Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Olga Stoss dala milijunsku donaciju za obnovu vatrogasnog doma

Vatrogasni dom na Osojniku, izgrađen zahvaljujući donaciji velike, osvjedočene prijateljice Dubrovnika, dobrotvorke Olge Stoss iz grada prijatelja Bad Homburga, svečano je otvoren.

I za društvene potrebe

Humanitarna udruga “Kroatienhilfe’’, čija je predsjednica Olga Stoss, donirala je iznos od 1,75 milijuna kuna, Grad Dubrovnik sudjelovao je s oko 700.000 kuna, a gospođa Stoss osobno je donirala još i potreban namještaj i opremu.
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković zahvalio je gđi Stoss na ovoj i svakoj drugoj pomoći tijekom godina i uručio joj Zahvalnicu grada Dubrovnika.

– Vrijednost ukupne investicije veća je od dva milijuna kuna, a 90 posto ove vrijednosti osigurano je zahvaljujući gospođi Olgi Stoss. Ovaj dom jedno je od posljednjih mjesta koje je ostalo neobnovljeno nakon rata i danas se izdiglo kao feniks iz pepela i izraslo u izvrsnu zgradu koja ima funkciju zaštite i prevencije, ali i funkciju poticanja života i rada KUD-a i ostalih udruga koje ovdje djeluju. To je ponajprije ulaganje u mlade i vraćanje onom najvažnijem, svojim korijenima – rekao je gradonačelnik Franković. U prizemlju je garaža za vatrogasna vozila, uredske i prateće prostorije poput garderobe, kupaonice i kuhinje. Na katu je smještena višenamjenska dvorana, uredski prostori, sanitarije i kuhinja. Rekonstruirana i nadograđena zgrada vatrogasnog doma osim za potrebe DVD-a Osojnik bit će od koristi i KUD-u Sv. Juraj Osojnik, ali i svim Sočanima i Salačkama za društvene potrebe.

Gospođa Olga Stoss obrazložila je zbog čega je, nakon što je dugo godina pomagala u poslijeratnoj obnovi, ovu donaciju namijenila vatrogastvu.

– Za mene su vatrogasci posebna sorta ljudi. Imaju najopasniji posao, a uvijek su tu – rekla je gospođa Stoss, a Grad i DVD Osojnik svoju su joj zahvalnost izrazili postavljanjem ploče na pročelju zgrade.

Olga Stoss počasna je građanka Dubrovnika koja je različitim donacijama pomogla dubrovačkim humanitarnim ustanovama s gotovo milijun eura.

Nagrada vatrogasnog saveza

Prije dva mjeseca u Kongresnoj dvorani u Bad Homburgu na dodjeli nagrade “Večernjakova domovnica” uručena joj je Medalja za zasluge za međunarodnu suradnju Njemačke vatrogasne službe i time je postala prva žena koja je dobila najvišu nagradu Njemačkoga vatrogasnog saveza. Zaslužila ju je, kako je obrazloženo, za posvećenost uspostavljanju dugogodišnje suradnje vatrogasaca iz Bad Homburga i Dubrovnika te vatrogasnih službi Njemačke i Hrvatske.

Izvor: Lokalni.hr; Foto: Goran Martinović