, donirala je iznos od 1,75 milijuna kuna, Grad Dubrovnik sudjelovao je s oko 700.000 kuna, a gospođa Stoss osobno je donirala još i potreban namještaj i opremu.
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković zahvalio je gđi Stoss na ovoj i svakoj drugoj pomoći tijekom godina i uručio joj Zahvalnicu grada Dubrovnika.

– Vrijednost ukupne investicije veća je od dva milijuna kuna, a 90 posto ove vrijednosti osigurano je zahvaljujući gospođi Olgi Stoss. Ovaj dom jedno je od posljednjih mjesta koje je ostalo neobnovljeno nakon rata i danas se izdiglo kao feniks iz pepela i izraslo u izvrsnu zgradu koja ima funkciju zaštite i prevencije, ali i funkciju poticanja života i rada KUD-a i ostalih udruga koje ovdje djeluju. To je ponajprije ulaganje u mlade i vraćanje onom najvažnijem, svojim korijenima – rekao je gradonačelnik Franković. U prizemlju je garaža za vatrogasna vozila, uredske i prateće prostorije poput garderobe, kupaonice i kuhinje. Na katu je smještena višenamjenska dvorana, uredski prostori, sanitarije i kuhinja. Rekonstruirana i nadograđena zgrada vatrogasnog doma osim za potrebe DVD-a Osojnik bit će od koristi i KUD-u Sv. Juraj Osojnik, ali i svim Sočanima i Salačkama za društvene potrebe.

Gospođa Olga Stoss obrazložila je zbog čega je, nakon što je dugo godina pomagala u poslijeratnoj obnovi, ovu donaciju namijenila vatrogastvu.

– Za mene su vatrogasci posebna sorta ljudi. Imaju najopasniji posao, a uvijek su tu – rekla je gospođa Stoss, a Grad i DVD Osojnik svoju su joj zahvalnost izrazili postavljanjem ploče na pročelju zgrade.

Olga Stoss počasna je građanka Dubrovnika koja je različitim donacijama pomogla dubrovačkim humanitarnim ustanovama s gotovo milijun eura.

Nagrada vatrogasnog saveza

Prije dva mjeseca u Kongresnoj dvorani u Bad Homburgu na dodjeli nagrade “Večernjakova domovnica” uručena joj je Medalja za zasluge za međunarodnu suradnju Njemačke vatrogasne službe i time je postala prva žena koja je dobila najvišu nagradu Njemačkoga vatrogasnog saveza. Zaslužila ju je, kako je obrazloženo, za posvećenost uspostavljanju dugogodišnje suradnje vatrogasaca iz Bad Homburga i Dubrovnika te vatrogasnih službi Njemačke i Hrvatske.

Izvor: Lokalni.hr; Foto: Goran Martinović